Κατεβάστε με… μάνατζερ

Κατεβάστε με… μάνατζερ

Με τις πολύ γρήγορες γραμμές σύνδεσης στο Ιnternet, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που «μυούνται» στο κατέβασμα αρχείων κάθε είδους και αναζητούν την καλύτερη τεχνολογία γι΄ αυτή τη δουλειά.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ειδικά για το κατέβασμα μέσω εφαρμογών «ομότιμης σύνδεσης» (Ρeer to Ρeer) και Βittorent τα πράγματα είναι αρκετά σύνθετα και οι χρήστες πρέπει να έχουν αρκετές τεχνικές γνώσεις, όχι μόνο για να κάνουν ρυθμίσεις ασφαλείας, αλλά και για να καταφέρουν να πετύχουν ικανοποιητικές ταχύτητες.
Από την άλλη, πιο απλή είναι η διαδικασία απευθείας κατεβάσματος ενός αρχείου από server, ειδικά αν υπάρχουν στον υπολογιστή και τα κατάλληλα προγράμματα. Πρόκειται για εφαρμογές download management, οι οποίες διαχειρίζονται το κατέβασμα πολλαπλών αρχείων με τρόπο που εξασφαλίζει μέγιστη ταχύτητα και ασφάλεια.
Βασική δυνατότητα ενός download manager είναι ότι εξασφαλίζει πως ένα αρχείο που κάποιος κατεβάζει από ένα server δεν θα μείνει στη μέση, δεν θα έχει σφάλματα και θα μπορεί κανείς να σταματήσει και να επανεκκινήσει το κατέβασμά του όποτε θελήσει. Ειδικά σε πολύ μεγάλα αρχεία, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, καθώς μπορεί κανείς να κλείσει τον υπολογιστή του και να συνεχίσει το κατέβασμα την επόμενη μέρα.
Επίσης, οι download managers προσφέρουν πολύ υψηλές ταχύτητες μεταφοράς των αρχείων, καθώς φροντίζουν ώστε το κατέβασμα να μη γίνεται μόνο από έναν server, αναζητώντας πάντα εναλλακτικές πηγές. Παράλληλα, φροντίζουν ώστε το διαθέσιμο bandwidth να κατανέμεται με τον καλύτερο τρόπο μεταξύ της μεταφοράς των διαφόρων αρχείων και άλλων λειτουργιών, όπως είναι λ.χ. το σερφάρισμα, η ΙΡ τηλεφωνία κ.ά.
Προγράμματα
Στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά προγράμματα γι΄ αυτή τη δουλειά και μάλιστα δωρεάν. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός, γιατί ανάμεσά τους κυκλοφορούν και αρκετά adware και spyware, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Από τις καλύτερες επιλογές, λόγω της απλότητας στη χρήση και της σταθερότητάς τους, είναι το LeechGet και το Download Εxpress. Με βασικό πλεονέκτημα ότι πρόκειται για «καθαρά» προγράμματα που δεν θα γεμίσουν τον υπολογιστή με διαφημίσεις, το πρώτο συνεργάζεται άψογα με όλους τους browsers και προσφέρει πάρα πολλές λειτουργίες και το δεύτερο προσφέρει αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των συνδέσεων και την ταχύτητα.
Πολύ δημοφιλές στους Έλληνες χρήστες είναι το FlashGet, το οποίο είναι αξιόπιστο, αν και δεν υποστηρίζει εξίσου μεγάλο αριθμό παράλληλων downloads, όσο άλλα εργαλεία. Πολλούς φίλους έχει και το GetRight, το οποίο είναι από τα πιο παλιά προγράμματα στην αγορά και συνεργάζεται άψογα με όλους τους browsers. Πολλές δυνατότητες έχει επίσης το Download Αccelerator Ρlus, αν και θα πρέπει κανείς να είναι αρκετά προσεκτικός με θέματα ασφαλείας όταν το χρησιμοποιεί.

Τι προσφέρουν οι download managers

● Διακοπή και επανεκκίνηση μεταφοράς αρχείων. Με δεδομένο ότι ένας υπολογιστής δεν μένει ανοικτός όλη την ημέρα, δεν υπάρχει λόγος να περιμένει κανείς το κατέβασμα να τελειώσει. Με ένα download manager μπορεί άφοβα να κλείσει τον υπολογιστή και να συνεχίσει την επόμενη μέρα.
● Κατέβασμα αρχείων ακόμα και από κακές συνδέσεις. Πολλές συνδέσεις είναι προβληματικές, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, με αποτέλεσμα το κατέβασμα αρχείων να διακόπτεται. Με το κατάλληλο πρόγραμμα μπορεί κανείς να συνεχίσει από εκεί που είχε σταματήσει. ● Παράλληλο κατέβασμα ενός αρχείου από πολλαπλούς server. Ειδικά στις ώρες αιχμής, η ταχύτητα μεταφοράς αρχείων είναι μειωμένη, επομένως σημαντικό είναι κανείς να προσθέτει ταχύτητα από εναλλακτικούς ser ver (mirrors).
● Μοίρασμα της γραμμής στο κατέβασμα πολλών αρχείων ταυτόχρονα. Επειδή συνήθως κατεβάζουμε πολλά αρχεία ταυτόχρονα, καλό είναι να κατανέμεται η ταχύτητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανάμεσα στις διάφορες εργασίες, κάτι που είναι εφικτό μόνο μέσω ενός download manager.
● Προγραμματισμένο κατέβασμα αρχείων και σβήσιμο του υπολογιστή όταν τελειώνει η διαδικασία. Γ ια όσους συνηθίζουν να αφήνουν τον υπολογιστή τους ανοιχτό όταν λείπουν για να κατεβάζουν αρχεία, ένας download manager δίνει τη δυνατότητα αυτόματου τερματισμού σε προκαθορισμένη ώρα ή όταν η μεταφορά των αρχείων τελειώσει.
● Ρύθμιση της χρήσης του bandwidth, ώστε να μην καθυστερεί το σερφάρισμα. Με εξαίρεση τις πολύ γρήγορες συνδέσεις (π.χ. πάνω από 8 Μbps), η μεταφορά αρχείων μπορεί να καθυστερεί πολύ άλλες πιο σημαντικές δραστηριότητες , όπως λ.χ. υπηρεσίες τηλεφωνίας . Γ ια τον λόγο αυτό απαραίτητο είναι να μπορεί κανείς να ορίσει το μέγιστο επιτρεπτό bandwidth για την κάθε εργασία.

Παγίδες και μυστικά

Το κατέβασμα αρχείων είναι μια απλή διαδικασία στο Ιnternet, η οποία γίνεται ακόμα ευκολότερη με την εγκατάσταση ενός προγράμματος download manager. Ωστόσο, δεν είναι μια διαδικασία χωρίς παγίδες και χωρίς μυστικά και θα πρέπει κανείς να είναι αρκετά προσεκτικός. Πρώτα από όλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρήση των προγραμμάτων αυτών ενδείκνυται μόνο όταν κανείς κατεβάζει μεγάλο όγκο αρχείων, όχι όμως και για περιορισμένο αριθμό, καθώς στην περίπτωση αυτή απλώς επιβαρύνεται ο υπολογιστής. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η επιλογή ενός download manager που να είναι καθαρός από adware και spyware, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τον υπολογιστή. Μια προσεκτική ανάγνωση της πολιτικής ασφαλείας και των όρων που θέτει το κάθε πρόγραμμα είναι χρήσιμη, όπως και η γνώμη ενός ειδικού.
Σε πρακτικό επίπεδο, πολύ καλή ιδέα είναι η χρήση ενός downloader manager με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του babdwidth. Προγραμματίζοντας το κατέβασμα αρχείων σε χρόνο που δεν χρησιμοποιείται ο υπολογιστής για άλλον λόγο και κυρίως για σερφάρισμα στο Ιnternet, μπορεί να επιτρέψει τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων του συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, ειδικά όσοι δεν έχουν πολύ γρήγορες συνδέσεις μπορούν να προγραμματίσουν το κατέβασμα των αρχείων που τους ενδιαφέρουν τις βραδινές ώρες, αφήνοντάς το πρωί για άλλες δουλειές.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.