Ποιες αποδείξεις αναγνωρίζονται από την εφορία με το νέο σύστημα

Πολλές οικογενειακές δαπάνες, οι οποίες αφορούν στη θέρμανση, τα ενοίκια κατοικιών, τα κοινόχρηστα, τα ασφάλιστρα, το νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο αλλά και μια σειρά άλλων δαπανών από φάρμακα μέχρι εισιτήρια μέσων μεταφοράς, δεν θα αναγνωρίζονται από την εφορία, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή για το νέο σύστημα των αποδείξεων.
Mε το παλιό σύστημα που ίσχυε και θα ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2012, τα οποία θα δηλωθούν φέτος, πολλές από αυτές τις δαπάνες «μετρούσαν» στις αποδείξεις, με το νέο δεν θα λαμβάνονται υπόψη, παρά το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι καλούνται να συγκεντρώνουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις.

Μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών οι μόνες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η εφορία θα είναι αυτές που αφορούν στα δίδακτρα, σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.

Οι αποδείξεις που αναγνωρίζονται αφορούν: στη διατροφή, τα μη αλκοολούχα και αλκοολούχα ποτά, τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τα είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, οι μεταφορές πραγμάτων, η αναψυχή και οι πολιτιστικές δραστηριότητες, τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών, τα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία και έξοδα ξενοδοχείων, τα κουρεία- κομμωτήρια, τα είδη ατομικής φροντίδας, τα προσωπικά είδη, τα κοσμήματα- ρολόγια, είδη ταξιδίου, είδη καπνιστού κλ.π.

Οι αποδείξεις που δεν περνάνε στην εφορία είναι: ενοίκια, ύδρευση, δημοτικά τέλη, αποχέτευση, υπηρεσίες κοινοχρήστων, ηλεκτρισμός, υγραέριο- φυσικό αέριο, πετρέλαιο, στερεά καύσιμα, ζεστό νερό, ατμός και πάγος, φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και θεραπευτικές συσκευές, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη, αγορά αυτοκινήτων, αγορά μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων, υπεραστικά τρένα, ταξί-υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία, αστικές συγκοινωνίες, ταχυδρομικές υπηρεσίες, τηλεφωνικός εξοπλισμός, τηλεφωνικές υπηρεσίες, δίδακτρα σχολείων, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα μεταφορών και άλλες ασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:
—Οι αποδείξεις πρέπει να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός
—Το μέγιστο όριο είναι 10.500 ευρώ. Δηλαδή, αν το εισόδημά μας υπερβαίνει τις 42.000 ευρώ δεν χρειάζεται να συλλέγουμε περισσότερες αποδείξεις.
—Οι αποδείξεις ισχύουν κατ’ άτομο, δηλαδή συγκεντρώνονται ξεχωριστά για το σύζυγο και ξεχωριστά για τη σύζυγο.
—Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υποχρεούνται να συλλέγουν αποδείξεις.
—Εξαιρούνται επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό όπως και οι ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκο ευγηρίας.
—Δεκτές για πρώτη φορά γίνονται και οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο της Ελλάδας όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
—Για να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις, πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί στην εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση.
—Το πρόστιμο για τη μή συλλογή αποδείξεων, θα υπολογίζεται από το 2014 επί της διαφοράς «αποδείξεις που απαιτούνται μείον αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν» και με συντελεστή 22%.Για το 2013ο επιπλέον φόρος θα είναι 10% για το ποσό των αποδείξεων που δεν μαζέψαμε.
–Οι αποδείξεις δεν θα συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση και θα κρατούνται στο σπίτι σε περίπτωση που ζητηθούν από την εφορία για έλεγχο.

Πηγή: ΕΡΤ

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.