Για την τιμή της βενζίνης

Για την τιμή της βενζίνης

Το γνωστό πρόβλημα εμφανίζεται για μια ακόμη φορά στις αγορές καυσίμων. Ενώ κάθε αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου φτάνει στα βενζινάδικα σε μηδενικό χρόνο, η μείωση των διεθνών τιμών σέρνεται και αργοπορημένη φτάνει –αν φτάνει– στις αντλίες. Αυτό σημαίνει ότι στην αλυσίδα διύλισης, διανομής και λιανικής πώλησης της βενζίνης κάποιοι αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών.

Πιθανότατα φταίνε και οι τρεις, αλλά λειτουργεί ο φαύλος κύκλος της μετάθεσης ευθυνών. Καθένας ρίχνει το ανάθεμα του αμαρτήματος στον επόμενο: οι βενζινοπώλες στους διανομείς, οι διανομείς στα διυλιστήρια κ.ο.κ. Ομως, όποια και αν είναι η αλήθεια, όποιος κι αν φέρει την ευθύνη για την ιδιότυπη κλοπή, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν απαλλάσσεται από τις ευθύνες του. Οφείλει να ξεκαθαρίσει στους εμπλεκόμενους ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα περάσουν ατιμώρητες.

Το κράτος έχει πολλά μέσα να «νουθετήσει». Αρκεί να διαθέτει την πολιτική βούληση. Και το ερώτημα είναι ένα: έχει το υπουργείο τη θέληση να πιέσει τους κερδοσκόπους; Η απάντηση θα φανεί στα πρατήρια…
kathimerini

Κοινοποίηση

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top