Τριπλάσια η δόση δανείου από το ενοίκιο

Η απόκτηση κατοικίας με στεγαστικό έγινε ασύμφορη, γι΄ αυτό επιλέγουν την ενοικίαση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Στροφή στο ενοίκιο κάνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες, καθώς η έκρηξη των τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια και η αύξηση των επιτοκίων έχουν μετατρέψει την αγορά κατοικίας σε άπιαστο όνειρο.

Τόσο οι υψηλές τιμές των ακινήτων όσο και η αύξηση των επιτοκίων, που έχει εκτοξεύσει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, έχουν αντιστρέψει εντελώς τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια για την αγορά κατοικίας. Σήμερα η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου για την αγορά σπιτιού έχει φθάσει να είναι έως και τρεις φορές υψηλότερη από το ενοίκιο για τη διαμονή σ΄ αυτό. Και έτσι έχει ανατραπεί πλήρως η αναλογία που ίσχυε πριν από μία πενταετία ότι «η μηναία δόση του στεγαστικού ισούται με το ενοίκιο», που έκανε συμφέρουσα για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες την αγορά σπιτιού. Αποτέλεσμα αυτής της ανατροπής είναι το πάγωμα της αγορά ακινήτων και τα 200.000 και πλέον απούλητα διαμερίσματα.

Πλέον, η μηνιαία δόση για την αγορά ενός σπιτιού, ακόμη και με δάνειο διάρκειας 40 ετών, φτάνει να είναι διπλάσια από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο ίδιο ακίνητο.
Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Η μηνιαία δόση για την αγορά ενός σπιτιού, ακόμη και με δάνειο διάρκειας 40 ετών, φτάνει να είναι διπλάσια από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο ίδιο ακίνητο
Όταν, μάλιστα, πρόκειται για δάνειο με αποπληρωμή σε 20 ή 30 χρόνια, το ύψος της δόσης ισούται με σχεδόν… τρεις φορές το αντίστοιχο ενοίκιο.

Παράδειγμα

Παραδείγματος χάριν για να αγοράσει κανείς με 100% χρηματοδότηση ένα νεόδμητο διαμέρισμα στο Παγκράτι, αξίας 230.000 ευρώ, πρέπει να καταβάλλει 1.611 ευρώ τον μήνα αν το δάνειο είναι διάρκειας 20 ετών, 1.338 ευρώ αν είναι 30 ετών και 1.221 ευρώ αν είναι 40 ετών. Την ίδια στιγμή το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο ακίνητο αυτό δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ. Η δόση δηλαδή, ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου, ισούται με δύο έως σχεδόν τρεις φορές το ποσό του ενοικίου. Το παράδειγμα έχει υπολογιστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο 5,72% (euribor 4,50% συν 1,10% περιθώριο τράπεζας συν 0,12% εισφορά).

Πότε έγινε η ανατροπή

Τη μεγάλη ανατροπή σηματοδότησε η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας τα τρία τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο 2004-2005 για ένα ίσης αξίας δάνειο (230.000 ευρώ) διάρκειας 40 ετών, με τότε επιτόκιο 3,42% (euribor 2,2% συν 1,10% περιθώριο τράπεζας συν 0,12% εισφορά), η αντίστοιχη δόση δανείου ήταν 850 ευρώ. Η άνοδος των επιτοκίων δηλαδή κατά 2,50% τα τρία τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η μηνιαία δόση για το ίδιο δάνειο (40ετίας) να έχει αυξηθεί κατά 371 ευρώ. Ο δανειολήπτης αυτός άρχισε στα τέλη του 2004 να πληρώνει 850 ευρώ και σήμερα πληρώνει 1.221 ευρώ. Έτσι, το τελικό κόστος απόκτησης του σπιτιού, αν συνυπολογιστούν και τα άλλα έξοδα (ασφάλιστρα, φόροι, συμβολαιογραφικά έξοδα, κόστος συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών) εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών των ακινήτων σε επίπεδα-ρεκόρ αλλά και το γενικότερο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, υποχρεώνουν αρκετούς απ΄ όσους ενδιαφέρονταν να αγοράσουν κατοικία να αναθεωρούν τα σχέδιά τους.

Σταθερά μισθώματα

Όπως εξηγούν στελέχη της αλυσίδας μεσιτικών γραφείων Αspis Real Εstate, τα πρώτα ορατά δείγματα αυτής της στροφής φάνηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2007 και από φέτος έχουν ενταθεί. Προς το παρόν ωστόσο, η στροφή αυτή στα ενοικιαζόμενα δεν έχει μεταφρασθεί και σε άνοδο των τιμών τους, οι οποίες διατηρούνται σταθερές, αν εξαιρέσει κανείς την αύξηση βάσει του πληθωρισμού (3%4%) σε σχέση με πέρυσι.

Όσο για την πορεία που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα τα ενοίκια, αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τις γενικότερες εξελίξεις γύρω από την αγορά κατοικίας.

Αν για παράδειγμα η κρίση στην αγορά ακινήτων παραταθεί, πολλοί κατασκευαστές (σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς) θα επιλέξουν να νοικιάσουν μέρος από το απόθεμα των 200.000 και πλέον απούλητων σπιτιών που διαθέτουν, προκειμένου να βρουν ρευστό και να καλύψουν δανειακές τους υποχρεώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως η προσφορά των προς ενοικίαση νεόδμητων διαμερισμάτων θα αυξηθεί, περιορίζοντας έτσι τις όποιες ανοδικές τάσεις εκδηλωθούν στις τιμές λόγω της στροφής που παρατηρείται τελευταία προς το ενοίκιο. tanea

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.