Κρυφά καπέλα σε δάνεια – καταθέσεις

Παγίδες για τους πελάτες των τραπεζών που δεν γνωστοποιούνται εκ των προτέρων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Με κρυφά καπέλα σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και προθεσμιακές καταθέσεις βρίσκονται αντιμέτωποι οι πελάτες των τραπεζών.

Oι τράπεζες καθημερινά διαφημίζουν δάνεια και προϊόντα καταθέσεων ξεχνώντας τις περισσότερες φορές να επισημάνουν στους καταναλωτές τις χρεώσεις με τις οποίες τα επιβαρύνουν: το πραγματικό επιτόκιο σε δάνεια και κάρτες, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερο από αυτό που διαφημίζεται, η ύπαρξη ποινών προεξόφλησης και η υποχρέωση ασφάλισης των δανείων είναι μερικές μόνο από τις παγίδες στις οποίες εγκλωβίζονται καθημερινά οι πελάτες των τραπεζών.

Καταναλωτικά δάνεια
Με πραγματικά επιτόκια, ακόμα και πέντε ολόκληρες μονάδες υψηλότερα από τα ονομαστικά, επιβαρύνουν οι τράπεζες τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης, δημιουργώντας πλασματική εικόνα στους πελάτες τους. Τα έξοδα εκταμίευσης,

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Το ονομαστικό επιτόκιο ανοικτού δανείου είναι 8,9%, το πραγματικό όμως εκτινάσσεται στο 14,55%

η ετήσια συνδρομή στα ανοικτά δάνεια και διάφορες άλλες χρεώσεις (π.χ. υποχρεωτική ασφάλιση) εκτινάσσουν το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο σε δυσθεώρητα ύψη, ακόμα και πάνω από το 20%! Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ανοικτού δανείου τράπεζας, το ονομαστικό επιτόκιο του οποίου είναι 8,90%, το πραγματικό όμως εκτινάσσεται στο 14,55%! Αντίστοιχα, ανοικτό δάνειο άλλης τράπεζας, με ονομαστικό επιτόκιο 14,45% επιβαρύνεται με πραγματικό επιτόκιο 22,28%! Ανάλογη είναι η εικόνα και στα προσωπικά δάνεια, στα οποία οι δανειολήπτες άλλα… διαβάζουν στις διαφημίσεις των τραπεζών και άλλα πληρώνουν κάθε μήνα.

Στεγαστικά δάνεια
Οι ασφαλιστικές καλύψεις, τις οποίες οι τράπεζες επιβάλλουν σε όσους παίρνουν στεγαστικό δάνειο, είναι η μεγάλη παγίδα στην οποία πέφτουν συχνά οι δανειολήπτες. Και αυτό γιατί η διαφορά από τράπεζα σε τράπεζα μπορεί- ανάλογα με το ύψος του δανείου αλλά και τους όρους της ασφάλισης- να ξεπερνά ακόμα και τα 100 ευρώ τον μήνα, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη προκύπτουν από τα χαμηλότερα, ονομαστικά επιτόκια των δανείων. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, προκειμένου να αποφύγει την παγίδα αυτή όποιος συγκρίνει στεγαστικά δάνεια οφείλει να λαμβάνει υπ΄ όψιν του όχι το ονομαστικό κόστος του χρήματος, αλλά την τελική, μηνιαία δόση, όπως αυτή προκύπτει ύστερα από την προσθήκη της ασφάλειας και όποιες άλλες χρεώσεις επιβάλλει η τράπεζα. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια ασφάλεια μπορεί να είναι ακριβότερη επειδή στους όρους της περιλαμβάνονται και επιπλέον καλύψεις (π.χ. προστασία από απώλεια εργασίας για κάποιους μήνες), οπότε στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης «ζυγίζει» το συνολικό πακέτο και όχι μόνο το οικονομικό κομμάτι του. tanea

Κοινοποίηση

You may also like...

1 Response

  1. Κασσάνδρα says:

    θα ήθελα να μάθω αμα στην Ελλάδα η πώληση των αφαλιστικών καλύψεών μαζί με στεγαστικό δάνειο είναι παράνομα σε ανθρώπους πάνω από 60 ετών, στους ελέυθερους επαγγελματίες και εργαζομένων με μερική απασχόληση???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *