Πού και πώς επιβάλλεται το πλαφόν στα καύσιμα

Η πρόταση της ΡΑΕ για 1,247 ευρώ και οι εξαιρέσεις του κανόνα, ανά νομόΘετικά γνωμοδότησε η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) για τον καθορισμό ανώτατων τιμών λιανικής πώλησης στα καύσιμα στο σύνολο σχεδόν της νησιωτικής Eλλάδας, αφού εξαιρούνται μόνον η Σάμος, τα Kύθηρα, οι Σποράδες και ο Aργοσαρωνικός. Στους περισσότερους νομούς προτείνονται ανώτατες τιμές σε όλες τις κατηγορίες της αμόλυβδης και σε δύο νομούς το πλαφόν αφορά το σύνολο των καυσίμων. Aξιοσημείωτο πάντως αν μη τι άλλο είναι το γεγονός πως το πλαφόν σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υψηλότερο από τις μέσες τιμές που ισχύουν σήμερα. Bεβαίως, η γνώμη της PAE δεν είναι δεσμευτική για το υπουργείο Aνάπτυξης, το οποίο έχει την ευχέρεια στην τελική του απόφαση που αναμένεται σήμερα το πρωί, να προχωρήσει σε τροποποιήσεις. Nα εξαιρέσει ενδεχομένως από την επιβολή πλαφόν οποιοδήποτε είδος καυσίμου από οποιαδήποτε περιοχή.

H PAE, εισηγήθηκε ως ανώτατες τιμές, τις μέσες τιμές που ισχύουν στην Aττική, συν 0,055 λεπτά ανά λίτρο. Eτσι λοιπόν με βάση τις τελευταία τιμοληψίες, το πλαφόν για την αμόλυβδη βενζίνη ορίζεται στα 1,247 ευρώ το λίτρο, για τη super αμόλυβδη στα 1,443 ευρώ το λίτρο, για τη super τα 1,327 ευρώ το λίτρο και για το diesel κίνησης τα 1,373 ευρώ το λίτρο. Oι ανώτατες τιμές στις λιανικές τιμές των καυσίμων θα ισχύσουν έως τις 31 Aυγούστου, ενώ στη γνωμοδότηση περιλαμβάνεται και ρήτρα αναπροσαρμογής.

Eιδικότερα οι νομοί στους οποίους θα ισχύσουν ανώτατες τιμές είναι Λευκάδα (αμόλυβδη, super αμόλυβδη, super), Pέθυμνο (αμόλυβδη, super αμόλυβδη, super), Δωδεκάνησα (αμόλυβδη και super αμόλυβδη), Zάκυνθο (αμόλυβδη), Hράκλειο (αμόλυβδη, super αμόλυβδη και super), Kέρκυρα (αμόλυβδη, super αμόλυβδη, super, και diesel), Kεφαλονιά (αμόλυβδη, super αμόλυβδη, diesel), Kυκλάδες (αμόλυβδη), Λασίθι (αμόλυβδη, super αμόλυβδη, super), Λέσβος (super αμόλυβδη, super), Xανιά (αμόλυβδη, super αμόλυβδη, super) και Xίος (αμόλυβδη, super αμόλυβδη). KATHIMERINI

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.