ekatanalotis.grΗ επιλογή για εξωτερικό σκληρό
ekatanalotis.grΗ επιλογή για εξωτερικό σκληρό

Η επιλογή για εξωτερικό σκληρό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να αποφασίσετε το καλύτερο προϊόν της αγοράς

Του Κωστα Δεληγιαννη

Ισως να μην υπάρχει άλλο περιφερειακό εξάρτημα που να θεωρείται τόσο απαραίτητο όσο ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος. Και όχι άδικα, αφού, αποθηκεύοντας κανείς σε μία τέτοια συσκευή τα έγγραφα και τη συλλογή από multimedia υλικό που βρίσκονται στον υπολογιστή του, είναι πλέον σίγουρος ότι δεν πρόκειται να χάσει όλα αυτά τα δεδομένα ακόμη κι αν πάθει βλάβη ο υπολογιστής, ενώ παράλληλα μπορεί να αντιγράψει τα αρχεία του (ή απλώς να τα χρησιμοποιήσει) σε οποιοδήποτε άλλο PC.

Αν οι παραπάνω λόγοι εξηγούν γιατί η αγορά κυριολεκτικά κατακλύζεται από εκατοντάδες μοντέλα εξωτερικών hard drive, ποια είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να έχει υπόψη του κάθε χρήστης, ώστε να επιλέξει ένα σκληρό δίσκο που να ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες;

Το πρώτο βασικό κριτήριο είναι η φορητότητα του hard drive, δηλαδή το πόσο εύκολα μεταφέρεται. Ετσι, φορητοί χαρακτηρίζονται οι σκληροί δίσκοι με μέγεθος 2,5 ίντσες οι οποίοι, εκτός από τις μικρές τους διαστάσεις, έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι ηλεκτροδοτούνται απευθείας από τον υπολογιστή. Ενδεικτικά παραδείγματα hard drive 2,5΄΄ είναι οι σειρές Toshiba StorE Art, Verbatim Store ’n’ Go, Western Digital My Passport Essential, Transcend Store Jet 25Μ, και LaCie Rikiki 3.0.

Η δεύτερη κατηγορία μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι οι «σκληροί δίσκοι γραφείου», που είναι πιο δύσκολο να τους έχει κανείς διαρκώς μαζί του, τόσο λόγω του μεγέθους τους (3,5΄΄) όσο και επειδή κατά κανόνα χρειάζονται ξεχωριστό τροφοδοτικό ρεύματος για να λειτουργήσουν. Σκληροί δίσκοι όπως οι Hitachi XSeries, Iomega Prestige Desktop, Western Digital Mybook 3.0 και Seagate Expansion 2TB. Εξίσου σημαντική παράμετρος για μια σωστή αγορά είναι και ο αποθηκευτικός χώρος του hard drive, που για τις συσκευές των 2,5΄΄ αρχίζει από τα 320 ή 500 GB (Toshiba StorE Art, Verbatim Store ’n’ Go), φθάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις (Transcend Store Jet 25Μ) τα 750 GB. Η μέγιστη χωρητικότητα που μπορεί να βρει κανείς σε φορητούς σκληρούς δίσκους είναι το 1 Terabyte (1024 GB), όπως σε μοντέλα των σειρών Western Digital My Passport Essential και Lacie Rikiki 3.0. Από την άλλη πλευρά, ο ακόμη πιο άφθονος αποθηκευτικός χώρος αποτελεί ένα ατού των «σκληρών δίσκων γραφείου», στους οποίους το 1 ΤΒ είναι το μίνιμουμ (Western Digital Mybook 3.0), ενώ οι περισσότεροι διαθέτουν χωρητικότητα 2 ΤΒ. Στην αγορά υπάρχουν επίσης μοντέλα 3,5΄΄ με αποθηκευτικό χώρο 3 ή και 4 ΤΒ, αρκετό δηλαδή για να χωρέσουν 2.000 ταινίες υψηλής ευκρίνειας.

Φορητοί ή μη, οι σκληροί δίσκοι διακρίνονται και με βάση τις επιδόσεις τους, οι οποίες εξαρτώνται κατ’ αρχάς από τον τύπο σύνδεσης με τον υπολογιστή – με πιο διαδεδομένους τύπους τις θύρες USB 2.0 και USB 3.0. Επομένως, όποιος διαθέτει υπολογιστή με θύρα USB 3.0, καλό είναι να προσανατολιστεί σε σκληρούς δίσκους που υποστηρίζουν το αντίστοιχο πρωτόκολλο –σαν τους Transcend Store Jet 25Μ και Lacie Rikiki 3.0 (στις 2,5 ίντσες) ή τον Western Digital Mybook 3.0 (στις 3,5)– και οι οποίοι εξασφαλίζουν δεκαπλάσιους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων. Αν όμως ο τύπος σύνδεσης καθορίζει το θεωρητικά μέγιστο όριο επιδόσεων, το πόσο κοντά σε αυτό το όριο φτάνει ένας σκληρός δίσκος επηρεάζεται από την ταχύτητα ανάγνωσης (που μετριέται σε rpm) και από το μέγεθος της προσωρινής (cache) μνήμης του. Τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία κατά κανόνα υπερτερούν οι «σκληροί δίσκοι γραφείου».

Για όσους η ευχρηστία αποτελεί μία ακόμη σημαντική προϋπόθεση στην επιλογή hard drive, αρκετές από τις παραπάνω συσκευές –όπως και πολλές από τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν στο εμπόριο– έρχονται με προεγκατεστημένο λογισμικό ώστε να δημιουργούν αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή. Παράλληλα, αν κάποιος χρήστης χρειάζεται ένα σκληρό δίσκο όπου θα αποθηκεύει ευαίσθητες πληροφορίες θα πρέπει να αναζητήσει ένα hard drive που προσφέρει κρυπτογράφηση.

Οι δίσκοι SSD

Εκτός από τους σκληρούς δίσκους, μια άλλη κατηγορία εξωτερικών αποθηκευτικών μέσων που κερδίζει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση είναι οι δίσκοι στερεάς κατάστασης (solid state drive, SSD). Κι αυτό γιατί οι δίσκοι SSD χρησιμοποιούν για την αποθήκευση των δεδομένων την ίδια τεχνολογία με τα USB στικ, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικοί, να έχουν μικρότερο βάρος και να καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμη καλύτερα, οι δίσκοι στερεάς κατάστασης αναπτύσσουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ πετυχαίνουν μεγαλύτερες ταχύτητες κατά την εγγραφή και ανάγνωση αρχείων. Προς το παρόν, ωστόσο, παρουσιάζουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα, αφού έχουν περιορισμένη χωρητικότητα και κοστίζουν αρκετά ακριβότερα. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και δίσκοι SSD με αποθηκευτικό χώρο μόλις 128 GB πωλούνται πάνω από 250 ευρώ. Επομένως, σήμερα τα πιο προσιτά οικονομικά μοντέλα έχουν χωρητικότητα 64 GB, όπως τα OCZ Enyo, Kingston HyperX MAX και Iomega External SSD Flash Drive. Οι συσκευές αυτές έχουν μέγεθος 2,5 ίντσες και ηλεκτροδοτούνται από το καλώδιο σύνδεσης USB, ώστε να μεταφέρονται εύκολα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_20/11/2011_463526

 

Κοινοποίηση
Hi, I’m soft4u

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *