Οι τρύπες του προϋπολογισμού

Κύριε διευθυντά

Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει χρήματα για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού. Μετά την αύξηση στα διόδια (37,5%) και στα εισιτήρια (60%) σκέπτεται να βάλει και άλλους φόρους, να αυξήσει και άλλο τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, τον ΦΠΑ, τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων κ.λπ., (από την άλλη αυξάνει τους μισθούς των Δικαστικών, και ίσως και άλλων συνδεδεμένων με αυτούς, κατά 80%) και δεν κάνει τίποτα για την πάταξη ή τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ενα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής συντελείται στις ατομικές επιχειρήσεις πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αγοράζουν μέρος των εμπορευμάτων τους από βιοτεχνίες χωρίς τιμολόγια και στη συνέχεια το διαθέτουν χωρίς απόδειξη, με τη συνεργασία πολλές φορές και του αγοραστή. Γιατί να ζητήσει ο πελάτης απόδειξη αφού δεν έχει κάποιο συμφέρον;

Γίνεται και γραφικός. Αντίθετα, χωρίς απόδειξη επιτυγχάνει και κάποια έκπτωση. Ισχύει το «τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς απόδειξη». Ετσι, γλιτώνει ο επιχειρηματίας τον ΦΠΑ και παρουσιάζει και μικρότερο τζίρο και κέρδος.

Παλαιότερα, είχε ριχτεί το σλόγκαν «αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη». Δεν έπιασε όμως γιατί δεν είμαστε και τόσο συνειδητοποιημένοι πολίτες και καθιερώθηκε κίνητρο: η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ενός τμήματος των αγορών. Αργότερα, κάποιοι σοφοί σκέφτηκαν ότι δεν πρέπει να γίνεται η έκπτωση αυτή και την κατήργησαν. Πάλι κάτι δεν πήγε καλά και από το περσινό οικονομικό έτος καθιερώθηκε έκπτωση από τις δαπάνες εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων και κομμωτηρίων. Δεν φτάνει όμως αυτό. Δεν γίνεται, κύριοι οικονομολόγοι, τίποτα αν δεν καθιερώσετε έκπτωση φόρου από τις αγορές ειδών ένδυσης – υπόδησης και ηλεκτρικών συσκευών.

Α, μην ξεχάσετε και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στις παραλίες. Εκεί γίνεται το «Ελα να δεις».

Γιαννης Γεωργιαδης / Χαλάνδρι kathimerini

Κοινοποίηση

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *