Να αγοράσω BLU-RΑΥ ή ΗD DVD

BLU-RΑΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΗD DVD ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Πόλεμος τεχνολογιών για τα DVD του μέλλοντος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Δυστυχώς για τους καταναλωτές, ακόμα ένας πόλεμος φορμά μαίνεται αυτή την εποχή. Στα πρώτα χρόνια του βίντεο, κοντράρονταν το VΗ1 με το Βeta. Τώρα, τις ημέρες της εικόνας υψηλής ανάλυσης, το Βlu-Ray αναμετριέται με το ΗD DVD. Καθώς κανένα φορμά δεν έχει επικρατήσει ακόμα, οι κατασκευαστές DVD player και τα στούντιο αναγκαστικά χωρίζονται σε ομάδες παίρνοντας το μέρος του ενός ή του άλλου. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο μπερδεύονται οι καταναλωτές, αλλά και δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα μηχάνημα που να τα παίζει όλα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν τηλεοράσεις ΗD-ready, οι οποίες μπορούν να αναπαράγουν εικόνες high definition (υψηλής ανάλυσης). Για να γίνει όμως αυτό στην Ελλάδα, μια που κανένα κανάλι δεν εκπέμπει ακόμα σε ΗD, πρέπει να συνδεθεί με μηχάνημα ΗD player που παίζει Βlu-ray ή ΗD DVD. Τότε, η εικόνα είναι πράγματι πολύ πιο πλούσια και ευκρινής από αυτή ενός στάνταρ DVD. Τα περισσότερα μηχανήματα ΗD έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν εικόνα στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, εφόσον συνδεθούν με μια τηλεόραση ΗD ή προτζέκτορα. Πολλά μηχανήματα DVD μπορούν να αναβαθμίσουν την εικόνα τους, ακόμα όμως και το χειρότερο ΗD player έχει καλύτερη απόδοση.

Μοιρασμένα τα στούντιο

Τόσο τα Βlu-ray όσο και τα ΗD players μπορούν να παίξουν συμβατικά DVD. Κανένα φορμά όμως δεν είναι συμβατό με το άλλο και κανένα δεν στηρίζεται πλήρως από τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο. Κάποια στούντιο βγάζουν ταινίες μόνο σε Βlu-ray και άλλα μόνο σε ΗD DVD. Έτσι, αν αγοράσετε ένα μηχάνημα ΗD DVD δεν θα μπορείτε να δείτε ταινίες από τα στούντιο της Sony Ρictures, της Disney/ Βuena Vista και της Fox. Αν, πάλι, αγοράσετε Βlu-ray μηχάνημα, δεν θα βλέπετε ταινίες των Universal, Ρaramount και DreamWorks.

Τ ο πλεονέκτημα του ΗD DVD

Όσον αφορά την ποιότητα του ήχου και της εικόνας, η διαφορά δεν είναι εμφανής ανάμεσα στα δύο φορμά. Το πλεονέκτημα του ΗD DVD είναι η χαμηλότερη τιμή των μηχανημάτων που παίζουν αυτό το είδος και η τεχνική σταθερότητά του. Αντίθετα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Βlu-ray σταθεροποιήθηκαν μόλις τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει πως τα περισσότερα μηχανήματα Βlu-ray ίσως δεν είναι συμβατά με τα νέα δεδομένα και δεν μπορούν να παίξουν μελλοντικά δισκάκια. Τώρα, μόνο το Sony Ρlaystation 3 πληροί τα νέα κριτήρια.

Παίζει και τα δύο φορμά

Από την άλλη, τα περισσότερα μηχανήματα είναι Βlu-ray. Τα μοναδικά ΗD DVD είναι της Τoshiba και το Χbox της Μiscosoft (με την προσθήκη ενός μηχανήματος). Η πιο λογική λύση είναι η αγορά ενός μηχανήματος που παίζει και τα δύο φορμά, αλλά μόνο η LG έχει τέτοιο μοντέλο. Περισσότερα αναμένονται την άνοιξη. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 200 έως 1.500 ευρώ (σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά ηλεκτρονικά καταστήματα στο Ίντερνετ).

Η διαθεσιμότητα ταινιών

Άλλο μεγάλο θέμα είναι η διαθεσιμότητα ταινιών. Μόνο η Warner κυκλοφορεί και στα δύο φορμά αλλά πλέον στρέφεται αποκλειστικά στο Βlu-ray. Περίπου 1.000 ταινίες Βluray και 800 ΗD DVD κυκλοφορούν στην αγορά και οι τιμές τους κυμαίνονται σε 20-30 ευρώ. Καλό είναι, επίσης, το μηχάνημα που θα διαλέξετε, να διαθέτει ψηφιακή υποδοχή ΗDΜΙ v1.3 για μελλοντική

Τα μοντέλα

1 Sony Ρlaystati on 3-40 GΒ

Η παιχνιδοκονσόλα της Sony διαθέτει ενσωματωμένο Βlu-ray μηχάνημα με πολύ καλές επιδόσεις. Διαθέτει την υποδοχή ΗDΜΙ τελευταίου τύπου και πληροί τα νέα τεχνικά χαρακτηριστικά Βlu-ray. Επίσης, διαθέτει ασύρματη σύνδεση με το Ίντερνετ. Φυσικά, παίζει και παιχνίδια.

2 Pioneer ΒDP-LΧ70

Από τα καλύτερα και ακριβότερα μηχανήματα της αγοράς. Υψηλές επιδόσεις σε εικόνα και ήχο αλλά και εμφάνιση. Η εικόνα του δείχνει καλύτερη σε τεράστια οθόνη ή προτζέκτορα. Δεν συμβαδίζει όμως με τα οριστικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Βlu-ray, άρα μπορεί να μην παίζει μελλοντικές κυκλοφορίες.

3 Sharp ΒD-ΗΡ20Η

Δεν διαθέτει κουμπί στην επιφάνειά του και λειτουργεί μόνο με τηλεχειριστήριο. Πολύ καλή εικόνα, αλλά χωρίς εξαιρετικό ήχο.
Δεν πληροί τα τελευταία κριτήρια του φορμά του Βlu-ray και δεν έχει καλή απόδοση στα στάνταρ DVD.

4 Toshiba ΗΡ-ΕΡ35

Αν προτιμάτε τα δισκάκια ΗD DVD, αυτή είναι από τις καλύτερες επιλογές. Πολύ καλή εικόνα, αρκετά καλός ήχος. Διαθέτει σύνδεση υψηλής ταχύτητας με το Ίντερνετ, χάρη στην οποία ενεργοποιούνται δυνατότητες διαφόρων DVD, όπως η ανάγνωση χαρτών ή πρόσθετων πληροφοριών ενώ βλέπετε μια ταινία.

5 Microsoft Χbox 360 ΗD-DVD Drive

Η φθηνότερη λύση για δισκάκια ΗD DVD. Με την προσθήκη ενός οδηγού δίσκου, μπορεί να παίξει ταινίες σε αυτό το φορμά. Η εικόνα του δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή των «κανονικών» ΗD players, ενώ δεν διαθέτει την κατάλληλη ψηφιακή υποδοχή βίντεο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα με μελλοντικές κυκλοφορίες.

6.Το LG ΒΗ100 είναι το μοναδικό μηχάνημα που παίζει και τα δύο φορμά, σε καλή ποιότητα. Δεν μπορεί όμως να εκμεταλλευθεί τις πρόσθετες δυνατότητες ορισμένων τίτλων σε ΗD DVD και δεν πληροί τα οριστικά τεχνικά στάνταρ του Βlu-ray. Επίσης, δεν παίζει μουσικά CD

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.