Η τεχνολογία ενώνει παραγωγούς
Πώς οργανώνεις εκατό και πλέον κοινωνικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα, από συσσίτια αλληλεγγύης και ενώσεις καταναλωτών μέχρι παζάρια χωρίς μεσάζοντες και ομάδες αγροτών-παραγωγών, ώστε να φτάνουν ποιοτικά προϊόντα από το χωράφι σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη, αλλά δεν μπορούν να τα προμηθευτούν;
Το πρόβλημα με τις κοινωνικές πρωτοβουλίες που αναδύθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της, είναι ακριβώς η πολυμορφία τους, αφού είναι άλλα τα προβλήματα στο χωράφι, άλλα στην αγορά και άλλα στη γειτονιά.
Η ανάγκη όμως είναι σαφής: να σταματήσει η παραδοξότητα που συναντάται σήμερα στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια, οικογένειες να στερούνται βασικά προϊόντα διατροφής την ίδια ώρα που πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να διαθέσουν τη σοδειά τους. Τόσο η θεσμική ρύθμιση, όσο και η εμπορική διαμεσολάβηση δημιουργούν συνθήκες που οδηγούν στον αποκλεισμό μεγάλων ομάδων από αξιοπρεπή διατροφή.
Τη λύση στον γρίφο φαίνεται πως βρήκαν στην τεχνολογία οι 65 πρωτοβουλίες απ’ όλη την Ελλάδα, που συναντήθηκαν στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
«Το agrotopia.gr είναι ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο εγγράφονται παραγωγοί που θέλουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στoυς πολίτες από τη μια και ομάδες πολιτών ή μεμονωμένοι καταναλωτές από την άλλη. Ολοι δεσμεύονται από έναν κώδικα δεοντολογίας που ορίζει ότι παραγωγοί και καταναλωτές πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας για Ελληνες και αλλοδαπούς εργάτες, να ορίζουν μια ηθική και δίκαιη τιμή και να εγγυώνται την ποιότητα της παραγωγής», λέει ο Κώστας Βενιώτης, εκ μέρους της οργάνωσης-ομπρέλας «Αλληλεγγύη για όλους», η οποία δεν θα διαχειριστεί μόνο το δίκτυο, αλλά θα παραχωρεί και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, όπου απαιτείται.
Σε μια σειρά από «εργαστήρια» που έλαβαν χώρα στη Γεωπονική Σχολή κατά το διήμερο συνέδριο, οι εκπρόσωποι των ενώσεων πολιτών κατέληξαν σε προτάσεις, όπως η ανάγκη επέκτασης των συνεταιρισμών κάθε είδους (παραγωγών ή καταναλωτών), η συμβολαιακή γεωργία απευθείας με τους παραγωγούς, η προώθηση της έννοιας της αλληλεγγύης μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, η οποία λειτουργεί σαν κινητήριος δύναμη, αφού ωθεί τους πολίτες στη συμμετοχή π.χ. στη συγκομιδή και διανομή των προϊόντων, αντί της παθητικής κατανάλωσης κ.ά.
Σύμφωνα με την καταγραφή του «Αλληλεγγύη για όλους» σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 45 αγορές χωρίς μεσάζοντες, από τις οποίες οι 22 είναι στην Αττική. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 14.000 οικογένειες συνολικά στη χώρα εξυπηρετούνται από αυτές τις αγορές, ή 655 οικογένειες σε κάθε διανομή, όπου εμπλέκονται κάθε φορά κατά μέσο όρο 23 παραγωγοί. Επιπλέον, 37 δομές που προσφέρουν βοήθεια κάθε είδους, από συσσίτια έως πακέτα τροφίμων υπολογίζεται ότι στηρίζουν πανελλαδικά 13.000 οικογένειες.
http://www.kathimerini.gr/761198