Οι αμοιβές των συμβολαιογράφων

Οι αμοιβές των συμβολαιογράφων

Tου Στεφανου Μανου

«Ο κ. Στέφανος Μάνος εξακολουθεί –ως μη έδει– να ασχολείται με τους συμβολαιογράφους», έγραψε στην «Καθημερινή» ο κ. Μ. Χατζάκης, συνταξιούχος συμβολαιογράφος Ηρακλείου.

Γράφω και ξαναγράφω για τις προκλητικές αμοιβές των συμβολαιογράφων που στηρίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης με αριθμό 40330 (ΦΕΚ Β599/5.5.2005). Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι η υποχρεωτική αμοιβή του συμβολαιογράφου είναι ίση προς το 1,2% της δηλούμενης στο συμβόλαιο αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Χάρη στην απόφαση αυτή και σε συνδυασμό με την έκρηξη των αντικειμενικών αξιών υπάρχουν συμβολαιογράφοι που κερδίζουν περισσότερα από 500.000 ευρώ ετησίως. Για το παρεχόμενο από τους συμβολαιογράφους έργο, θεωρώ τις αμοιβές αυτές εξωφρενικές και κοινωνικά προκλητικές.

Τα πρόσφατα γεγονότα ανέδειξαν σε τι είδους συμπεριφορές οδηγούν οι εύκολες και υπερβολικές αμοιβές τους.

Μολονότι με κάθε ευκαιρία επανέρχομαι στο ζήτημα, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας –τον οποίο χαρακτήρισα «φύλακα άγγελο των συμβολαιογράφων» («Καθημερινή» 09/04/2008)– αρνείται να επανεξετάσει την απόφασή του και να εκλογικεύσει τις πρωτοφανείς αμοιβές των συμβολαιογράφων.

Οι αμοιβές των συμβολαιογράφων έχουν οριστεί με νόμο και στη Γερμανία.

Θα παραθέσω τις αμοιβές στην Ελλάδα και τη Γερμανία με την ελπίδα ότι κάποιος στην κυβέρνηση θα εξηγήσει στον κ. Αλογοσκούφη –λίγο πριν αυξήσει πάλι τις αντικειμενικές αξίες– ότι η πρόκληση δεν πάει άλλο.

Στη Γερμανία, όπως επιβάλλει η κοινή λογική, η ποσοστιαία αμοιβή του συμβολαιογράφου φθίνει όσο μεγαλώνει η αξία. Στις συνήθεις συναλλαγές των 500.000 ευρώ η αμοιβή του συμβολαιογράφου στην Ελλάδα είναι σχεδόν τετραπλάσια της αντίστοιχης στη Γερμανία. Για ποιο λόγο; Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας αρνείται να άρει τον απόλυτο παραλογισμό που καθιέρωσε η απόφαση του 2005;

Μπορώ να καταλάβω –όχι όμως και να συγχωρήσω– για ποιο λόγο φοβάται ο υπουργός Οικονομίας να καταργήσει το μαύρο ταμείο των καναλαρχών και των εκδοτών, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τολμά ν’ αλλάξει την εξόφθαλμα παλαβή ρύθμιση για τις αμοιβές των συμβολαιογράφων.

http://photo.kathimerini.gr/kathnews/graph/graf_18-09-08/s15.pdf

Κοινοποίηση

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *