Γνωρίστε τους επεξεργαστές
Γνωρίστε τους επεξεργαστές
Παρά τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, στην αγορά αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν δεκάδες είδη και μάρκες επεξεργαστών για υπολογιστές ή άλλες συσκευές. Ωστόσο, για το ευρύ κοινό δύο είναι οι εταιρείες που ενδιαφέρουν (η Ιntel και η ΑΜD) και 5-6 οι ομάδες προϊόντων που προτείνει η κάθε μία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο για τον καταναλωτή να αντιληφθεί τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων προϊόντων και στη συνέχεια να επιλέξει τον επεξεργαστή που του ταιριάζει ή ακόμα τον υπολογιστή που φοράει τον επεξεργαστή που του ταιριάζει.
O λόγος είναι ότι για την κατανόηση των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων των επεξεργαστών, αλλά και για τη σύγκρισή τους χρειάζονται αρκετές τεχνικές γνώσεις, ενώ και τα στοιχεία που δίνονται από τις εταιρείες είναι μάλλον αναξιόπιστα. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε τις βασικές κατηγορίες επεξεργαστών που κυκλοφορούν στην αγορά, προσπαθώντας κυρίως να τις αντιστοιχίσουμε με τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή.
Η Ιntel και η (Αdvanced Μicro Devices) ΑΜD είναι οι εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά των επεξεργαστών, από τη στιγμή που άλλοι κατασκευαστές (όπως λ.χ. η ΙΒΜ και η Cyrix) έχουν επί της ουσίας αποσυρθεί από την αγορά. Άλλοι κατασκευαστές, σε εξειδικευμένους τομείς είναι η VΙΑ, η Sun και η Τexas Ιnstruments, ενώ η ΙΒΜ συνεχίζει περιορισμένα να δραστηριοποιείται στον τομέα, κυρίως για επεξεργαστές σε κονσόλες παιχνιδιών. Οι κύριες ομάδες επεξεργαστών της Ιntel είναι οι Celeron, οι Ρentium, και οι Core, ενώ από την πλευρά της ΑΜD οι Αthlon και οι Ρhenom, με τους Sempron να εξαφανίζονται σιγά σιγά. Στους φορητούς υπολογιστές η ΑΜD έχει μια επιπλέον οικογένεια, την Τurion. Μια βασική διάκριση που συνεχίζει σήμερα να ισχύει, δεν θα μας απασχολεί όμως για πολύ καιρό ακόμα, είναι ανάμεσα σε μονοπύρηνους και πολυπύρηνους επεξεργαστές. Η εμφάνιση επεξεργαστών πολλών πυρήνων στην ουσία επέτρεψε την περαιτέρω βελτίωση της ταχύτητας και της επεξεργαστικής ισχύος, η οποία φαινόταν να φτάνει στα όριά της με τα μονοπύρηνα μοντέλα. Παράλληλα, προσέφερε σημαντικές βελτιώσεις στο κομμάτι της διαχείρισης της ενέργειας και της εκτέλεσης πολλαπλών εργασιών ταυτόχρονα.
Τεχνικές λεπτομέρειες
Σε κάθε επεξεργαστή, τα στοιχεία που πρέπει να εξετάζει κανείς, εκτός φυσικά από τον αριθμό των πυρήνων, είναι η ταχύτητα λειτουργίας (η οποία μετριέται σε GigahertzGΗz) και η ταχύτητα του front bus, μέσω του οποίου συνδέεται με τη μνήμη RΑΜ. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζει κανείς και τη μνήμη cache, στην οποία αποθηκεύονται τα δεδομένα που έρχονται από τη RΑΜ και δεν προλαβαίνει να διαβάσει ο επεξεργαστής. Η μεγάλη μνήμη cache είναι πολύ χρήσιμη σε απαιτητικά βιντεογκέιμ, αλλά όχι μόνο.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη μητρική κάρτα που υποστηρίζει τον κάθε επεξεργαστή. Πρώτα από όλα θα πρέπει να έχει τις ίδιες διαστάσεις (socket size) με αυτές του επεξεργαστή, ενώ καλό θα είναι να υποστηρίζει και κάποιο σύστημα ψύξης του επεξεργαστή. Σημειώστε ότι οι επεξεργαστές ΑΜD και Ιntel απαιτούν τη χρήση διαφορετικών μητρικών καρτών, άρα έχουμε να κάνουμε με συνολικά διαφορετική φιλοσοφία και συστήματα.
Αυτήν τη στιγμή, στους ταχύτατους i7 της Ιntel έχουμε ταχύτητα λειτουργίας ακόμα και 3,20 GΗz με 8 ΜΒ L3 Cache σε κόστος κοντά στα 1.000 ευρώ, ενώ στους πολύ οικονομικότερους Ρhenom της ΑΜD (περί τα 250 ευρώ)
3,00 GΗz με 6 ΜΒ L3 Cache και 2 ΜΒ L2 Cache. Για τους όχι και τόσο απαιτητικούς, ο Ιntel Dual Core Ε5200 με μνήμη L2 cache που φτάνει μέχρι και τα 2 ΜΒ και ταχύτητα λειτουργίας 2,5 GΗz στα 65 ευρώ αποτελεί μια απόλυτα ικανοποιητική λύση για τους περισσότερους, σε πολύ λογικότερη τιμή.
Από την Ιntel
Για υπολογιστές γραφείου
● Ιntel Core: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα βαριά χαρτιά της Ιntel, με υποκατηγορίες τους Dual Core, τους Χeon και τους πανίσχυρους i7.
● Ιntel Ρentium: Μονοπύρηνοι ή διπύρηνοι, με περιορισμένα πλέον μοντέλα, σε πολύ προσιτές τιμές (μέχρι 100 ευρώ).
● Ιntel Celeron: Οι πιο οικονομικές προτάσεις της Ιntel ξεκινούν από τα 30 ευρώ στους μονοπύρηνους και φτάνουν τα 50 ευρώ στους διπύρηνους.
Για φορητούς
● Ιntel Core: Σε τιμές που ξεκινούν από περίπου 70 ευρώ, με 2 πυρήνες.
● Ιntel Celeron: Περιορισμένα μοντέλα, σε λογικές τιμές με βασικές δυνατότητες.
Για server και workstation
● Ιntel Χeon: Η συνηθέστερη επιλογή σε servers, ειδικά στα νεώτερα συστήματα.
Για υπερφορητούς/netbooks
● Ιntel Αtom: Η βασική επιλογή στα περισσότερα υπερφορητά netbooks, προσφέρουν ικανοποιητική επεξεργαστική ισχύ με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Από την ΑΜD
Για υπολογιστές γραφείου
● ΑΜD Ρhenom: Τα δυνατά χαρτιά της ΑΜD, με αρχιτεκτονική τριών ή τεσσάρων πυρήνων, ξεκινούν από περίπου 200 ευρώ.
● ΑΜD Αthlon: Οι μονοπύρηνοι και διπύρηνοι επεξεργαστές της εταιρείας, σε πολύ λογικές τιμές.
Για φορητούς
● ΑΜD Αthlon: Η κύρια κατηγορία σε επεξεργαστές για φορητούς από την ΑΜD.
● ΑΜD Turion:Σε περιορισμένες ποσότητες, με βασικές επιδόσεις.
● ΑΜD Sempron: Οικονομική λύση, συντάται σε παλιότερα μοντέλα.
Για server και workstation
● ΑΜD Οpteron: Τετραπύρηνοι επεξεργαστές για servers.
Από 30 μέχρι 1.000 ευρώ
Εν κατακλείδι, στους επεξεργαστές ισχύει το «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», με τα πιο εξελιγμένα μοντέλα να κοστίζουν ακόμα και 1.000
ευρώ, ενώ τα βασικά μοντέλα ξεκινούν από τα 30 ευρώ και μια μέση λύση με αξιόλογα χαρακτηριστικά δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι οι πιο μοντέρνοι επεξεργαστές χρειάζονται και εξελιγμένες μητρικές, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος εκτοξεύεται για όσους θέλουν το καλύτερο. Αυτήν τη στιγμή, σε επίπεδο επιδόσεων υπερέχει η Ιntel, κυρίως με τον νέο επεξεργαστή Ιntel Core i7. Από την άλλη, η ΑΜD προσφέρει σε γενικές γραμμές καλύτερη σχέση απόδοσης προς τιμή και περισσότερες δυνατότητες αναβάθμισης, ενώ και οι δύο εταιρείες διακρίνονται για την αξιοπιστία και τη σταθερότητά τους.
πηγή:http://tinyurl.com/bkcmsv [ΤΑ ΝΕΑ]