Google για όλες τις δουλειές

Google για όλες τις δουλειές
Την τελευταία διετία, η επέκταση της εταιρείας Google υπήρξε τόσο εντυπωσιακή που τα προϊόντα της έφτασαν να μας απασχολούν σε κάθε τομέα της πληροφορικής και όχι μόνο.

Εκτός από τη γνωστή μηχανή αναζήτησης, η Google σήμερα διαθέτει στην αγορά ένα Βrowser (τον Chrome), ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα (το Αndroid), προγράμματα γραφείου και γενικά διαχείρισης εγγράφων, χάρτες και συνεργασία με GΡS (Google Εarth, Google Μaps) και αναρίθμητες ακόμα εφαρμογές.

Από τη μία πλευρά όλα αυτά ακούγονται καλά για όλους εμάς, καθώς αποκτούμε πρόσβαση σε εξαιρετικά προϊόντα εντελώς δωρεάν. Από την άλλη, ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για τους κινδύνους που δημιουργούνται, για τη δημιουργία μονοπωλίων και για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα.

Τις φωνές που προειδοποιούν για τους κινδύνους από την εκρηκτική εξάπλωση της Google σε τόσους τομείς ενισχύουν μια σειρά από πρόσφατες εξελίξεις και κινήσεις της εταιρείας, με σημαντικότερη την πρόσφατη διαφημιστική συμφωνία με τη Υahoo, η οποία θα οδηγήσει στον έλεγχο από την πλευρά τους σχεδόν του 90% του διαφημιστικού κονδυλίου στις ΗΠΑ. Ήδη, η ένωση διαφημιστικών στις ΗΠΑ (Αssociation of Νational Αdvertisers) έχει εκφράσει τις ανησυχίες της, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι στον κύκλο όσων διαμαρτύρονται μπαίνει και η Μicrosoft, εταιρεία διάσημη για τις μονοπωλιακές πρακτικές της, σε σχέση με το πρόγραμμα Chrome.

Τι από όλα αυτά έχει βάση και είναι πραγματικά επικίνδυνο δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφές. Από την πλευρά μας, αναζητήσαμε και παρουσιάζουμε εν συντομία μερικές από τις πλέον δημοφιλείς υπηρεσίες, εφαρμογές και πλατφόρμες που τρέχει η ίδια η Google ή έχει εξαγοράσει. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Μηχανή αναζήτησης

Η μηχανή αναζήτησης της Google αποτέλεσε τη βάση για να στηθεί αυτή η αυτοκρατορία και είναι αναμφίβολα η πιο εύχρηστη και αποτελεσματική στον χώρο του Ιnternet. Επίσης, είναι και η πλέον δημοφιλής, με εκατοντάδες εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά.

ΥouΤube

Τον Νοέμβριο του 2006 η Google εξαγόρασε το ΥouΤube έναντι 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συγκεκριμένο site είναι το πιο δημοφιλές όσον αφορά την αποθήκευση και το μοίρασμα βιντεοκλίπ από ιδιώτες, με εκατομμύρια διαθέσιμα βίντεο και αναρίθμητους επισκέπτες.

Google Desktop

Πολύ δημοφιλής εφαρμογή, κυρίως για τους χρήστες των Windows, η οποία επιτρέπει την αναζήτηση αρχείων και εφαρμογών στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και γρήγορη στη λειτουργία της.

Google Εarth, Μaps

Πέρασε στα χέρια της Google το 2004 και έκτοτε έχει κάνει θραύση. Επιτρέπει την προβολή αεροφωτογραφιών σχεδόν από κάθε σημείο στη γη και συνεργάζεται με μια πολύ εύχρηστη μηχανή αναζήτησης. Στην ίδια κατηγορία κινείται και η online εφαρμογή Google Μaps με χάρτες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, κινητά τηλέφωνα με GΡS (όπως λ.χ. τα τελευταία μοντέλα της Νokia), συνεργάζονται με την εφαρμογή και παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Gmail

Το Gmail είναι από τις εφαρμογές web e-mail που προσφέρουν τεράστιο χώρο αποθήκευσης και θεωρείται εξαιρετικά αξιόπιστη. Ήδη ανταγωνίζεται στα ίσια πολύ παλαιότερες υπηρεσίες της Υahoo (Υahoo Μail) και της Μicrosoft (Ηotmail και ΜSΝ).

Βlogger, Calendar, Οrkut

Οnline εφαρμογές για τη δημιουργία blog, τη διαχείριση ημερολογίου και τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων και επαφών. Η πρώτη υπηρεσία τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά, οι άλλες δύο όμως δεν έχουν ακόμα καταφέρει να προσελκύσουν μεγάλο κοινό.

Ρicassa

Το Ρicassa είναι μία σουίτα επεξεργασίας, διαχείρισης και προβολής φωτογραφιών, με πολλές δυνατότητες συνεργασίας με υπηρεσίες της Google στο Ιnternet, όπως αποθήκευση, δημοσίευση, μοίρασμα κ.ά.

Αdwords και Αdsense

Από τις λιγότερο γνωστές εφαρμογές στο ευρύ κοινό και όμως εξαιρετικά σημαντικές. Πρόκειται για τα δύο κύρια προγράμματα που επιτρέπουν τη διαχείριση διαφημιστικού χώρου και χρόνου σε σελίδες της Google και αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας.

Άλλες εφαρμογές

Εκτός από τις πολύ δημοφιλείς εφαρμογές και προγράμματα που παρουσιάσαμε πιο πάνω, η Google έχει παρουσία σε πολλούς ακόμα τομείς. Για παράδειγμα, προσφέρει υπηρεσίες αυτόματης μετάφρασης στο Ιnternet, μέσω του Google Τranslate, από και προς 11 διαφορετικές γλώσσες. Η υπηρεσία Google Νews είναι μια άλλη πολύ επιτυχημένη εφαρμογή, η οποία επιτρέπει τη συλλογή και προβολή ειδήσεων κάθε είδους από χιλιάδες ειδησεογραφικά site σε όλο τον κόσμο. Περισσότερο εξειδικευμένες είναι οι υπηρεσίες αναζήτησης που απευθύνονται σε επιμέρους ομάδες κοινού. Για παράδειγμα, για καθηγητές και φοιτητές υπάρχει το Scholar Google το οποίο πραγματοποιεί αναζητήσεις σε κλειστές συνδρομητικές βάσεις δεδομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, το Google Βlog Search απευθύνεται στους φανατικούς bloggers, εστιάζοντας τις αναζητήσεις μόνο σε Βlogs. Τέλος, το Google Catalog είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση της εταιρείας προς τον χώρο του εμπορίου, καθώς επιτρέπει την αναζήτηση προϊόντων, όχι μόνο online, αλλά και σε σκαναρισμένους έντυπους εμπορικούς καταλόγους και σελίδες περιοδικών.

Νέος browser

Η εμφάνιση του browser Chrome προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μπαίνει σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά όπου κυριαρχεί ο Ιnternet Εxplorer της Μicrosoft και ο Firefox της Μozilla (που είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα). Οι κριτικές για το νέο προϊόν είναι θετικές, τόσο ως προς την ευκολία χρήσης του όσο και ως προς την ταχύτητά του και τις πρώτες μέρες ήταν πάρα πολλοί αυτοί που κατέβασαν και εγκατέστησαν το πρόγραμμα. Ωστόσο, οι στατιστικές δείχνουν ότι για την ώρα οι ενεργοί χρήστες του παραμένουν λίγοι και ο ρυθμός αύξησής τους είναι πολύ μικρός.

Και… Googolopoly!

Στο πλαίσιο των ανησυχιών για τη Google και τη δημιουργία μονοπωλίων, δεν είναι τυχαίο ότι ήδη κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο μια χιουμοριστική παραφθορά του γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού Μonopoly, η οποία ονομάζεται Googolopoly. Στο παιχνίδι αυτό, στόχος των παικτών δεν είναι το ποιος θα επικρατήσει αγοράζοντας όλα τα ακίνητα μιας πόλης, αλλά ποιος θα ελέγξει όλο το Ιnternet και θα επικρατήσει στον χώρο της ψηφιακής πληροφόρησης. Η μεταφορά είναι σαφής: η εξάπλωση της Google και ο έλεγχος τόσων πληροφοριών από την πλευρά της μπορεί να είναι ένας κίνδυνος για την κοινωνία μας.

Λειτουργικό για κινητά
Το νέο λειτουργικό σύστημα της Google για κινητά τηλέφωνα σηματοδοτεί επίσημα την επιθετική επέκταση της εταιρείας στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα δεν έχουμε δει το συγκεκριμένο λειτουργικό στη χώρα μας, ήδη όμως τρέχει επίσημα σε κινητά τηλέφωνα στην Ευρώπη από τις αρχές του μήνα. Έρχεται να ανταγωνιστεί το Symbian και τα Windows Μobile και πιθανώς σηματοδοτεί μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας.
ndigital14-10-2002

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.