Ο σωστός «γιατρός» για το ΡC σας

Ο σωστός «γιατρός» για το ΡC σας

Πρόβλημα ασφαλείας στον browser. Εισβολή χάκερ σε site. Απάτες με πιστωτικές κάρτες. «Τρύπα» στην ασφάλεια του συστήματος. Οι ειδήσεις για προβλήματα ασφάλειας με τους υπολογιστές είναι καθημερινό φαινόμενο σε εφημερίδες και περιοδικά πληροφορικής και οι χρήστες υπολογιστή καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα.
Απόλυτη λύση που να προστατεύει πλήρως τους υπολογιστές δεν υπάρχει και το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος, ειδικά αν χρησιμοποιεί υπολογιστή που τρέχει σε λειτουργικό Windows, είναι η εγκατάσταση ενός καλού προγράμματος antivirus.
Το καλό είναι ότι σήμερα τα περισσότερα προγράμματα antivirus προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία από κάθε είδους κίνδυνο, είτε πρόκειται για ιούς και trojans είτε για spyware, επιθέσεις χάκερ ή «σκουλήκια». Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι τόσο πολλοί που δύσκολα μπορεί κανείς να αισθάνεται ασφαλής. Η προστασία των δεδομένων, αλλά και η οικονομία σε χρόνο απαιτούν εγρήγορση και επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, η εγκατάσταση ενός καλού προγράμματος antivirus είναι απαραίτητη. Στην αγορά κυκλοφορεί πληθώρα λύσεων, σε πολύ λογικές τιμές ή ακόμα και δωρεάν. Ωστόσο, η κατάλληλη επιλογή δεν είναι εύκολη υπόθεση και πρέπει κανείς να σταθμίσει αρκετούς παράγοντες πριν καταλήξει στο πρόγραμμα που του ταιριάζει.

Μικρές συμβουλές

Η εγκατάσταση ενός προγράμματος antivirus δεν αρκεί από μόνη της για την προστασία του υπολογιστή. Παράλληλα, χρειάζεται ο χρήστης να ασχοληθεί και ο ίδιος λίγο παραπάνω, φροντίζοντας όχι μόνο να σερφάρει με προσοχή σε ασφαλή sites, αλλά και να τσεκάρει τακτικά τον υπολογιστή του. Η ενημέρωση των εκδόσεων του προγράμματος antivirus που χρησιμοποιείται, αλλά και το κατέβασμα όλων των ενημερώσεων σε καθημερινή βάση πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένη. Ταυτόχρονα, απαιτείται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα συνολικό σκανάρισμα του σκληρού δίσκου για τυχόν προβλήματα.
Επίσης, θα πρέπει κανείς να παρατηρεί τη λειτουργία του υπολογιστή του, για να εντοπίζει περίεργα σφάλματα ή την αργή λειτουργία εφαρμογών ή του ίδιου του λειτουργικού. Πρόκειται για σημάδια που υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος και χρειάζεται άμεση δράση. Στην περίπτωση που κάτι έχει ξεφύγει από την εφαρμογή antivirus (πράγμα όχι σπάνιο), ένα σκανάρισμα του υπολογιστή με τη βοήθεια των online υπηρεσιών που παρέχουν οι διάφορες εταιρείες είναι καλή ιδέα, καθώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεφύγει κάτι.
Σε περίπτωση που οι online υπηρεσίες εντοπίσουν κάποιον ιό, τότε ο χρήστης θα πρέπει να αναζητήσει οδηγίες και πιθανώς κάποια μικρή αυτόνομη εφαρμογή για να «καθαρίσει» το μηχάνημά του. Μια καλή ιδέα επίσης είναι το σκανάρισμα του υπολογιστή σε κατάσταση safe mode, καθώς πολλές φορές ιοί και trojans κρύβονται σε εφαρμογές που τρέχουν μαζί με το λειτουργικό.

Αξιολόγηση

Μπορεί κατ΄ αρχάς όλα τα προγράμματα antivirus να φαίνεται ότι κάνουν τις ίδιες δουλειές, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Τρία είναι τα κύρια στοιχεία που πρέπει να προσέξει κανείς επιλέγοντας το πρόγραμμα που θα αγοράσει: η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση απειλών, το φιλικό περιβάλλον εργασίας (με εύκολη εγκατάσταση) και η δυνατότητα του υπολογιστή που διαθέτει κανείς να τα τρέξει. Σε επίπεδο αντιμετώπισης απειλών, σημαντικό είναι το πρόγραμμα να διαθέτει μια ισχυρή μηχανή που εντοπίζει γρήγορα τους κινδύνους, αλλά και το αν μπορεί να τους «καθαρίσει». Το να πρέπει να ανατρέχει κανείς συνέχεια στο site της εταιρείας για ειδικές λύσεις δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Απαραίτητο είναι επίσης η σουίτα που επιλέγεται να προσφέρει πλήρη προστασία από κάθε είδους κίνδυνο, διαφορετικά θα χρειαστεί η χρήση και άλλων πιο εξειδικευμένων προγραμμάτων.

Η φιλικότητα

Η φιλικότητα του περιβάλλοντος εργασίας είναι κάτι που επίσης θα πρέπει να απασχολήσει τον υποψήφιο αγοραστή. Στο σημείο αυτό έχουν γίνει μεγάλα βήματα από όλους τους κατασκευαστές προγραμμάτων, αλλά και πάλι υπάρχουν διαφορές. Επίσης, θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη ότι οι ολοκληρωμένες antivirus σουίτες βρίσκονται συνεχώς σε λειτουργία και απορροφούν σημαντικό μέρος των πόρων του υπολογιστή. Όσο πιο πλήρης και ισχυρή είναι η λύση που επιλέγεται τόσο πιο πιθανό είναι ο υπολογιστής να σέρνεται, επομένως θα πρέπει κανείς να επιλέξει την εφαρμογή που του προσφέρει ικανοποιητική προστασία, χωρίς να «γονατίζει» το μηχάνημά του. Τι χρειάζεται η απόλυτη ασφάλεια όταν οι καθυστερήσεις στο άνοιγμα προγραμμάτων και αρχείων είναι τεράστιες;

Τα πιο γνωστά antivirus

Με βάση τις περισσότερες αξιολογήσεις προγραμμάτων antivirus, τα πλέον αποτελεσματικά, εύκολα στη χρήση και αποδοτικά θεωρούνται το Κaspersky Αnti-Virus 7, αλλά και το ΒitDefender Αntivirus 2008 (το οποίο πάντως υστερεί σε δυνατότητα παραμετροποίησης). Αξιόπιστη λύση είναι και το Εset ΝΟD32 3.0, ενώ πλήρες αλλά και καλά σχεδιασμένο το ΜcΑfee Ιnternet Security 2008, το οποίο επιπλέον είναι και πολύ φθηνό.
Η κλασική επιλογή του Νorton ΑntiVirus 2008 προσφέρει εξαιρετικά επίπεδα προστασίας και πλήθος υπηρεσιών, το πρόγραμμα όμως είναι βαρύ και απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Πολύ καλύτερη εξάλλου είναι η σουίτα Νorton 360 2.0, επίσης της Symantec, αλλά και αυτή παραμένει απαιτητική σε πόρους. Από την άλλη το Ρanda Αntivirus 2008 είναι μάλλον αργό, ενώ μια εξαιρετική ιδέα είναι η εγκατάσταση του Αvast Αntivirus 4.7 το οποίο θεωρείται αρκετά αποτελεσματικό (όχι όμως και το πλέον αποδοτικό), ενώ ταυτόχρονα διατίθεται δωρεάν.

Δωρεάν διάθεση

● Avast Αntivirus 4.7

Ηome Εdition: http: //www .avast. com/eng/avast-4-home. html ● AVG Αnti-Virus 8: http: //free.avg. com/download

Επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα

Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα πρέπει να επιλέξετε προγράμματα antivirus:

● Ευκολία χρήσης ● Απλή εγκατάσταση ● Αποτελεσματική αναγνώριση ιών και απειλών ● Ταχύτητα σκαναρίσματος ● Πλήρες και αποτελεσματικό «καθάρισμα» του υπολογιστή ● Απαιτήσεις σε πόρους ● Κατανοητές αναφορές ● Συχνότητα ενημέρωσης ● Πληρότητα εργαλείων και προστασίας ● Υποστήριξη και ενημέρωση από τον κατασκευαστή- πληρότητα web site
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Κοινοποίηση

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.