Θωρακίστε τον υπολογιστή σας σε τέσσερα βήματα

Θωρακίστε τον υπολογιστή σας σε τέσσερα βήματα
Πώς να κάνετε το νέο σας κομπιούτερ ασφαλές από κακόβουλα προγράμματα
TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Του Riva Richmond /www.tanea.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ένας καινούργιος υπολογιστής μπορεί να σας προστατεύσει από πολλά κακόβουλα  προγράμματα που «κλέβουν» αριθμούς πιστωτικών καρτών ή άλλες προσωπικές πληροφορίες.  Για να είστε ασφαλείς, ωστόσο, πρέπει να κάνετε μόνοι σας μερικά απαραίτητα βήματα.

Ελέγξτε τις παραμέτρους  του Τείχους Προστασίας  (Firewall)

Κάνετε αυτόν τον έλεγχο πριν ακόμη συνδεθείτε στο Διαδίκτυο. Το Τείχος Προστασίας εμποδίζει να φτάσουν στον υπολογιστή σας ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως είναι τα σκουλήκια που εξαπλώνονται μέσω των διαδικτυακών συνδέσεων. Οι φορητοί υπολογιστές, οι επιτραπέζιοι που εφαρμόζουν τα Windows Vista και τα netbooks που χρησιμοποιούν τουλάχιστον τα Windows ΧΡ SΡ2 διαθέτουν προρρυθμισμένο Τείχος Προστασίας. Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι παράμετροι είναι σωστές από το Κέντρο Ασφαλείας των Windows πατώντας το κουμπί «Έναρξη». Στη συνέχεια πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου και μετά στο Κέντρο Ασφαλείας και το Τείχος Προστασίας. Οι χρήστες των υπολογιστών Μac μπορούν να ελέγξουν τις παραμέτρους από το εικονίδιο «Αpple» και μετά στις Προτιμήσεις Συστήματος, την Ασφάλεια και το Τείχος Προστασίας. Όπως σημειώνει ο ειδικός Ριτς Μόγκουλ, το λιγότερο που πρέπει να επιλέξει ο χρήστης είναι η εντολή «επιτρέψτε μόνο τις απαραίτητες υπηρεσίες». Μια καλύτερη επιλογή είναι η εντολή «πρόσβαση σε ειδικές υπηρεσίες και εφαρμογές».

Αναβαθμίστε το λογισμικό σας

Ακόμη και αν ο υπολογιστής σας είναι καινούργιος, το πιθανότερο είναι ότι οι παράμετροι ασφαλείας έχουν καθοριστεί από τότε που ο κατασκευαστής φόρτωσε το λογισμικό. Επομένως, πρέπει να αναβαθμίσετε την ασφάλεια μέσω του Διαδικτύου. Κατά πάσα πιθανότητα ο υπολογιστής σας θα εμφανίσει ένα παράθυρο από το οποίο θα σας καλεί να ελέγξετε τυχόν αναβαθμίσεις από τη Μicrosoft. Σε αντίθετη περίπτωση, πατήστε το κουμπί «Έναρξη», μετά την εντολή «Όλα τα προγράμματα» και στη συνέχεια «Αναβάθμιση Windows». Στο αριστερό μέρος επιλέξτε «έλεγχος για αναβαθμίσεις».
Οι κάτοχοι νέων υπολογιστών καλούνται από Windows να εξουσιοδοτήσουν αυτόματες αναβαθμίσεις με το παράθυρο «Βοηθήστε στην αυτόματη προστασία των Windows». Από τις δύο επιλογές που εμφανίζονται επιλέξτε «χρήση προτεινόμενων παραμέτρων». Έτσι θα έχετε ό,τι χρειάζεστε χωρίς να ασχοληθείτε ξανά με το θέμα.

Προσθέστε λογισμικό ασφαλείας

Το Τείχος Προστασίας δεν θα σας προστατεύσει από ιούς και δούρειους ίππους που μπορεί να εισβάλουν από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεδομένου του τρομακτικού αριθμού κακόβουλων προγραμμάτων, οι χρήστες των Windows είναι απαραίτητο να ενισχύσουν τους υπολογιστές τους με κάποιο λογισμικό ασφαλείας. Υπάρχουν διάφορα αντιιικά προγράμματα, όπως το ΑVG 8.5 Free, το Αvast Αntivirus και το Μicrosoft Security Εssential, το οποίο αναμένεται προσεχώς. Καθώς πολλά κακόβουλα προγράμματα προέρχονται από ιστοσελίδες, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ελεύθερα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τέτοιου είδους επιθέσεις. Ο τελευταίος browser της Μicrosoft, ο Ιnternet Εxplorer 8, σας προειδοποιεί αν πρόκειται να επισκεφθείτε κάποια ιστοσελίδα που δεν είναι ασφαλής. Άλλοι browsers, όπως το Chrome, το Firefox και το Safari, ειδοποιούν τους χρήστες για ύποπτες ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας μια μαύρη λίστα της Google. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη δωρεάν εφαρμογή ΜcΑfee΄s Site Αdvisor, η οποία έχει πληροφορίες για τη φήμη των ιστοσελίδων.

Ξεδιαλύνετε τις εφαρμογές

Οι υπολογιστές που εφαρμόζουν τα νέα Windows είναι φορτωμένοι με πολλά προγράμματα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ. «Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι επιπλέον λογισμικό στο οποίο οι χάκερ μπορούν να εντοπίσουν αδυναμίες και να τις εκμεταλλευτούν», σημειώνει ο ειδικός Τσαντ Ντάουχερτι. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα, διαγράψτε τα προγράμματα που δεν χρειάζεστε πατώντας το κουμπί «Έναρξη» και πηγαίνοντας στη συνέχεια στον Πίνακα Ελέγχου και μετά στα Προγράμματα. Εκεί θα βρείτε έναν κατάλογο με ό,τι υπάρχει στον υπολογιστή σας. Επιλέξτε τα ανεπιθύμητα προγράμματα και πατήστε το κουμπί της απεγκατάστασης στην κορυφή του προγράμματος. Στη συνέχεια ζητήστε από τους κατασκευαστές των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε, την αυτόματη αναβάθμισή τους.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.