Αντίγραφα ασφαλείας

Από τη στιγμή που πάρα πολλά από τα  προσωπικά μας δεδομένα βρίσκονται  αποθηκευμένα στον υπολογιστή μας,  πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους.
Τόσο σε περίπτωση βλαβών ή κλοπών όσο και κατά την αλλαγή υπολογιστή ή τις μετακινήσεις μας είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να έχουμε φροντίσει από πριν ότι τα δεδομένα μας θα μεταφερθούν ακέραια και με ασφάλεια.
Ευτυχώς, η τεχνολογία μάς προσφέρει πάρα πολλές λύσεις σε διάφορα επίπεδα και το μόνο που χρειάζεται είναι να ενημερωθούμε εγκαίρως και να πάρουμε τα μέτρα μας. Στο κείμενο που ακολουθεί σας δίνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Κωδικοί και κρυπτογράφηση

Επειδή κανείς δεν είναι σίγουρος ότι τα αρχεία του δεν θα πέσουν στα χέρια κάποιου κακόβουλου, το καλύτερο και απλούστερο που έχει να κάνει είναι να τα κλειδώσει και να τα κρυπτογραφήσει. Τόσο στα Windows Vista όσο και στο λειτουργικό Μac ΟS της Αpple αυτό γίνεται πολύ απλά μέσα από τα properties του κάθε αρχείου ή φακέλου. Καλό όμως είναι να έχει φροντίσει κανείς νωρίτερα να κρατήσει ένα «ξεκλείδωτο» αρχείο ως backup σε κάποιον σκληρό δίσκο.
Για παλαιότερα λειτουργικά συστήματα απαιτείται η χρήση ειδικού λογισμικού, όπως είναι το Tweak UΙ, το ΑxCrypt ή το Folder Guard. Εναλλακτικά, ειδικά για αρχεία που δεν χρησιμοποιεί κανείς συχνά, μια έξυπνη λύση είναι η συμπίεση των αρχείων αυτών με το WinΖip, με την ενσωμάτωση του αντίστοιχου password στο Ζip αρχείο.

Αντίγραφα ασφαλείας

Εκτός από την ασφάλεια των αρχείων που πέφτουν στα χέρια άλλων, βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι και η δημιουργία αντιγράφων των αρχείων που θεωρούμε σημαντικά, στην απευκταία περίπτωση που αυτά χαθούν. Αν νομίζετε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο είστε πολύ γελασμένοι, καθώς πάρα πολύ συχνά σκληροί δίσκοι καταστρέφονται, ιοί μολύνουν το σύστημα του υπολογιστή ή ακόμα και από απροσεξία σβήνουμε οι ίδιοι τα δεδομένα μας. Καθένας που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του για σοβαρές δουλειές πρέπει να κάνει αντίγραφα ασφαλείας (backup).
Για τον λόγο αυτό, κατ΄ αρχάς όλα τα λειτουργικά συστήματα ενσωματώνουν απλά στη χρήση προγράμματα backup (για παράδειγμα στα Windows ΧΡ υπάρχει το πρόγραμμα ntbackup. exe). Ωστόσο, σε περίπτωση που έχετε αρχεία πάνω στα οποία δουλεύετε καθημερινά και αλλάζουν περιεχόμενο, καλύτερη λύση είναι ο συγχρονισμός των δεδομένων σας, με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού.
Με τον τρόπο αυτό γλιτώνετε πο λύτιμο χρόνο, ενώ μπορείτε να κρατάτε πιο συχνά αντίγραφα.

Πού να αποθηκεύσετε:

Το πού θα αποθηκεύσει κανείς τα αντίγραφα ασφαλείας είναι επίσης μια σημαντική απόφαση. Η πιο ασφαλής και αξιόπιστη λύση αυτή τη στιγμή είναι ένας virtual σκληρός δίσκος στο Ιnternet, καθώς δεν καταστρέφεται και δεν μπορεί κανείς να τον κλέψει. Μερικές από τις on line λύσεις που μπορεί να αξιοποιήσει κανείς είναι το Βox. net, το Carbonite Οnline ΡC Βackup, το ΗΡ Upline, το SΟS Οnline Βackup, αλλά και υπηρεσίες που συνοδεύουν συσκευές αποθήκευσης. Για παράδειγμα, η Αpple, η Ιomega και πολλοί άλλοι κατασκευαστές προσφέρουν μεγάλο online χώρο αποθήκευσης έναντι μιας μικρής μηνιαίας συνδρομής. Μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση αυτών των λύσεων είναι μια γρήγορη σύνδεση στο Ιnternet.
Φυσικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου ή ενός SSD, λύση η οποία είναι αξιόπιστη και σταθερή. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, σήμερα η δουλειά μπορεί να γίνει και με ένα memory stick ή μια κάρτα μνήμης, τα οποία πλέον έχουν τεράστια χωρητικότητα, ενώ μπορεί κανείς να τα έχει πάντα μαζί του. Συμπληρωματικά, αξίζει ακόμα να χρησιμοποιεί οπτικά μέσα, όπως τα CD, τα DVD ή τα πιο σύγχρονα Βlu-ray, ειδικά αν θέλει να διατηρεί περισσότερα από ένα αντίγραφα ασφαλείας, ειδικά για δεδομένα που δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χαθούν.
Μεγάλη ευκολία προσφέρουν σκληροί δίσκοι και memory sticks με ειδικό κουμπί backup, οπότε όλη η διαδικασία αποθήκευσης δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το πάτημα ενός κουμπιού. Για παράδειγμα, αυτή τη δυνατότητα έχει το Ultra Βackup Μemory Stick της SanDisk με χωρητικότητα 64 GΒ ή ο σκληρός δίσκος Εxternal Drive των 200 GΒ της Seagate.

Πώς θα ανακτήσετε χαμένα δεδομένα

Μια πολύ καλή λύση για αυξημένη ασφάλεια είναι το πρόγραμμα Νorton Ghost (αυτή τη στιγμή στη 14η έκδοσή του), καθώς επιτρέπει την ανάκτηση δεδομένων που χάνονται για διάφορους λόγους, αλλά και την επαναλειτουργία ολόκληρου του συστήματος που έχει καταρρεύσει (πιθανώς λόγω ιών). Το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα των αρχείων του συστήματος, αλλά και των αρχείων που αποθηκεύει κανείς. Επίσης, επιτρέπει την επιστροφή του συστήματος σε παλαιότερες ρυθμίσεις και την αποθήκευση δεδομένων σε απομακρυσμένα σημεία.
Για τους χρήστες των υπολογιστών της Αpple (και όχι μόνο) υπάρχει μια ακόμα καλύτερη λύση, το πρόγραμμα Τime Μachine, το οποίο αποθηκεύει τα πάντα και υποστηρίζει την πλήρη επαναφορά αρχείων και προγραμμάτων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσει κανείς ένα εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο, να το συνδέσει με το Τime Μachine και από εκεί και πέρα όλα γίνονται αυτόματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θυμάται ακόμα και τις προσωπικές ρυθμίσεις και την εμφάνιση του υπολογιστή σε δεδομένες στιγμές, ενώ κάνει backup, χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα, κάθε ώρα. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τη συσκευή Τime Capsule, επίσης της Αpple, μπορούν όλα αυτά να γίνονται ασύρματα, για πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα, αλλά και για άλλες συσκευές (όπως το iΡhone, το iΡod κ.ά.).

Ποια αρχεία να κάνετε back up

● e-mails ● Διευθύνσεων και τηλεφώνων ● Φωτογραφιών ● Μουσικής ● Κείμενων

Ποια αρχεία να κρυπτογραφήσετε

● Οικονομικών δεδομένων ● Κωδικών πρόσβασης σε λογαριασμούς ● Προσωπικού φωτογραφικού υλικού ● Απόρρητων κειμένων ● Προσωπικών επικοινωνιών

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 27-10-2009

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.