ekatanalotis.grUncategorizedΔιαδίκτυο όπως ρεύμα
ekatanalotis.grUncategorizedΔιαδίκτυο όπως ρεύμα
Uncategorized

Διαδίκτυο όπως ρεύμα

Στέλιος Παπαθανασόπουλος  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ |
Η πλειονότητα των μελετητών και ερευνητών προβλέπει ότι η τεχνολογία θα αλλάξει την επόμενη δεκαετία. Προβλέπουν επίσης ότι το Διαδίκτυο θα καταστεί ακόμη πιο σημαντικό για τη ζωή μας, αν και θα είναι λιγότερο ορατό στην καθημερινότητά μας. Υποστηρίζουν ακόμη ότι το Διαδίκτυο θα καταστεί αντίστοιχο της ηλεκτρικής ενέργειας και θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή, με αποτέλεσμα να αλλάξει τα πάντα, από τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις έως τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο σε όλον τον κόσμο.
Αν και οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν για την πορεία της τεχνολογίας, υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες για τις διακλαδώσεις του. Οι περισσότεροι προβλέπουν ότι στο όχι μακρινό μας μέλλον το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» θα περιλαμβάνει:
l Ενα παγκόσμιο, καθηλωτικό, αόρατο, ατμοσφαιρικό περιβάλλον δικτύου υπολογιστών.
l Μια συνεχή εξάπλωση των έξυπνων αισθητήρων, φωτογραφικών μηχανών, λογισμικού, βάσεων δεδομένων και τεράστιων κέντρων δεδομένων σε έναν κόσμο που θα βασίζεται σε αυτό που αποκαλείται ως το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», σύμφωνα με το οποίο το Διαδίκτυο επεκτείνεται στον φυσικό κόσμο, εμπεριέχοντας και συνδέοντας πράγματα, φυσικά αντικείμενα της καθημερινότητας και τεχνουργήματα μέσω πρωτοκόλλων και από απόσταση.
l Φορητές τεχνολογίες που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να «αυξήσουν την πραγματικότητα».
l Το τέλος των επιχειρηματικών μοντέλων που αναδύθηκαν τον 20ό αιώνα, κυρίως στα πεδία της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας και των έντυπων μέσων ενημέρωσης.
l Διαχείριση ενός απίστευτου σε μέγεθος όγκου δεδομένων.
Οι τεχνολογικές τάσεις που είναι εμφανείς σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν με θετικά αποτελέσματα αλλά και με επιπτώσεις στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την πολιτική, την οικονομία και την ψυχαγωγία. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της ακραίας διασύνδεσης θα είναι κατά κύριο λόγο θετικά. Ωστόσο, όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τις καλές και τις κακές πλευρές τους για το μέλλον, πολλοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους.
Είναι εντυπωσιακό τόσο το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των μελετητών σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές όσο και το πόσο ποικίλες είναι οι απαντήσεις τους όταν ρωτήθηκαν ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτών των αλλαγών και πώς θα επηρεάσουν τους πολίτες. Ενδεχομένως η απάντηση έγκειται σε αυτό που επαναλαμβάνεται εκατοντάδες χρόνια, ίσως και από τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας. Σε κάθε εποχή οι άνθρωποι θεωρούν ότι τα νέα μέσα που παράγουν είναι καλύτερα, περισσότερο αποτελεσματικά από τα παλαιότερα και ότι θα εξυπηρετούν καλύτερα τις ανθρώπινες ανάγκες. Στον πρόσφατο κόσμο της επικοινωνίας, στα τέλη του 19ου αιώνα νέο μέσο ήταν ο κινηματογράφος, στις αρχές του 20ού το ραδιόφωνο, στα μέσα στου ίδιου αιώνα η τηλεόραση και στα τέλη του η έλευση των ψηφιακών μέσων και το Διαδίκτυο.
Κοινοποίηση
Hi, I’m admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *