Ζητείται ανάχωμα στην πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Ζητείται ανάχωμα στην πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Τα στελέχη των ελληνικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών συνεχίζουν να τονίζουν ότι τουλάχιστον για το α’ εξάμηνο του 2008 το έντονο volatility, οι ισχυροί κραδασμοί και ο επενδυτικός φόβος για το εύρος της κρίσης στα subprime δάνεια θα συνοδεύουν τις αγορές.
Ωστόσο ως ανάχωμα απέναντι στις εισαγόμενες πιέσεις που δέχεται η ελληνική αγορά αντιπαραθέτουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που αναμένεται να συνεχιστούν και να οδηγήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία (με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο), στο ασφαλιστικό και στην παιδεία.
Στην απελευθέρωση των αγορών ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο με την είσοδο ιδιωτών επενδυτών – παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα μέσα στο Μάρτιο θα γίνουν γνωστά τα πρώτα επενδυτικά fund που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την εκμετάλλευση των εμπορευματικών κέντρων στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Δημήτρης Τζάνας επενδυτικός σύμβουλος· της Proton Bank υπογραμμίζει ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις όσο διαρκεί η κρίση στην ενυπόθηκη αγορά στεγαστικών δανείων και δεν μπορεί να προσδιορισθεί το εύρος της ζημιάς στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο χρηματιστής και πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αθανάσιος Χαλκιάδης εκτιμά με δηλώσεις του ότι η υφιστάμενη κρίση ασφαλώς θα συνεχισθεί μέχρι να διαπιστωθεί το εύρος της κρίσης και υπογραμμίζει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με την καλή ετήσια απόδοσή της δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το αμόκ των ρευστοποιήσεων που έχει πλήξει και τους τρεις πυλώνες της διεθνούς οικονομίας Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία.
Ο κ. Δημήτρης Σκαπινάκης διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της Marfin-Εγνατίας υπογραμμίζει ότι το νέο οικονομικό έτος θα χαρακτηρισθεί από έντονη μεταβλητότητα, προσθέτοντας ότι οι οικονομίες των χωρών της Ευρώπης και στις ΗΠΑ απειλούνται μετά από αρκετά έτη με το πρόβλημα του πληθωρισμού που ροκανίζει την πραγματική ανάπτυξη. Ο κ. Σκαπινάκης εκτιμά ότι οι προβλέψεις για το 2008 είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί το εύρος της ζημιάς που προκάλεσε η κρίση στην αμερικανική αγορά των στεγαστικών δανείων.