Η στάση της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια του ευρώ θα καθορίσει την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών

Η στάση της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια του ευρώ θα καθορίσει την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών

Αντιφατικές είναι πλέον οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, αλλά και τις ευκαιρίες ή τις παγίδες που κρύβονται. Οι αντιφάσεις αυτές προκύπτουν από τις διαφορετικές εκτιμήσεις που κάνουν σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στην Ευρώπη και τη νομισματική πολιτική που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν πως η χρηματοπιστωτική κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει σε διεθνή ύφεση της οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα-δημοσκόπηση της Merrill Lynch τον Ιανουάριο. Σε ποσοστό 80% οι θεσμικοί επενδυτές αναμένουν σημαντική πτώση της κερδοφορίας των εταιρειών στην έρευνα του Ιανουαρίου, από 53% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο. Αμυντικοί κλάδοι, όπως ενέργεια και φαρμακευτικά προϊόντα, δεν αναμένεται να επηρεαστούν αρκετά, ενώ οι τράπεζες σε πανευρωπαϊκή βάση, δηλώνουν οι επενδυτές, ότι πρέπει να αποφευχθούν.Οταν οι αναλυτές στηρίζονται στο σενάριο της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε προκύπτουν αισιόδοξες προβλέψεις. Για παράδειγμα, η Citigroup αναμένει διψήφια ποσοστά ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές φέτος, διότι εκτιμά ότι οι μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα τονώσουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ευνοηθούν -πέρα από τα χαμηλά επιτόκια- από την πορεία της οικονομίας, τις αποτιμήσεις και τη ρευστότητα. Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός προβλέπει τον δείκτη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου FTSE 100 να τερματίζει στις 7.000 μονάδες μέχρι τέλους έτους, όταν σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο των 5.900 μονάδων. Η Citigroup περιμένει ότι φέτος η FED θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,75 της μονάδας, η Τράπεζα της Αγγλίας κατά 0,5 της μονάδας και η ΕΚΤ κατά 0,25 της μονάδας.

Ωστόσο, η πιστωτική κρίση θα πρέπει να οδηγήσει τους επενδυτές στην αναζήτηση «αμυντικών» κλάδων. Προτιμώνται, δηλαδή μετοχές εταιρειών που τα έσοδά τους δεν πλήττονται άμεσα από την κρίση. Για παράδειγμα, αναφέρονται εταιρείες τροφίμων και ποτών, οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ουδέτερη στάση διατηρεί για τις εταιρείες κοινής ωφελείας.

Το Wealth Management της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει ότι από τα παρόντα επίπεδα οι μετοχικές αγορές θα μπορούσαν να βρουν στήριξη και να δώσουν αφορμή για μια ανοδική αντίδραση (προς την περιοχή 1.440-1.450 για τον δείκτη S&P500), η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παροδική. Οι ευρωπαϊκές αγορές θα ακολουθήσουν χαμηλότερα, με μερικές να κινούνται κάτω από τα χαμηλά του Αυγούστου (Γαλλία) και άλλες προς αυτά (Γερμανία, Ελλάδα). Οι περισσότερες αγορές αναδυόμενων χωρών παραμένουν ανθεκτικές, παρά τις σημαντικές πτώσεις στις ΗΠΑ, και είναι πιθανό οι επενδυτές να αναμένουν κάποια σημάδια επιδείνωσης των θεμελιωδών μεγεθών των χωρών αυτών πριν από κάποια αποκομιδή κερδών. Και η Τράπεζα Πειραιώς καταλήγει: «Δεδομένων των προσδοκιών μας αυτών διατηρούμε την υπο-επενδεδυμένη θέση μας σε μετοχές (στο 75% των δεικτών αναφοράς)».

Η Credit Suisse, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, προτρέπει στην αγορά αμερικανικών μετοχών και όχι ευρωπαϊκών, διότι υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οπως επισημαίνει, σε έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται απρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια, αποτυγχάνοντας έτσι να αποτρέψει μια ενδεχόμενη ύφεση. Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία εκτιμάται από την Credit Suisse ότι θα «αναρρώσει» συντομότερα, καθώς το υποτιμημένο δολάριο κάνει τις μετοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές παγκοσμίως.
kath

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.