Επτά αλλαγές στην πλατφόρμα των δηλώσεων των τετραγωνικών μέτρων στους δήμους

=============================================

Εφημερίδα – ΤΑ ΝΕΑ – 10/06/2020 (σελ. 44)

==============================================

Επτά αλλαγές στην πλατφόρμα των δηλώσεων

Οι βελτιώσεις που έκανε η ΚΕΔΕ δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν και τους βοηθητικούς χώρους γλιτώνοντας τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στους δήμους

Της Μαρίας Βουργάνα

Τη δυνατότητα να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των «ξεχασμένων» τετραγωνικών τους βοηθητικούς χώρους των ακινήτων τους, όπως αποθήκες και γκαράζ, σε πολυκατοικίες που ηλεκτροδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων γλιτώνοντας τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στους δήμους.

Η ΚΕΔΕ προχώρησε σε 7 αλλαγές-βελτιώσεις στην πλατφόρμα υποβολής διόρθωσης των τετραγωνικών (https://tetragonika.govapp.gr/) με στόχο να διευκολύνει τους πολίτες που διορθώνουν τις επιφάνειες των ακινήτων τους για να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα αλλά και την καλύτερη επεξεργασία των δηλώσεων από τους δήμους για την επιβολή των δημοτικών τελών.

Με την προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων διόρθωσης των τετραγωνικών να λήγει στις 30 Ιουνίου και με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι έχει αποκαλυφθεί μια κρυφή και αφορολόγητη πόλη με ακίνητα επιφάνειας άνω των 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Συγκεκριμένα, οι 450.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έφεραν στο φως περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια «κρυμμένα» τετραγωνικά μέτρα ενώ εκτιμάται ότι συνολικά θα αποκαλυφθούν περίπου 30 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενα και μη τετραγωνικά μέτρα καθώς η συμμετοχή των αιτήσεων για τη διόρθωση των επιφανειών των ακινήτων ανέρχεται στο 35%.

ΟΙ 7 ΑΛΛΑΓΕΣ. Οι επτά αλλαγές που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ήδη τρέχουν αφορούν τα εξής:

Δίνεται η δυνατότητα δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Προστέθηκαν 2 πεδία όπου δηλώνονται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και τα τ.μ. ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων κοινόχρηστου ρολογιού. Η αλλαγή αυτή αφορά όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους βοηθητικούς χώρους, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να επισκεφθούν τον δήμο τους για να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους.

Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας στη δήλωση.

Βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου (περισσότερα ψηφία) ώστε η πλατφόρμα να δέχεται και τη συμπλήρωση των αριθμών κινητών τηλεφώνων των κατοίκων του εξωτερικού οι οποίοι διορθώνουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στους Δήμους.

Προστέθηκε κωδικός όπου μπορεί να συμπληρωθεί το Οικοδομικό Τετράγωνο. Η συμπλήρωση του κωδικού αυτού δεν είναι υποχρεωτική.

Προστέθηκε πεδίο για τον χαρακτηρισμό ενός ακινήτου εντός ή εκτός οικισμού.

Προστέθηκε πεδίο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για την καταχώριση σχετικού αριθμού παροχής, κωδικός ο οποίος αφορά τους υπαλλήλους των ΟΤΑ οι οποίοι επεξεργάζονται τις δηλώσεις των ακινήτων.

Βελτίωση των αναζητήσεων στη λίστα των δηλώσεων για τους υπαλλήλους των Δήμων ενώ, όπως ανακοινώθηκε, στις 12 Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί και μια σειρά αναφορών που θα διευκολύνουν τους Δήμους στην καλύτερη επεξεργασία των δηλώσεων.

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ. Ωστόσο, οι αλλαγές που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις ακινήτων και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επισκεφθούν τον Δήμο τους για:

n Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα. Σημειώνεται ότι η διόρθωση αυτή επιτρέπεται στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων.

n Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου, αναφέροντας πώς τεκμηριώνεται αυτή.

n Τη διόρθωση σε ακίνητα για άλλο είδος δικαιώματος. Η πλατφόρμα καλύπτει τα ακίνητα του Ε9 που εμφανίζονται στη λίστα προς εισαγωγή στη Δήλωση και έχουν τιμές στο πεδίο «Είδος δικαιώματος (15) ή (19)»:1 – Πλήρης Κυριότητα ή 3 – Επικαρπία/Οίκηση.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους, όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9, είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο και τον ΔΕΔΗΕ. Το Ε9 είναι το κλειδί για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητά τους, όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9. Στην περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη ή ελλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9, καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Ωστόσο, αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να γίνει διόρθωση μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.