Με ένα κλικ δέκα συναλλαγές με την Εφορία

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 23/06/2020 (σελ. 44)

Με ένα κλικ δέκα συναλλαγές με την Εφορία

ΤΗΣ Μαρίας Βουργάνα

Με λίγα κλικ στον υπολογιστή, στο τάμπλετ ή στο smartphone οι φορολογούμενοι πραγματοποιούν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους με την Εφορία αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Χωρίς ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου. Δεν χρειάζεται να επισκεφθούν την Εφορία τους για να πληρώσουν τους φόρους, να υποβάλουν δηλώσεις, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να λάβουν φορολογική ενημερότητα, να καταθέσουν μισθωτήρια συμβόλαια, να αγοράσουν παράβολα. Μέχρι και κλειδάριθμο μέσω βιντεοκλήσης μπορούν να αποκτήσουν, ενώ με e-mail έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη δήλωση για τη μεταβίβαση ακινήτου χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν στην ουρά της ΔΟΥ.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και την επιβολή του lockdown η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων έτρεξε πιο γρήγορα τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ανοιξε νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να μπορούν οι επιχειρήσεις να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες την αποζημίωση ειδικού σκοπού και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να αποζημιωθούν για το 30% των ενοικίων που έχασαν εισπράττοντας μειωμένα κατά 40% ενοίκια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ στο επόμενο διάστημα θα χορηγείται ηλεκτρονικά ο ΑΦΜ στους νέους φορολογουμένους, με λίγα κλικ στον υπολογιστή θα γίνεται η έναρξη ατομικής επιχείρησης, ενώ στις αρχές του 2021 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα περάσουν στην ηλεκτρονική εποχή.

10 νέες ηλεκτρονικές συναλλαγές με την Εφορία

Σήμερα οι φορολογούμενοι χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν την Εφορία τους έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικά μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ www.aade.gr:

1.Να λάβουν πιστοποιητικά από τη ΔΟΥ στη θυρίδα τους στο Taxisnet.

2.Να λάβουν αποδεικτικό καταβολής τελών κυκλοφορίας που απαιτείται στις περιπτώσεις μεταβίβασης οχήματος.

3.Να δουν τις επιστροφές φόρων που εκκρεμούν.

4.Να πληρώσουν και ρυθμισμένες οφειλές με κάρτα.

5.Να εκδώσουν και να επανεκδώσουν κλειδάριθμο ηλεκτρονικά για φυσικά πρόσωπα, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, μέσω διαλειτουργικότητας με τις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

6.Να εκδώσουν κλειδάριθμο (για φυσικά πρόσωπα) μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ στην εφαρμογής myAADElive.

7.Να εκτυπώσουν βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης η οποία αφορά τους νησιώτες.

8.Να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, να εισπράξουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, να υποβάλουν αίτηση για κομιστές αξιογράφων μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport.

9.Να υποβάλουν στοιχεία εσόδων και εξόδων για την ένταξη στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

10. Να δηλώσουν τα πληροφοριακά στοιχεία μισθώσεων ακίνητης περιουσίας για να αποζημιωθούν για το 30% των εισοδημάτων από ενοίκια που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40%.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.