Η Amazon έτοιμη να γίνει και… φαρμακείο

εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 19/11/2020 (σελ. 47)

Η Amazon έτοιμη να γίνει και… φαρμακείο

Ξεκινά τη λειτουργία του αρχικά σε 45 αμερικανικές πολιτείες και θα πουλά και συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

ΤΟΥ Αλέξανδρου Καψύλη

Στην κορυφή του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού φιλοδοξεί να ταξιδέψει η κορυφαία εταιρεία λιανικών πωλήσεων στον κόσμο, Amazon. Η εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε την είσοδό της στον ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα των λιανικών πωλήσεων φαρμάκων. Εναν επιχειρηματικό κλάδο που «χάρη» στην παγκόσμια υγειονομική κρίση – και ενόψει διανομής των πολυαναμενόμενων εμβολίων – υπόσχεται ακόμα περισσότερα κέρδη.

Ευλόγως υποθέτει κανείς ότι εκατομμύρια Αμερικανοί – διότι σ’ αυτούς απευθύνεται αρχικά η νέα υπηρεσία της Amazon – θα θελήσουν να παραγγείλουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού μέσω του διαδικτυακού φαρμακείου που ανοίγει ο Μπέζος. Και μάλιστα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, καθώς η διανομή θα παίρνει μεν κάποιες ημέρες (από 2 έως 5 συγκεκριμένα), αλλά θα γίνεται δωρεάν.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μπέζος προετοίμαζε εδώ και χρόνια το online φαρμακείο του. Και έτυχε να το δει να ολοκληρώνεται μέσα σ’ αυτή την αδιαμφισβήτητα ευνοϊκή, από επιχειρηματικής απόψεως, συγκυρία. Διότι σίγουρα ούτε ο ίδιος θα θεωρεί «ευτυχή συγκυρία» το πρωτοφανές θανατικό που έχει πέσει στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί από την πανδημία έχουν φθάσει τις 250.000 – είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένα στα τέσσερα θύματα του Covid-19 παγκοσμίως θρηνείται στη μεγαλύτερη οικονομική και τεχνολογική υπερδύναμη του πλανήτη.

Φάρμακα κοψοχρονιά. Οι αμερικανοί καταναλωτές άνω των 18 ετών έχουν από την εβδομάδα που διανύουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες φαρμακείου της ιντερνετικής πλατφόρμας. Το Amazon Pharmacy ξεκινά τη λειτουργία του αρχικά σε 45 αμερικανκές πολιτείες (η εταιρεία του Μπέζος υπόσχεται να ανοίξει σύντομα το φαρμακείο και για το Ιλινόις, το Κεντάκι, τη Λουιζιάνα, τη Μινεσότα και τη Χαβάη).

Θα γίνονται δεκτές και θα εκτελούνται συνταγές πολλών μορφών ασφάλισης. Θα διατίθενται κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως είναι η ινσουλίνη, τα αντιβιοτικά, οι στεροειδείς κρέμες, τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη. Δεν θα πωλούνται ειδικά φάρμακα, όπως είναι τα περισσότερα οπιοειδή. Τα προνομιακά μέλη της Amazon μπορούν να προμηθεύονται γενόσημα με έκπτωση 80% και επώνυμα φάρμακα με έκπτωση 40%, εφόσον πληρώνουν δίχως ασφαλιστική κάλυψη. Θα απολαμβάνουν επίσης δωρεάν διανομή των φαρμάκων εντός δύο ημερών. Οι πελάτες της Amazon που δεν είναι προνομιακά μέλη θα παραλαμβάνουν επίσης δωρεάν τα φάρμακα, αλλά εντός προθεσμίας πέντε ημερών. Με μιαν επιβάρυνση $5,99 θα τα παραλαμβάνουν εντός διημέρου.

Ευαίσθητα δεδομένα. Οι συνταγογραφήσεις θα αποστέλλονται από τους γιατρούς απευθείας στο Amazon Pharmacy. Ως εδώ όλα είναι απλά και «ανώδυνα». Αλλά για την εγγραφή στην παροχή υπηρεσιών φαρμακείου της αμερικανικής εταιρείας θα πρέπει να δώσει κανείς πέρα από τα προσωπικά του στοιχεία ταυτότητας όπως όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γεννήσεως και φύλο, και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

«Οι ερωτήσεις αυτές επιβάλλονται από τον νόμο και παρότι περιλαμβάνουν πληροφορίες για την προσωπική κατάσταση της υγείας των πελατών μας, η Amazon διαβεβαιώνει ότι αυτοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την ασφαλή αποθήκευσή τους. Το φαρμακευτικό προφίλ των πολιτών είναι απόρρητο και ως εκ τούτου είναι διασφαλισμένη η εχεμύθεια των πληροφοριών που συλλέγουμε», διαβεβαιώνει η εταιρεία.

Αγνωστο παραμένει ακόμα πώς θα αντιδράσει στο Amazon Pharmacy το πανίσχυρο στις ΗΠΑ λόμπι των φαρμακείων, το οποίο κατά το παρελθόν έχει διεξαγάγει μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες για να εμποδίσει την πώληση διαφόρων παραϊατρικών προϊόντων και την παροχή ιατρικής φύσεως υπηρεσιών από άλλα καταστήματα, όπως είναι τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα ειδών προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.