COVID 19 : Ο νόμος δεν τηρείται!

COVID 19 : Λεκτικά ο νόμος τηρείται!
Του Χαράλαμπου Μ. Μουτσόπουλου ιατρού – ακαδημαϊκού
Θέλετε να δοκιμάσετε την αντοχή του αμυντικού σας συστήματος στον κορωνοϊό; Ταξιδέψτε με φέρι μπότ για τα νησιά του Ιονίου. Είναι Κυριακή 1η Αυγούστου. Ολοι είναι ενήμεροι ότι είμαστε στα πρόθυρα του 4ου επιδημικού κύματος της πανδημίας από έναν ιό που εύκολα αλλάζει, μεταδίδεται ταχύτατα και μολύνει ακόμη και εμβολιασμένα άτομα. Θα σας διηγηθώ την εμπειρία μου:
Δρομολόγιο Πάτρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη. Το στριμωξίδι στην είσοδο του πλοίου, από τους μη εποχούμενους επιβάτες, θυμίζει θύρα σταδίου τις παλιές καλές εποχές, όπου ποδοσφαιρόφιλοι διαγκωνίζονταν να εισέλθουν στο στάδιο για να παρακολουθήσουν αγώνα διάσημων ομάδων ποδοσφαίρου. Από ό,τι είδα, προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας ήταν παρόν. Κανένας από αυτούς δεν έκανε τον κόπο να υπενθυμίζει στους διαγκωνιζόμενους επιβάτες να κρατούν τις αποστάσεις. Ο έλεγχος πιστοποιητικών υγείας εικονικός! Αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ήταν της γειτόνισσας, δεν θα το έπαιρναν χαμπάρι. Μετά τον «έλεγχο» μπαίνουμε στην αίθουσα επιβατών. Εκεί επικρατούσε το αδιαχώρητο. Επιβάτες σωρηδόν καθισμένοι. Αλλοι όρθιοι ψάχνοντας για μια θέση. Οι υπεύθυνοι του πλοίου όμως όλα τα είχαν προνοήσει. Σε χώρους χωρίς μόνιμα καθίσματα είχαν στοιβαγμένες πλαστικές καρέκλες για την ατομική εξυπηρέτηση των άτυχων όρθιων επιβατών. Επαιρναν μια καρέκλα και κάθονταν σε όποια γωνίτσα του διαδρόμου έβρισκαν διαθέσιμη. Μέτρησα στον διάδρομο που καθόμουν άλλους 50 επιβάτες σε πλαστικές καρέκλες. Η μεταξύ τους απόσταση ίδια με αυτή των προσκεκλημένων σε γαμήλιο γλέντι τον παλιό καλό καιρό. Οι υπεύθυνοι του πλοίου λεκτικά όμως τηρούσαν το νόμο! Προέτρεπαν τους επιβάτες, από τα μεγάφωνα του πλοίου, να κρατούν απόσταση 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλον. Πού να βρεθεί όμως το 1,5 μέτρο αφού οι επιβάτες ήταν στριμωγμένοι σαν σαρδέλες; Με την ανακοίνωση θεωρούσαν ότι τηρούσαν τον νόμο, ενώ ταυτόχρονα μετέφεραν την ευθύνη στους στοιβαγμένους στο πλοίο πολίτες. Ετσι στην περίπτωση που κάποιος μολυνθεί, το ατυχές αυτό γεγονός να αποδοθεί στο ότι δεν κρατούσε την αδύνατον εφικτή απόσταση του 1,5 μέτρου.
Ζήτησα να μιλήσω με τον καπετάνιο του πλοίου για να του επισημάνω τους κινδύνους από τον απαράδεκτο συγχρωτισμό που επέτρεψε να επικρατήσει στο πλοίο ευθύνης του. Δεν μου έκανε την τιμή να μιλήσουμε. Εξάλλου τι θα είχε να πει; Να παραδεχτεί ότι παρανομούσε; Είναι ενδιαφέρον να μελετηθεί η επιδημική καμπύλη της COVID19 μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στα νησιά που εξυπηρετούνται από τα πλοία αυτά. Εάν παρατηρηθεί αύξηση του επιδημικού κύματος, ποιος θα ευθύνεται; Θα λογοδοτήσει κάποιος για την παράβλεψη των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας; Ή θα αποδοθεί η αύξηση του επιδημικού κύματος σε εμάς, που δεχτήκαμε να ταξιδεύουμε για τρεισήμισι ώρες, στοιβαγμένοι όπως όμηροι πολέμου σε καρότσα φορτηγού;
Ο Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι ιατρός – ακαδημαϊκός
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ – 07/08/2021 (σελ. 39)
Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.