Φθηνότερη «μέσα» η Aegean και «έξω» η Olympic Air

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ

Με την Aegean να έχει τον πρώτο λόγο στα δρομολόγια εσωτερικού και την Olympic Air να εμφανίζεται ανταγωνιστικότερη στις πτήσεις στην Ευρώπη, ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα το ενδιαφέρον μπραντεφέρ στις ελληνικές αερομεταφορές.

Σε μια προσπάθεια να δούμε ποια εταιρεία είναι φθηνότερη, συγκρίναμε τις τιμές των εισιτηρίων τους για πτήσεις μετ’ επιστροφής στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Οπως προέκυψε από τη σύγκριση, η Aegean είναι σχεδόν παντού, από λίγο έως πολύ, φθηνότερη της «νέας» Ολυμπιακής στα δρομολόγια εσωτερικού, ενώ η εικόνα αντιστρέφεται στις πτήσεις εξωτερικού, όπου η Olympic Air φαίνεται πως φιλοδοξεί να διεκδικήσει γρήγορα το χαμένο έδαφος της προκατόχου της.

Η σύγκριση έγινε χρησιμοποιώντας τις διαδικτυακές υπηρεσίες των δύο εταιρειών (www.aegeanair.com και www.olympicair.com), για ένα άτομο που -θεωρητικά πάντοτε- ταξιδεύει την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου από την Αθήνα και επιστρέφει σε αυτή την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. Δεν εξετάσαμε ώρες αναχώρησης και επιστροφής ούτε τις εναλλακτικές που προσφέρει κάθε εταιρεία κατά την αγορά εισιτηρίου. Απλώς, επιλέξαμε ό,τι φθηνότερο είχε να προσφέρει καθεμία. Από το μικρό αυτό «κρας τεστ» απουσιάζουν δύο προορισμοί. Πρόκειται για τη Βιέννη, στην οποία η Olympic Air ήδη πετά, αλλά η Aegean αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Δεκεμβρίου και το Παρίσι, όπου δεν μπορέσαμε να βρούμε θέσεις σε κάποια από τις απ’ ευθείας πτήσεις της δεύτερης. Σημειώνεται πως οι τιμές περιλαμβάνουν τους πάσης φύσης φόρους και τέλη που καταβάλει ο επιβάτης.

Αναλυτικά, μεταξύ 15 προορισμών εσωτερικού, η Olympic Air έχει χαμηλότερες τιμές μόνο στις πτήσεις προς Ιωάννινα και Μύκονο. Σε όλες τις υπόλοιπες η Aegean αποδεικνύεται κατά 21,5 ευρώ οικονομικότερη κατά μέσο όρο, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πτήσεις για Σάμο και Κέρκυρα (39 ευρώ) και τις μικρότερες σε εκέινες για Λήμνο και Σαντορίνη.

Η εικόνα αυτή αντιστρέφεται πλήρως στα δρομολόγια εξωτερικού. Η Aegean εμφανίζεται φθηνότερη μόνο στις πτήσεις για Βουκουρέστι και Σόφια, ενώ η Olympic Air κερδίζει σαφώς έδαφος στις πτήσεις για τα δυτικοευρωπαϊκά αεροδρόμια και την Κύπρο, όπου είναι φθηνότερη κατά 65,5 ευρώ με βάση το μέσο όρο. Το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας στη συγκεκριμένη κατηγορία των διεθνών προορισμών εντοπίζεται στη γραμμή των Βρυξελλών (130 ευρώ), ενώ η μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών εντοπίζεται στο Μιλάνο (14 ευρώ υπέρ της Olympic Air). Βέβαια, η κατάσταση ενδεχομένως να διαφοροποιείται υπέρ της μιας ή της άλλης εταιρείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την αγορά του εισιτηρίου ώς την πραγματοποίηση της πτήσης, αφού κατά πάγια πρακτική οι αερομεταφορείς συνολικά επιβραβεύουν με εξαιρετικά χαμηλές τιμές τους πιο… προνοητικούς. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=90002

Κοινοποίηση

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *