Η ΡΑΕ δεν ενημέρωσε κανέναν για την ακρίβεια στο Ηλεκτρικό Ρεύμα
Αρρύθμιστοι…
Του Νίκου Φιλιππίδη nfilippidis@megatv.com , εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 3/5/2022
Η Ofgem είναι ό,τι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην Ελλάδα. Ή για την ακρίβεια σχεδόν παρόμοια… Η βρετανική ΡΑΕ ρυθμίζει, ενημερώνει και αποσαφηνίζει κάθε «δράκο» που μπορεί να κυκλοφορεί σε σχέση με τη διαμόρφωση της τιμής στο ρεύμα. Κάνει δηλαδή τη δουλειά της. Λέει για παράδειγμα στους βρετανούς καταναλωτές, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, γιατί αυξήθηκαν οι τιμές του ρεύματος. Αναλυτικά. Κάνει, για παράδειγμα, λόγο ότι οι τιμές της χονδρικής του ρεύματος έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990 επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου είναι οι υψηλότερες εδώ και 15 χρόνια, αυξημένες κατά 250% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.
Τους εξηγεί γιατί αυξήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου, απλά και κατανοητά. Κάνει λόγο για υψηλή ζήτηση για φυσικό αέριο και μειωμένη προσφορά λόγω της εξάρτησης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από το φυσικό αέριο, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, λόγω του πολέμου. Επισημαίνει στους βρετανούς καταναλωτές ενέργειας ότι οι τιμές που πληρώνουν οι ενεργειακές εταιρείες όπως εμείς για το φυσικό αέριο είναι αυξημένες. Αρα επηρεάζεται και η τιμή του ρεύματος.
Τους λέει κάτι ακόμα πιο σημαντικό, ότι η αύξηση της τιμής δεν σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη για τους προμηθευτές ενέργειας, αντίθετα πολλοί έχουν βγει εκτός αγοράς καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν ρεύμα και να το μεταπωλήσουν σε αυτές τις τιμές. Κάποιοι λειτουργούν με ζημιά. Στην πραγματικότητα, το όφελος των προμηθευτών αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του ενεργειακού λογαριασμού. Περίπου το 60% λαμβάνεται από το κόστος χονδρικής ενέργειας (35%) που αγοράζουμε από την παγκόσμια αγορά, μαζί με το κόστος δικτύου (25%) που μεταφέρει ενέργεια στα σπίτια σας. Οι τιμές περιλαμβάνουν επίσης φόρους, ΦΠΑ και δεσμεύσεις για περιβαλλοντικά προγράμματα. Ολα σαφή. Διάφανα. Τους υπενθυμίζει ότι το κόστος χονδρικής (ναι, αυτό που καλεί τους πολίτες ο κ. Τσίπρας να μην το πληρώσουν) είναι περίπου το 35% του συνολικού λογαριασμού τους. Τι άλλο έκανε η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Δρα στο πεδίο. Εβαλε ένα ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας που η ίδια το μεταβάλλει ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά.
Τι έκανε αντ’ αυτών η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πρώτα από όλα δεν ενημέρωσε κανέναν για την κατάσταση. Ακόμα και σήμερα στον ιστότοπό της μια εξήγηση δεν δίνει. Μιλάει με ακατανόητες αναφορές σε νόμους ή κανονισμούς και πρόσφατα ανέβασε και έναν χάρτη με τις τιμές της χονδρικής πανευρωπαϊκά. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Προσπαθεί λέει να ξεκαθαρίσει, το πιο απλό. Τι θα γράφουν οι λογαριασμοί του ρεύματος. Εναν χρόνο και το συζητάει ακόμα, άκρη δεν έχει βρει. Λέει ότι ελέγχει τη χονδρική αγορά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι από την ίδια διαρρέει πως οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος είχαν ουρανοκατέβατα κέρδη 1,5 δισ. που επικαλείται εδώ και ενάμιση μήνα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχουν αυτά τα κέρδη; Είναι καθαρά προς φορολόγηση; Θα δούμε κάποια στιγμή το πόρισμά της;
Το κυριότερο, υποδέχεται στα γραφεία της τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπροστά στη διοίκησή της καλεί τους πολίτες να μην πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό που η Ofgem λέει ότι είναι το κόστος της χονδρικής, το κόστος του ρεύματος. Χρησιμοποιεί δηλαδή ως βήμα για τις δηλώσεις του, ενάντια στην αγορά που η ίδια ελέγχει, τα ίδια της τα γραφεία και αυτή θεωρεί ότι δεν τρέχει τίποτα. Του επιτρέπει να το κάνει, νομιμοποιώντας οποιονδήποτε πολίτη να θεωρεί ότι μπορεί αυτή η δήλωση και να μην απορρίπτεται από την ίδια…