Κλικ σε οικονομία, ενέργεια

www.ecotopten.gr, μια νέα ιστοσελίδα μέσα από την οποία ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί τις προσεχείς ημέρες με ένα απλό κλικ για τα αποδοτικότερα προϊόντα από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

«Το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό εργαλείο για αγορές φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και της τσέπης των Ελλήνων πολιτών» παρουσιάστηκε από το WWF-Ελλάς, στο πλαίσιο μιας ιδέας που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2000, η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει αυτά τα προϊόντα μέσα από ένα ecotopten τη βέλτιστη και φυσιολογική επιλογή όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για τους εμπόρους λιανικών πωλήσεων, εισαγωγείς και κατασκευαστές. Το ecotopten ανήκει σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο παρόμοιων δικτυακών τόπων με αυτή την ονομασία.

Η Ντόρα Πετρουλά, συνεργάτις της εκστρατείας για την κλιματική αλλαγή του WWF, εξήγησε ότι τα προϊόντα που θα συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες του ecotopten επιλέγονται, κυρίως, με βάση την ενεργειακή τους απόδοση σύμφωνα με την ενεργειακή τους σήμανση, όπως αυτή καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ενεργειακή σήμανση δίνει πληροφορίες στους πολίτες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών. Για παράδειγμα: «Τα ψυγεία, τα κλιματιστικά, οι ηλεκτρικές κουζίνες, οι λάμπες και τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων πρέπει να συνοδεύονται από την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης που τα κατατάσσει σε κατηγορίες από το Α (αποδοτικότερη – μικρότερη κατανάλωση ενέργειας) έως το G (μη αποδοτική – μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας). Για ορισμένες κατηγορίες συσκευών, μάλιστα, η ενεργειακή σήμανση έχει 1 ή 2 επιπλέον κατηγορίες. Στην περίπτωση των συσκευών ψύξης, υπάρχουν οι κατηγορίες Α+ και Α++, στις οποίες κατατάσσονται οι συσκευές που καταναλώνουν ακόμα λιγότερη ενέργεια από αυτές που κατατάσσονται στην κατηγορία Α».

Το ecotopten, που συνεχίζεται με επιτυχία στη Γαλλία και την Αυστρία, είναι ανεξάρτητο από κατασκευαστές και εμπορικούς διανομείς και η επιλογή συσκευών γίνεται με τρόπο ουδέτερο, διαφανή και εμπεριστατωμένο.

Ιδωμεν και καλή επιτυχία.
Φ.Κ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=98302

Κοινοποίηση

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top