Ανυπολόγιστη η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τα τζάκια

Του Νικόλαου Μιχαλόπουλου*

Από περιβαλλοντικής πλευράς, η καύση ξύλου θεωρείται μία από τις χειρότερες μορφές καυσίμου που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε. Το παράδειγμα που ακολουθεί καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος: Οταν έχουμε ένα τζάκι που καίει είναι σαν να έχουμε 700 φορτηγά που δουλεύουν με αναμμένη τη μηχανή έξω από το σπίτι μας… Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους: Το ξύλο ως στερεό καύσιμο, εκτός του ότι είναι λιγότερο θερμιοδογόνο από τα υγρά και τα αέρια καύσιμα, επιπλέον επειδή δεν έχει υποστεί επεξεργασία, ώστε κατά κάποιον τρόπο να «καθαριστεί», φέρει πάρα πολλές προσμίξεις. Ετσι, με την καύση του ξύλου παράγονται, εκτός από CO2, μια σειρά ενώσεων, όπως αρωματικοί υδρογονάνθρακες και βαρέα μέταλλα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα με τη μορφή πολύ μικρών σωματιδίων.

Τα σωματίδια αυτά λόγω του μεγέθους τους έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και να φτάσουν μέχρι ακόμη και τον εγκέφαλο. Κουβαλούν τοξικές ενώσεις που είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνες. Από τα παραπάνω μπορεί να γίνει αντιληπτή η ένταση του προβλήματος, ειδικά κάποιες χειμωνιάτικες νύχτες που επικρατεί άπνοια και η ρύπανση που προκαλείται συσσωρεύεται στα πολύ χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Το φαινόμενο παρουσιάστηκε στην Αθήνα για πρώτη φορά την περίοδο 2012-2013 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και από τότε εμφανίζεται κάθε χρόνο. Μικρή μείωση έχουμε τις χρονιές με «γλυκούς χειμώνες», δηλαδή με πιο αυξημένες θερμοκρασίες και κατά συνέπεια με μικρότερες ανάγκες για θέρμανση. Στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο αισθητήρων μέσω του οποίου παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τα επίπεδα της ρύπανσης σε ολόκληρη την Αθήνα. Οι πολίτες που επιθυμούν να ενημερώνονται άμεσα για αυτές τις μετρήσεις μπορούν να το κάνουν μέσω της ιστοσελίδας https://air-quality.gr.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω της αυξημένης καύσης ξύλου έχει απασχολήσει, μεταξύ άλλων, και το Παγκόσμιο Συνέδριο International Aerosol Conference που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας με μεγάλη συμμετοχή. Περίπου 1.300 επιστήμονες από 45 χώρες – και άλλοι 400 μέσω Διαδικτύου – δίνουν το παρών στο συνέδριο που έχει ως θέμα τις επιπτώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων από κάθε πηγή – είτε ανθρωπογενή είτε φυσικής προέλευσης είτε βιολογικής – σε μια σειρά προβλημάτων πρώτης γραμμής και συγκεκριμένα στην κλιματική αλλαγή, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία.

Ο Νικόλαος Μιχαλόπουλος είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 8/9/2022

Οταν έχουμε ένα τζάκι που καίει είναι σαν να έχουμε 700 φορτηγά που δουλεύουν με αναμμένη τη μηχανή έξω από το σπίτι μας…

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.