Πρωταθλητές ακρίβειας στους λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟΥΣ ΠΙΟ ακριβούς λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη πληρώνουν οι Έλληνες συνδρομητές. Από τον περασμένο Αύγουστο, που επιβλήθηκαν τα νέα τέλη κινητής τηλεφωνίας, κάθε λογαριασμός κινητού τηλεφώνου με συμβόλαιο επιβαρύνεται με φόρους που κατά μέσον όρο φτάνουν το 36%! Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που φορολογεί και το σερφάρισμα στο Ίντερνετ μέσω κινητού, ενώ για τις ίδιες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας φορολογούνται και οι χρήστες και οι εταιρείες που τις παρέχουν! Σημειώνεται ότι στις άλλες χώρες η φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας δεν ξεπερνά το 17%- 20% και αφορά μόνο τις εταιρείες.

Οι φόροι «τρώνε» τις μειώσεις τιμών

Τα στοιχεία αυτά καταγράφει μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΙCΑΡ για την «κοινωνικοοικονομική αποτίμηση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα», η οποία παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης, από τον περασμένο Αύγουστο για κάθε ευρώ χρέωσης ο συνδρομητής πληρώνει επιπλέον 36 λεπτά του ευρώ φόρο (τέλος κινητής τηλεφωνίας και ΦΠΑ), γεγονός που έχει εξουδετερώσει όλες τις μειώσεις τιμών στα πακέτα που είχαν γίνει από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας συνδρομητής συμβολαίου με μηνιαία χρήση υπηρεσιών αξίας 120 ευρώ πληρώνει συνολικά φόρο περίπου 40%, ενώ η φορολογία στα καρτοκινητά ξεπερνά το 33% ανεξαρτήτως του ύψους χρήσης.
Όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γ. Στεφανόπουλος, «η χώρα μας είναι από τις λίγες που φορολογούν και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των δικτύων της κινητής». Οι αυξήσεις στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση οδηγούν τους συνδρομητές στη μείωση της χρήσης του κινητού, εξαιτίας της οποίας- όπως εκτιμά η ΕΕΚΤ- η φετινή χρονιά θα κλείσει για τις εταιρείες με μείωση των εσόδων τους τουλάχιστον κατά 10%- 12%.

Κοινοποίηση

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *