Η αυτοκρατορία Ανιέλι

Οι Ανιέλι έχουν ισχύ στη γειτονική χώρα που έχει συγκριθεί με αυτή των Κένεντι στις ΗΠΑ. Ο πατριάρχης της οικογένειας, Τζιάνι Ανιέλι, ήταν αυτός που επέλεξε τον Ελκαν ως διάδοχο της αυτοκρατορίας και σήμερα είναι πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis (Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall) και διευθύνων σύμβουλος της Exor, της εταιρείας συμμετοχών που ελέγχει τις δραστηριότητες της οικογενείας. Η Stellantis προέκυψε από τη συγχώνευση της Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και του γαλλικού ομίλου PSA Group.

Οι επενδύσεις της Exor στην Ιταλία περιλαμβάνουν αυτές στις Ferrari και Maserati, στην εταιρεία κατασκευής γεωργικού εξοπλισμού CNH Industrial, την εταιρεία επαγγελματικών οχημάτων Iveco, την ποδοσφαιρική ομάδα Juventus και τον όμιλο μέσων ενημέρωσης GEDI.

Ο όμιλος GEDI περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους εκδότες των ιταλικών εφημερίδων «La Repubblica» και «La Stampa». Η Exor είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος του περιοδικού «The Economist» και πέρυσι εξαγόρασε μερίδιο 15% στον ολλανδικό όμιλο Philips.

Η Exor έχει στοιχεία ενεργητικού που υπολογίζονταν το 2023 σε 33 δισ. ευρώ. Ελέγχει το 14,2% της Stellantis, η οποία είναι εισηγμένη στο Παρίσι, όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Τα δικαιώματα ψήφου της Exor αναμένεται ότι θα αυξηθούν στο 25%.

Η Fiat συγχωνεύτηκε με την αμερικανική Chrysler το 2014. Η συγχώνευση με το γαλλικό γκρουπ PSA Peugeot Citroën ολοκληρώθηκε το 2021.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 1/2/204

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.