Προσωπικός web server με το όνομα Opera Unite

Η νορβηγική εταιρία λογισμικού Opera Software ανακοίνωσε ότι δημιούργησε στον ομώνυμο φυλλομετρητή της (browser) μια νέα δωρεάν υπηρεσία, με την χαρακτηριστική ονομασία Unite («Ενωθείτε»), που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τις φωτογραφίες, τα τραγούδια και οποιαδήποτε άλλα αρχεία έχουν στον υπολογιστή τους, με οποιονδήποτε στο Ίντερνετ, με απλό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσουν άλλες υπηρεσίες δικτύωσης.

Η νέα υπηρεσία, η οποία, κατά την εταιρία, φιλοδοξεί «να επανεφεύρει το Web», σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, αποτελεί οργανικό τμήμα του browser, επιτρέπει το άμεσο «κατέβασμα» από υπολογιστή σε υπολογιστή και καταργεί την ανάγκη για αποθήκευση δεδομένων σε servers. Tα ανταλλασσόμενα αρχεία μπορούν στη συνέχεια να ανοιχτούν με οποιοδήποτε πρόγραμμα πλοήγησης και όχι μόνο με το Opera.

Μέχρι τώρα η ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των χρηστών ήταν εφικτή μόνο με την χρήση ειδικού ξεχωριστού προγράμματος. Η νέα υπηρεσία Unite μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει ο χρήστης πρόσβαση στα αρχεία που έχει αποθηκευμένα στον υπολογιστή του σπιτιού του, είτε από το φορητό του υπολογιστή, είτε από τον υπολογιστή του γραφείου του είτε και από το κινητό του τηλέφωνο.

Αντίθετα με τις παραδοσιακές υπηρεσίες-δίκτυα ανταλλαγής αρχείων, στο Unite τα αρχεία δεν αποθηκεύονται ποτέ σε οποιονδήποτε εξωτερικό server, αλλά μετακινούνται άμεσα από κομπιούτερ σε κομπιούτερ.

Τα αρχεία μπορούν να γίνουν διαθέσιμα σε όλους τους χρήστες του Ίντερνετ μέσω ενός web link (συνδέσμου) ή να επιτρέπουν περιορισμένη πρόσβαση σε μερικούς μόνο φίλους, που έχουν τον κατάλληλο κωδικό. Οι χρήστες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ομάδες για ανταλλαγή αρχείων μόνο μεταξύ τους.

Η Opera παραδέχτηκε ότι η νέα υπηρεσία μπορεί να εγείρει ορισμένα ζητήματα ασφάλειας, καθώς και νομικά λόγω πιθανής παράνομης ανταλλαγής αρχείων, καθώς, σύμφωνα με στέλεχός της, είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί το περιεχόμενο των ανταλλασσόμενων αρχείων. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, ενθαρρύνει τους χρήστες να ανταλλάσσουν μόνο αρχεία για τα οποία έχουν τα πνευματικά δικαιώματα.

Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι, πέρα από τη δική της νέα υπηρεσία, ανοίγει το πρόγραμμά της σε οποιαδήποτε άλλη εταιρία θέλει να αναπτύξει κάποιο ανάλογο λογισμικό ανταλλαγής αρχείων βασισμένο στον browser Opera.

«Πιστεύουμε ότι προκαλούμε μια επανάσταση σατο Ίντερνετ, προσφέροντας μια καταλυτική τεχνολογία για τις διαδικτυακές υπηρεσίες, που θα γίνει αισθητή τα επόμενα ένα έως πέντε χρόνια», δήλωσε στέλεχος της Opera Software.

Η εταιρία πιστεύει ότι με την πρωτοβουλία της θα δώσει πίσω στους χρήστες τον πλήρη έλεγχο των αρχείων τους, καταργώντας τη διαμεσολάβηση sites όπως το Facebook, το Flickr κ.α., τα οποία επιβάλλουν στους χρήστες τους κανόνες τους, ενώ καμιά φορά μπορούν ακόμα και να τους στερούν μερικά από τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποκλείεται άλλες ανταγωνίστριες εταιρίες να προχωρήσουν και αυτές στην υιοθέτηση ανάλογων χαρακτηριστικών στα δικά τους προγράμματα πλοήγησης.

Η αγορά αντέδρασε θετικά στην είδηση και η μετοχή της νορβηγικής εταιρίας σημείωσε κέρδη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το νέο καινοτομικό χαρακτηριστικό του Opera μπορεί να βοηθήσει τον browser να διαφοροποιηθεί από τα ανταγωνιστικά προγράμματα.

Κάποτε ο Opera θεωρείτο σημαντικός ανταγωνιστής του Explorer και του Netscape, αλλά έχασε έδαφος μετά την εμφάνιση του Firefox.

Σήμερα ο Opera, με περίπου 40 εκατ. χρήστες διεθνώς, έχει μερίδιο αγοράς περίπου 4% έναντι 60% του Microsoft Internet Explorer και 30% του Mozilla Firefox, ενώ μικρότερα ποσοστά έχουν ο Apple Safari και ο Google Chrome. Η νορβηγική εταιρία όμως κατέχει τα πρωτεία στην αγορά λογισμικού για κινητές συσκευές.

Η Opera ήδη ετοιμάζει και μια κινητή έκδοση της νέας υπηρεσίας Unite.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=55088

Κοινοποίηση

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.