Στο μικροσκόπιο της ΕΕΤ&Τ οι αυξήσεις στην κινητή τηλεφωνία
Εξετάζονται οι αναπροσαρμογές των χρεώσεων σε κλήσεις και γραπτά μηνύματα
Του Βαγελλη Μανδραβελη / vmandravelis@kathimerini.gr
Αλλη μια υπόθεση εναρμονισμένης πολιτικής στην κινητή τηλεφωνία, αναμένεται ν’ απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της χώρας. Μετά την αύξηση της χρέωσης στην αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) το 2005, οι Αρχές Ανταγωνισμού θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα τής σχεδόν ταυτόχρονης αύξησης της ελάχιστης χρέωσης στις κλήσεις κινητής τηλεφωνίας από 30 δευτερόλεπτα σε 45 δευτερόλεπτα το περασμένο φθινόπωρο. Την αρχή έκανε η Vodafone τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακολούθησε η Wind Hellas τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο από την Cosmote.
Παράλληλα, οι τρεις εταιρείες αύξησαν εκ νέου και τη χρέωση της αποστολής SMS, από περίπου 10,7 ευρωλεπτά στα 12 ευρωλεπτά ανά μήνυμα. Οι αυξήσεις αφορούν σχεδόν το σύνολο των παρεχόμενων προγραμμάτων των τριών εταιρειών κινητής είτε απευθύνονται σε ιδιώτες, είτε σε επιχειρήσεις (εταιρικά συμβόλαια). Οι αυξήσεις στις ελάχιστες χρεώσεις εφαρμόζονται και σε προγράμματα που περιλαμβάνουν δωρεάν χρόνο ομιλίας.
Και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ακολούθησαν νομότυπες διαδικασίες, όπως π.χ. η δημοσιοποίηση των αυξήσεων έναν μήνα πριν από την ισχύ τους. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση αυτή φέρεται να έγινε σε εφημερίδες μικρής κυκλοφορίας αλλά και μέσα σε ένα ορυμαγδό γνωστοποιήσεων από τις ίδιες, που λίγοι έχουν την υπομονή ν’ ασχοληθούν με το περιεχόμενό τους.
Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ) έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών. Οι τελευταίοι μάλιστα διατείνονται ότι ο λογαριασμός τους αναγράφει στην πρόσοψη του ως ελάχιστη χρέωση τα 30 δευτερόλεπτα, αλλά στην πίσω πλευρά αναγράφει την εφαρμοζόμενη ελάχιστη χρέωση τα 45 δευτερόλεπτα. Πάντως, οι συγκεκριμένες αυξήσεις συνοδεύτηκαν με παροχή περισσότερου δωρεάν χρόνου ομιλίας και με μειώσεις σε υπηρεσίες με χαμηλή ζήτηση (π.χ. η χρέωση στο πολυμεσικό μήνυμα μειώθηκε από 44 ευρωλεπτά/μήνυμα σε 39 ευρωλεπτά.
Είναι η δεύτερη φορά που οι εταιρείες κινητής ανακοινώνουν αυξήσεις στις χρεώσεις τους με διαφορά ενός μήνα η μία από την άλλη. Η προηγούμενη φορά ήταν το 2005 όταν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αύξησαν τη χρέωση της αποστολής SMS από περίπου 9 ευρωλεπτά σε 10,7 ευρωλεπτά. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα να καλέσει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ) να παρέμβει στο θέμα προκειμένου να εξετάσει θέμα εναρμονισμένης πολιτικής.
Οντως η ΕΕΤ&Τ παρενέβη και μετά τις ακροάσεις που διεξήγε, επέβαλε την άνοιξη του 2006 σε κάθε μια από τις τρεις επιχειρήσεις Cosmote, Vodafone και Wind Hellas πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η Vodafone προσέφυγε κατά της απόφασης της ΕΕΤ&Τ στο διοικητικό εφετείο και τελικά την κέρδισε, αφού η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών δεν κατάφερε να τεκμηριώσει εναρμονισμένη πρακτική. Ο δικαστής ζήτησε την προσκόμιση κάποιου αποδεικτικού στοιχείου σε έγγραφη μορφή που θ’ αποδείκνυε την εναρμονισμένη πρακτική των τριών επιχειρήσεων. Ενα τέτοιο στοιχείο δεν διέθετε η ΕΕΤ&Τ. Παρόλα αυτά άσκησε έφεση κατά της σχετικής απόφασης του δικαστηρίου.
Με αυτό το δεδομένο και η νέα υπόθεση συνιστά αναμφίβολα πρόκληση για την ΕΕΤ&Τ. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι δύσκολο ν’ αποδειχτεί «εγγράφως» μια εναρμονισμένη πολιτική. Αλλωστε βασικό επιχείρημα των επιχειρήσεων είναι ότι, επί 17 χρόνια μέχρι σήμερα, αντιγράφουν η μία την άλλη στις εμπορικές πολιτικές, είτε αυτές αφορούν μειώσεις, είτε αυξήσεις των χρεώσεων.
Οι κινήσεις αυτές υπογραμμίζουν την αγωνία των τριών εταιρειών κινητής ν’ αυξήσουν τα έσοδά τους, τα οποία κατρακυλούν εξαιτίας των επιθετικών πολιτικών που εφάρμοσαν στις αρχές του 2009, αλλά και εξαιτίας του περιορισμού της χρήσης κινητού τηλεφώνου που παρατηρείται λόγω της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, οι εταιρείες επιχειρούν να «ρεφάρουν» τις απώλειες που έχουν λόγω της μείωσης των τελών τερματισμού που έχει επιβάλει η ΕΕΤ&Τ και η οποία στην τριετία 2009-2011 θα οδηγήσει σε μείωση των τελών τερματισμού κατά 60%. Η πρώτη μείωση κατά περίπου 20% εφαρμόσθηκε την 1/1/2009, η δεύτερη κατά 20% εφαρμόσθηκε την 1/1/2010 και η επόμενη κατά 20% θα εφαρμοστεί 1/1/2011.
Πέρυσι η αγορά κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 10% έως 15%. Από 4,7 δισ. ευρώ το 2008 εκτιμάται ότι μειώθηκε σε 4,2 δισ. ευρώ το 2009. Φέτος οι εταιρείες υπόσχονται να περιορίσουν τον ρυθμό υποχώρησης στο 5%, παρά τη ραγδαία αύξηση της φορολογίας κινητής που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το περασμένο καλοκαίρι.
Το ιστορικό
Πρώτη η Vodafone στις 3/8/2009 ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της (με την αύξηση της ελάχιστης χρέωσης στα 45 δευτερόλεπτα και της χρέωσης του SMS) για τα προγράμματα ιδιωτών με ημερομηνία εφαρμογής τους την 2/9/2009. Στις 5/9/2009 απάντησε η Wind Hellas ανακοινώνοντας ότι αναπροσαρμόζει τα τιμολόγιά της κατά τον ίδιο τρόπο τόσο στα εταιρικά όσο και στα συμβόλαια ιδιωτών με ημερομηνία ισχύος την 5/10/2009. Ακολούθησε η Vodafone στις 21/10/2009 η οποία γνωστοποίησε ότι οι αναπροσαρμογές των τιμολογιών της που ισχύουν για τα συμβόλαια ιδιωτών επεκτείνονται στα εταιρικά συμβόλαια με ημερομηνία ισχύος την 22/11/2009. Τέλος, η Cosmote έπραξε το ίδιο για εταιρικά και συμβόλαια ιδιωτών στις 2/11/2009 και με ημερομηνία ισχύος την 1/12/2009.