Η δυνατότητες Opera 10

Η Opera του Διαδικτύου ροκάρει… Η νέα έκδοση του νορβηγικού φυλλομετρητή ιστού (browser) διαθέτει ποιοτικές υπηρεσίες, κομψό περιβάλλον, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ταχύτατη πλοήγηση

Χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη δημοφιλίας των φυλλομετρητών ιστού αλλά εξαιρετικά ψηλά στη συνείδηση των (συγκριτικά) ολίγων χρηστών του, ο περιηγητής Opera της ομώνυμης νορβηγικής εταιρείας αποτελεί… «ξεχωριστή περίπτωση». «Απολύτως ικανός» και «άξιος» κατά κοινή ομολογία, ο εν λόγω browser, παρά το γεγονός πως «προσφέρει όλα όσα θα χρειαζόταν ποτέ η πλειονότητα των κυβερνοναυτών», δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, στα 13 χρόνια ύπαρξής του, να «εξαργυρώσει» ποσοτικά την ποιότητα των υπηρεσιών του και να καρπωθεί μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 3%.

Ο αγώνας των Νορβηγών ωστόσο συνεχίζεται με μια νέα, αναβαθμισμένη (τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά) έκδοση ονόματι Opera 10, την οποία, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου, μπορεί να κατεβάσει κανείς δωρεάν από τον ιστοχώρο www.opera.com. Ασφαλής, ταχύς, εύχρηστος και με εντυπωσιακά κομψό interface, ο Opera 10 «ομιλεί» περισσότερες από 40 γλώσσες (μεταξύ αυτών και τα ελληνικά) και τρέχει σε περιβάλλοντα Windows, Mac OS X και Linux. www.ethnos.gr

Εφοδιασμένος με τη μηχανή Opera Presto 2.2, ο εν λόγω φυλλομετρητής είναι, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, κατά 40% ταχύτερος από τον προκάτοχό του (Opera 9.6) με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει απρόσκοπτη πλοήγηση σε «ανώμαλο έδαφος», κοινώς σε υπερφορτωμένους, δυσδιάβατους ιστότοπους (Facebook, GMAIL κ.α.). Συγκρινόμενος με την κυρίαρχη τετράδα των περιηγητών ιστού (IE, Firefox, Safari, Chrome), ο Opera 10 μπορεί να μην είναι ο γρηγορότερος browser της αγοράς αλλά είναι κοντά στην κορυφή και με διαφορά ταχύτερος από τον Internet Explorer.

Συμπίεση δεδομένων

Το δυνατότερο «χαρτί» του ακούει στο όνομα Opera Turbo. Δεδομένου ότι η ευρυζωνικότητα δεν είναι πανταχού παρούσα, η Opera διαμόρφωσε ένα εργαλείο το οποίο επιταχύνει την περιήγηση σε αργές συνδέσεις, είτε αυτές είναι dial-up είτε κοσμοβριθή ασύρματα δίκτυα αεροδρομίων, ξενοδοχείων και χώρων εστίασης. Αποστολή του Opera Turbo είναι να συμπιέζει τα δεδομένα μιας ιστοσελίδας προκειμένου αυτή να φορτώνεται στην οθόνη γρηγορότερα (μέχρι και οχτώ φορές) από το κανονικό. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε «κολλημένοι» στην κίνηση ενός αργού δικτύου, ανοίξτε τον Opera 10 και πατήστε «γκάζι» πάνω στο μικρό κοντέρ το οποίο εικονίζεται στην κάτω αριστερή γωνία του φυλλομετρητή.

Στα νέα χαρακτηριστικά του Opera 10 συγκαταλέγεται και η λειτουργία ενός εργαλείου ορθογραφικού ελέγχου, το οποίο υπογραμμίζει αυτόματα τα λάθη που ενδεχομένως να κάνει ο χρήστης, ενώ πληκτρολογεί μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όρους αναζήτησης. Σημειωτέων πως ο κυβερνοναύτης μπορεί να επιλέξει σε ποιες γλώσσες θα γίνεται ο εν λόγω ορθογραφικός έλεγχος προσθαφαιρώντας λεξικά (ο φυλλομετρητής διαθέτει γύρω στα 50, μεταξύ αυτών και ελληνικό).

«Ομορφο» και εύχρηστο περιβάλλον

Ο νορβηγικος browser ξεχωρίζει όχι μόνο για τη χάρη που έχει (να «τρέχει» κανονικά εκεί όπου οι άλλοι κόβουν ταχύτητα) αλλά και για την «ομορφιά» του προσφάτως ανακαινισμένου (από τον Τζον Χικς, τον άνθρωπο που σχεδίασε το λογότυπο των Firefox και Thunderbird) καθαρού και εξαιρετικά κομψού περιβάλλοντος στο οποίο υποδέχεται τους χρήστες. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η γραμμή των οπτικών ετικετών (πρόκειται για προεπισκοπήσεις ιστοσελίδων) που βρίσκεται πάνω από τη γραμμή διευθύνσεων και την οποία ο χρήστης δύναται να μετακινεί καθώς και να αυξομειώνει σε μέγεθος. Επιπλέον, μέσω της λειτουργίας των ταχέων κλήσεων (η οποία υπάρχει και στους Safari, Chrome), η Opera επιτρέπει σε κάθε κυβερνοναύτη να έχει ταχύτερη πρόσβαση στα online στέκια του.

Αυτό το οποίο ωστόσο ο Opera 10 δεν έχει (αλλά οι IE, Firefox, Chrome και Safari έχουν) είναι η δυνατότητα ιδιωτικής περιήγησης (privacy mode), η οποία άπαξ και ενεργοποιηθεί επιτρέπει στον χρήστη να περιδιαβαίνει το ψηφιακό βασίλειο ινκόγκνιτο, χωρίς να αφήνει ίχνη.

Μοναδικές υπηρεσίες που τον κάνουν να ξεχωρίζει

Ο Opera 10 φέρει ενσωματωμένες «αξίες» οι οποίες είτε δεν υπάρχουν στους άλλους browsers είτε προσφέρονται μόνο ως πρόσθετα (add-ons). Ο λόγος για τη δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμών αλληλογραφίας, συνομιλιών και συζητήσεων (επιτρέπουν τη μέσω browser πρόσβαση σε e-mails και RSS feeds), για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής αρχείων μέσω BitTorrent καθώς και για τη δυνατότητα φραγής όλου του ομοίου περιεχομένου μιας ιστοσελίδας.

Γιώργους Σκαφιδάς
gskafidas@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.