Επιτήδειοι φουλάρουν με… αέρα τα ρεζερβουάρ

«Ελλειμματική παράδοση» βενζίνης ως και 5% αλλά και χρήση πετρελαίου θέρμανσης στην κίνηση οχημάτων δείχνουν οι έλεγχοι
Α. Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Αυξάνεται η χρήση παράνομων μηχανισμών στις αντλίες των πρατηρίων, αλλά και η παράνομη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης στην κίνηση των αυτοκινήτων. Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα και οι δυσκολίες για τους καταναλωτές όχι μόνο δεν απέτρεψαν τους παρανομούντες της αγοράς, αλλά φαίνεται ότι τους αποθράσυναν κιόλας.
Διαπιστώνοντας όλες αυτές τις εξελίξεις, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος ενισχύει τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Διεύθυνσης Μετρολογίας και ζητεί να ενταθούν οι έλεγχοι- από όλες τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές- σε όλα ανεξαιρέτως τα πρατήρια με τη χρήση της αναγκαίας τεχνογνωσίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Επίσης ζητεί να συμπληρωθεί επειγόντως το νομικό πλαίσιο ώστε να προβλέπονται αυστηρότατες άμεσες και αποτρεπτικές ποινές, που να συμπεριλαμβάνουν οπωσδήποτε την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των πρατηρίων που εμπλέκονται σε υποθέσεις παραβατικών συμπεριφορών και εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού.
Πρόσφατα αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων πραγματοποίησε η Διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Σε ένα πρατήριο διαπιστώθηκε χρήση και λειτουργία παράνομου ηλεκτρονικού μηχανισμού παρέμβασης στις αντλίες με αποτέλεσμα «ελλειμματική παράδοση» από δύο αντλίες αμόλυβδης βενζίνης του πρατηρίου, η οποία έφτανε στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 5%.
Επίσης, τα πρόχειρα στοιχεία τριμήνου στις καταναλώσεις καυσίμων καταδεικνύουν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να υπάρχει βαρύς χειμώνας, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι έχει ενταθεί η λαθρεμπορία πετρελαίου θέρμανσης που παρανόμως καταλήγει στα αυτοκίνητα ως πετρέλαιο κίνησης. Αλλά και πέρυσι η αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης κατά 7% σε μια χρονιά (το 2009) που δεν σημειώθηκε βαρύς χειμώνας αποδεικνύει τη δράση μηχανισμών λαθρεμπορίου που δεν αποκαλύπτονται από ελέγχους.
Ολόκληρο το 2009 η πτώση στις βασικές κατηγορίες προϊόντων πετρελαιοειδών ήταν οριακή, όπως ήταν οριακή η άνοδος στις βενζίνες, ενώ ήδη παρατηρείται στροφή των καταναλωτών προς «φθηνότερα» πρατήρια, που πάντως δεν είναι βέβαιο ότι πωλούν καθαρή βενζίνη πάντοτε.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά πετρελαιοειδών πέρυσι ήταν μειωμένη κατά 4,65%, με τις πωλήσεις να έχουν υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από τα 12 εκατ. τόνους.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=19&artId=299316&dt=20/04/2010

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.