Ανταλλάγη δεδομένων μέσω… Φρανκφούρτης!

Σε post του adsl.gr μεταξύ άλλων αναφέρεται:
“Ποιοι πάροχοι είναι συνδεδεμένοι στο GRIX και ποιοί ανταλλάσσουν μεταξύ τους κίνηση;
Σήμερα στο GRIX, σύμφωνα πάντα με την επίσημη σελίδα του κόμβου, είναι διασυνδεδεμένοι εκτός από το GRNET οι εξής πάροχοι:

* hellas online
* OTE
* Forthnet
* On Telecoms
* Cyta
* Vivodi
* Wind/Tellas (Update: σύμφωνα με πληροφορίες του adslgr.com η σύνδεση με το EΔΕΤ ολοκληρώθηκε. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και οι πάροχοι)
Κάπου εδώ φτάνουμε στο αδύνατο σημείο του GR-IX, χωρίς αυτή η αδυναμία να είναι εγγενής του Κόμβου. Η παρουσία ενός παρόχου στο GR-IX δεν σημαίνει αυτόματα πως ο πάροχος αυτός είναι υποχρεωμένος να ανταλλάξει IP κίνηση με όλους τους άλλους παρόχους.
Οι όροι διασύνδεσης αναφέρουν ρητά πως απαγορεύεται η χρέωση της ανταλλαγής κίνησης μεταξύ παρόχων που στεγάζονται στο GR-IX. Έτσι ενώ η πλειονότητα των παρόχων ανταλλάσσουν δωρεάν κίνηση με όλους τους εγκατεστημένους παρόχους υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις όπου εταιρείες δεν προχωρούν στην διασύνδεση με άλλους παρόχους στο GR-IX. Ο βασικός λόγος για τη στάση αυτή αποτελεί ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ των εγχώριων παρόχων, σε βάρος –κατά την εκτίμηση του adslgr.com- των τελικών συνδρομητών τους και της αγοράς γενικότερα.
Το αποτέλεσμα αυτών των περιπτώσεων είναι, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο εγχώριων παρόχων, οι χρήστες να δρομολογούνται από τον ένα εγχώριο πάροχο στον άλλο μέσω… Φρανκφούρτης! Έτσι εφαρμογές πραγματικού χρόνου πλήττονται σημαντικά, οι πάροχοι αυξάνουν τα λειτουργικά τους έξοδα και αποστερούν από τους χρήστες τους πολύτιμο διεθνές bandwidth. Ενδεικτική περίπτωση τέτοιου είδους είναι η “προβληματική” διασύνδεση μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους εναλλακτικούς παρόχους που πραγματοποιείται μέσω Γερμανίας, αφού μία εξ αυτών ανταλλάσσει κίνηση στο GR-IX μόνο με τον ΟΤΕ και το ΕΔΕΤ. Αντιθέτως ο μεγαλύτερος πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών στην χώρα, ο ΟΤΕ, ανταλλάσσει κίνηση στο GR-IX με όλους τους παρόχους αδιακρίτως.”
Στο άρθρο δεν κατονομάζεται(?) ποιός είναι ο πάροχος που παει μεσω…Φρανκφουρτης. Κανοντας tracert βρήκα οτι ειναι η Forthnet.
ping στο forthnet.gr δίνει 173ms , ping στο hol.gr δίνει 15ms , ping στο ote.gr δίνει 12ms

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.