Πώς δεν θα σας κάψει το πετρέλαιο θέρμανσης

Η υψηλή τιμή του αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας απαιτούν την επισταμένη προσοχή μας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ | Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εφέτος θα οδηγήσουν σε περιορισμό της κατανάλωσης, υποστηρίζει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδος, και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί προς αποφυγήν κρουσμάτων αισχροκέρδειας. Ούτως ή άλλως, θα πληρώσουν ακριβότερα τη θέρμανσή τους. Το 2009 για ποσότητα
1.000 λίτρων ο καταναλωτής πλήρωνε από 520-550 ευρώ, ενώ εφέτος για τα ίδια λίτρα θα πληρώσει 670 – 700 ευρώ, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά 150 ευρώ. Προκειμένου να μην πληρώσουν
ακόμη περισσότερα στους επιτήδειους θα πρέπει τουλάχιστον να είναι προσεκτικοί κατά τη διαδικασία παραλαβής. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Αρκεί να γνωρίζετε ότι ένας τόνος πετρελαίου αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα. Επίσης να έχετε προμηθευτεί μια ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα και ένα μέτρο για να γίνουν σωστά οι μετρήσεις.
1 Τι πρέπει να κάνω στην παραλαβή;

Κατ΄ αρχήν να είστε παρών. Πρώτα πρέπει να ογκομετρηθεί η δεξαμενή για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό (ένα πόντο) του ύψους της. Στη συνέχεια να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, που έφερε το πετρέλαιο, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή, αφού πρώτα περιμένετε επί δεκάλεπτο για να καθήσει ο αφρός.
2 Πώς υπολογίζονται τα λίτρα που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό (έναν πόντο) ύψους της δεξαμενής;

Με έναν πολλαπλασιασμό και μια διαίρεση. Παράδειγμα, μια δεξαμενή με διαστάσεις: μήκους 2 μέτρων, πλάτους 1,25 μέτρων, ύψους 1,25 μέτρων. Ο όγκος της είναι 2×1,25×1,25 = 3,125 κυβικά μέτρα, άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 3.125

λίτρα. Αφού στα 125 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 3.125 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους τους αντιστοιχούν 3.125/125 = 25 λίτρα. Επομένως, αν η παραπάνω δεξαμενή περιείχε 12 εκατοστά πετρελαίου πριν από την παράδοση και 102 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε θα πληρωθεί για: (102- 12)x 25 = 2.250 λίτρα πετρελαίου.

3 Με αυτές τις μετρήσεις δεν μπορούν να με κλέψουν;

Οχι, αρκεί να είστε προσεκτικοί. Η βέργα πρέπει να εισδύει κατακόρυφα και όχι λοξά στη δεξαμενή. Φυσικά με τον ίδιο τρόπο (και τη βέργα πάντα κατακόρυφη) πρέπει να μετρηθεί και το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μετά την παράδοσή του.

4 Πώς ξέρω ότι παραλαμβάνω πετρέλαιο θέρμανσης;

Από το χρώμα. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι βαμμένο κοκκινωπό, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει πράσινο χρώμα.

5 Τι πρέπει να γράφει η απόδειξη;

Εκτός από το ποσό στην απόδειξη πληρωμής που θα μας δώσουν ο οδηγός ή ο συνοδηγός του βυτιοφόρου πρέπει να αναγράφεται το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του (υποχρέωση των οδηγών με βάση το αρ. 387 της ΑΔ 14/89). Προσοχή: Για να πληρώσετε, πρέπει προηγουμένως να επιβεβαιώσουν την ένδειξη του μετρητή, υπολογίζοντας και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή.
6 Είναι απαραίτητη η συντήρηση του καυστήρα;

Ναι, και όχι μόνο για λόγους ασφαλείας. Η τακτική συντήρηση του καυστήρα- λέβητα εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια και οικονομία για σας, ενώ συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος. Μην ξεχνάτε να ζητάτε από τους ειδικούς-αδειούχους τεχνίτες το φύλλο ελέγχου.

7 Τι πρέπει να κάνω αν υποπτευθώ ότι με κλέβουν;

Κατ΄ αρχήν παραλαμβάνετε την ποσότητα που σας παραδίδουν μόνο εφόσον έχετε υπογράψει με την ένδειξη «με επιφύλαξη», πάνω στο τιμολόγιο. Ακολούθως πρέπει να ειδοποιήσετε την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσω του 1520, της τηλεφωνικής γραμμής Καταναλωτή.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=319268&dt=15/10/2010#ixzz12OpKZwXZ

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.