Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε κερδοσκοπία

 

Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε κερδοσκοπία

 

Έως 168% ακριβότερα αγοράζουν οι Έλληνες, σε σύγκριση με Γερμανούς και Ολλανδούς!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου

Πρωταθλήτρια ακρίβειας αναδεικνύεται η Ελλάδα, αφού ακόμα και η ελληνική φέτα κοστίζει πιο ακριβά στην Αθήνα απ΄ ό,τι στο Βερολίνο.

 

Για δεκάδες βασικά είδη σούπερ μάρκετ οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν έως 168% ακριβότερα από τους καταναλωτές σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η κερδοσκοπία δρα ανεξέλεγκτα και δίνει χαριστική βολή στους καταναλωτές μετά τη διεθνή αύξηση των τιμών βασικών τροφίμων και των καυσίμων. Παράλληλα, ο πληθωρισμός συνεχίζει την υψηλή πτήση του αφού για τρίτο συνεχή μήνα- τον Απρίλιο- παρέμεινε στο 4,4% όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρωταγωνιστές στο ράλι τιμών είναι τα καύσιμα, αλλά και τα τρόφιμα, των οποίων οι αυξήσεις κινούνται πλέον σε διψήφια ποσοστά σε σχέση με πέρσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έναν χρόνο οι τιμές των σπορέλαιων στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 35,4% ενώ οι τιμές των ζυμαρικών κατά 22,4%. Στο κρας τεστ ακρίβειας των πρωτευουσών η έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) που έγινε σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας στο κέντρο του Βερολίνου και στην Αθήνα έδειξε ότι εάν οι Έλληνες καταναλωτές θέλουν να βρουν χαμηλές τιμές, μάλλον θα πρέπει να φύγουν… μετανάστες στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, για να γεμίσουν ένα καλάθι με 86 προϊόντα καθημερινής χρήσης χρειάζεται να δώσουν 215,7 ευρώ την ίδια ώρα που αν μπορούσαν να πάνε… σούπερ μάρκετ στη Γερμανία θα εξοικονομούσαν το 32,57% των χρημάτων τους, καθώς ο λογαριασμός για τα ίδια ακριβώς προϊόντα εκεί είναι μόλις 162,71 ευρώ. Ένα κιλό γιαούρτι κοστίζει στο Βερολίνο 0,93 ευρώ και στην Αθήνα 2,49 ευρώ, ενώ για ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα ενάμισι λίτρου ο Έλληνας πληρώνει 0,74 ευρώ και ο Γερμανός μόλις 0,39 ευρώ. Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα και οι πιπεριές Φλωρίνης, πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα απ΄ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Έτσι 200 γραμμάρια φέτα κοστίζουν στο Βερολίνο 1,39 ευρώ και στην Αθήνα 1,88 ευρώ, δηλαδή 35,25% ακριβότερα, και για ένα γυάλινο βάζο με πιπεριές 720 γραμμ. ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει 1,79 ευρώ και ο Γερμανός καταναλωτής 1,49 ευρώ- δηλαδή 20,13% φθηνότερα.

Από 5,66% έως 66,3% ακριβότερα

Ανάλογη εικόνα και στην αγορά της Ολλανδίας, όπως προκύπτει από στοιχεία που παραθέτει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη. Προϊόντα μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων που μονοπωλούν την ελληνική αγορά πωλούνται από 5,66% έως και 66,3% ακριβότερα.
Συγκεκριμένα 66,3% ακριβότερα κοστίζει ένα σακουλάκι πατατάκια στην Αθήνα συγκριτικά με το Άμστερνταμ, ένα κουτί δημητριακών 500 γραμμ. πωλείται στην Ολλανδία 2,21 ευρώ και στην Ελλάδα 2,96 ευρώ (33,94% ακριβότερα), ενώ κατά 51,2% ακριβότερα πωλείται ένα μπουκάλι σάλτσας κέτσαπ 570 γραμμ. στην Ελλάδα σε σχέση με την Ολλανδία.

Κυβερνητική αμηχανία

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με αμηχανία την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία καθώς κανένα από τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει αποτελέσματα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης δήλωσε ότι η μεγάλη αναταραχή που προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές- χθες έκανε νέο ρεκόρ στα 124 δολ. το βαρέλι- καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον μήνα Μάιο.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο διάστημα Απριλίου 2006-Απριλίου 2007 σημειώνονται στο αλεύρι (19%), το ψωμί (17,3%), τα ζυμαρικά (22,4%), τα τυριά (15,8%), το βούτυρο γάλακτος (31,5%), τα σπορέλαια (35,4%), το φυσικό αέριο (45%) και το πετρέλαιο ( 38,6%).

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.