Πρόβλημα ή σύμπτωμα;

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ
Πρόβλημα ή σύμπτωμα;
Γιάννης Πρετεντέρης

Παρακολουθούσα προ ημερών μια εκπομπή στη γαλλική τηλεόραση και προς στιγμήν νόμιζα ότι είχα πατήσει λάθος κανάλι. Θέμα: η ακρίβεια. Αποδεικτικά στοιχεία: συγκριτικοί τιμοκατάλογοι από τους οποίους προέκυπτε, για παράδειγμα, ότι τυπικά γαλλικά προϊόντα, όπως ένα γιαούρτι Danone ή ένα νερό Vittel ή ένα τυρί Μont d΄ or, είναι ακριβότερα στο Βερολίνο απ΄ ό,τι στο Παρίσι!

Τι σας θυμίζουν αυτά; Δίκιο έχετε! Στη Γαλλία συζητούν ό,τι και στην Ελλάδα, και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο που τα συζητούμε στην Ελλάδα. Θυμάστε τη φθηνή φέτα στο Βερολίνο; Ε, οι Γάλλοι παθαίνουν το ίδιο με τα δικά τους τυριά. Γιατί λοιπόν όλα είναι φθηνότερα στο Βερολίνο; Δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά είμαι βέβαιος ότι κάποιος λόγος υπάρχει. Μπορώ όμως με άνεση να εξηγήσω γιατί όλα είναι ακριβότερα στην Ελλάδα: διότι μια χώρα που στερείται ελεγκτικών μηχανισμών, συναλλακτικών ηθών και καταναλωτικής συνείδησης είναι καταδικασμένη να ζει μέσα στην ακρίβεια. Εκεί που θα διαφωνήσω με την κρατούσα άποψη είναι στον επιμερισμό των ευθυνών. Το κράτος ευθύνεται για την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Πολύ σωστά. Ευθύνεται για την αδυναμία τήρησης των κανόνων μιας ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς. Η ευθύνη του είναι σοβαρή, σοβαρότατη, αλλά δεν είναι η μόνη. Μαζί με το κράτος, ευθύνεται και η κυβέρνηση. Οχι μόνον επειδή ανέχεται αυτό το κράτος, αλλά και επειδή αποδεικνύεται ανίκανη να εξαγγείλει κανόνες και να λάβει μέτρα τα οποία θα λειτουργήσουν ρυθμιστικά στην αγορά. Ιδεοληψία ή ανικανότητα; Ειλικρινά, δεν με ενδιαφέρει να επιλέξω απάντηση.

Αλλά εκτός από το κράτος, εκτός από την κυβέρνηση, υπάρχει και η κοινωνία. Η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Διότι μέρος της κοινωνίας είναι οι κερδοσκόποι επιχειρηματίες και οι ασυνείδητοι έμποροι. Μέρος της κοινωνίας είναι οι ανενημέρωτοι, οι αδιάφοροι ή οι παθητικοί καταναλωτές. Η αγορά βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση επειδή το κράτος δεν την ελέγχει, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να την εμποδίσει, αλλά και επειδή η κοινωνία την ανέχεται. Γι΄ αυτό νομίζω ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο όσα κόμματα ή παρατάξεις ισχυρίζονται ότι η ακρίβεια είναι αποκλειστικά ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής. Το φώναζε η ΝΔ το 2003 και δείτε τώρα τι έπαθε! Το φωνάζει σήμερα το ΠαΣοΚ. Δεν νομίζω ότι αν βρισκόταν στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Διότι η ακρίβεια δεν είναι πρόβλημα. Είναι σύμπτωμα. Και για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα, πρέπει να λύσεις το πρόβλημα που τα προκαλεί.

jpretenteris@dolnet.gr

Copyright © ΤΟ ΒΗΜΑ – Ημερομηνία δημοσίευσης 29/5/2008

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.