e-μπλόκο στην ακρίβεια

e-μπλόκο στην ακρίβεια
Oι τιμές σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών στη χώρα μας έχουν φτάσει στα ύψη και οι καταναλωτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ο πληθωρισμός κινείται σταθερά πάνω από το 4%-4,5%, οι τιμές της βενζίνης φτάνουν ακόμα και το 1,4 ευρώ/λίτρο και η κυβέρνηση παρά τις δέσμες μέτρων που υπόσχεται δεν είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση. Στο περιβάλλον αυτό, ο καταναλωτής φαντάζει αδύναμος να αντιδράσει. Και όμως, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει για να μειώσει τα έξοδά του, εφόσον σκεφθεί έξυπνα και εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που του δίνονται στο Διαδίκτυο. Το «nDigital» παρουσιάζει sites, ηλεκτρονικά καταστήματα και πρωτοβουλίες που μπορούν να μειώσουν εντυπωσιακά το κόστος των αγορών, αρκεί κανείς να είναι διατεθειμένος να ψάξει λίγο παραπάνω.
Τα φθηνότερα καταστήματα
Ένα από τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ότι μειώνει δραστικά το κόστος των εμπόρων, επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν τις μειώσεις αυτές στις τιμές. Αν νομίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει κάνετε μεγάλο λάθος, καθώς τα ηλεκτρονικά καταστήματα, ειδικά στον χώρο των ηλεκτρονικών, προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές από μεγάλες αλυσίδες που θεωρούνται οικονομικές. Ορισμένα προϊόντα μάλιστα αξίζει να τα αγοράσει κανείς από το εξωτερικό (κυρίως α πό τις χώρες της Ε.Ε.), όπου θα βρει πολύ καλύτερες τιμές.
Με λίγο ψάξιμο μπορεί κανείς να εντοπίσει τιμές 15%-20% φθηνότερες στο Ίντερνετ από ό,τι σε κλασικά καταστήματα, ενώ ακόμα και στο ίδιο μαγαζί, μια αγορά αν γίνει μέσω Ίντερνετ μπορεί να στοιχίσει μέχρι και 10% φθηνότερα. Μάλιστα, για αγορές άνω των 45-50 ευρώ, η μεταφορά γίνεται δωρεάν από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ επιπλέον γλιτώνει κανείς χρόνο. Αξιέπαινη είναι και η προσφορά των εταιρειών Ρizzafan (www.pizzafan.gr) και Domino΄s Ρizza (www.dominos.gr) οι οποίες προσφέρουν έκπτωση έως και 30% στις παραγγελίες που γίνονται μέσω Ίντερνετ.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί κανείς εύκολα, χάρη στις ειδικές μηχανές αναζήτησης, να βρει ποιο κατάστημα πουλάει φθηνότερα συγκεκριμένα είδη. Για αγορές από την Ελλάδα, μπορεί κανείς να ανατρέξει στο www. skroutz.gr, μηχανή αναζήτησης που συγκρίνει τιμές από δεκάδες ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα. Για αγορές από το εξωτερικό υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχες μηχανές, με πιο γνωστές τις ΡriceScan.com, Κelkoo.co.uk, LastΜinute.com και ΡriceGrabber.com.
Οι τιμές στα βενζινάδικα
Μπορεί να μην είναι δυνατόν να αγοράσει κανείς βενζίνη για το αυτοκίνητο ή τη μηχανή μέσω Ίντερνετ, είναι εφικτό όμως να γνωρίζει τις τιμές και να επιλέγει το πιο οικονομικό βενζινάδικο. Μια επίσκεψη είτε στο site που έχει αναπτύξει το υπουργείο Ανάπτυξης (www. ypan. gr/flash-fuel/), είτε στο ανεξάρτητο www. gasprice. gr δίνει πληροφορίες για τις τιμές που μπορεί να βρει κανείς στα βενζινάδικα της γειτονιάς του και να συγκρίνει. Επιπλέον, υπάρχει ενημέρωση σχετικά με πρατήρια βενζίνης στα οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα για νοθεία ή άλλες παραβάσεις.
Ειδικά το gasprice.gr είναι μια απόδειξη του τι μπορεί να κάνει ο καλά ενημερωμένος και ενεργός καταναλωτής όταν το κράτος δεν προχωρά σε έλεγχο της ακρίβειας. Πρόκειται για μια συμμετοχική προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβειας στον χώρο των καυσίμων, με τα μέλη του site να αναλαμβάνουν να καταχωρίζουν τιμές, να κάνουν προτάσεις και παρατηρήσεις.
Εισιτήρια και διακοπές
Τώρα που πλησιάζουν οι διακοπές και όλοι ψάχνουν αν δουν πώς θα μπορέσουν να βρουν οικονομικές λύσεις, καθώς οι τιμές έχουν γίνει απλησίαστες, το Ίντερνετ είναι απαραίτητο εργαλείο. Ειδικά στον χώρο των αεροπορικών και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων χρειάζεται αρκετό ψάξιμο, γιατί με μια σχετική ευελιξία μπορεί κανείς να βρει τιμές ακόμα και 20% φθηνότερες.
Για τα αεροπορικά εισιτήρια πολύ χρηστικό και αξιόπιστο είναι το site Αirtickets.gr με σύγκριση δρομολογίων από πολλές εταιρείες. Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το site της ΕasyJet, της μοναδικής εταιρείας χαμηλού κόστους που συνδέει την Ελλάδα με αρκετές χώρες του εξωτερικού σε άκρως ελκυστικές τιμές. Για εισιτήρια πλοίων στις ελληνικές θάλασσες και την Αδριατική μπορεί κανείς να τσεκάρει τα greekferries.gr και openseas.gr και να πραγματοποιήσει ακόμα και αγορές online, επιλέγοντας την καλύτερη τιμή.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.