ekatanalotis.gre-shopΟι δέκα εντολές του e-shopping
ekatanalotis.gre-shopΟι δέκα εντολές του e-shopping
e-shop

Οι δέκα εντολές του e-shopping

Oι αγορές μέσω Ιnternet έχουν μεγάλες ευκαιρίες για όσους επισκέπτονται τα διάφορα e-shops, κρύβουν όμως και κινδύνους. Η ασφάλεια των συναλλαγών, η αποστολή των προϊόντων και η τελική ποιότητά τους είναι στοιχεία που δεν συνοδεύονται πάντα από την απαραίτητη αξιοπιστία. Για τον λόγο αυτόν, όποιος κάνει ηλεκτρονικές αγορές θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και να γνωρίζει τους τρόπους που θα του επιτρέψουν να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις ευκαιρίες και να αποφύγει τις κακοτοπιές. Ο δεκάλογος του καλού e-shopper περιλαμβάνει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει κάποιος, αλλά και τι να αποφύγει, ώστε οι αγορές μέσω Ιnternet να αποδειχθούν καλή επιλογή.

1Κάντε τις αγορές σας από γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα. Η επιλογή ενός γνωστού, διαφημιζόμενου και τελικά αξιόπιστου ηλεκτρονικού καταστήματος, ακόμα και αν έχει οριακά υψηλότερες τιμές από άλλα, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος. Η ασφάλεια των συναλλαγών, η αξιοπιστία στη διανομή και η ύπαρξη υποστήριξης είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται.

2Χρησιμοποιήστε pre-paid κάρτες. Οι απάτες με τις πιστωτικές κάρτες δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Η χρήση μια προπληρωμένης κάρτας, αντί μιας πιστωτικής, ειδικά σε αγορές από όχι και τόσο γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα, διασφαλίζει ότι το ποσό που μπορεί να χάσει κανείς δεν θα ξεπερνά το όριο της κάρτας.

3 Αξιοποιήστε τη λύση της αντικαταβολής. Τα περισσότερα καταστήματα εντός Ελλάδας δίνουν την επιλογή για αγορές με αντικαταβολή, πληρωμή δηλ. μετρητοίς τη στιγμή που παραδίνεται το προϊόν, τουλάχιστον για αγορές μέσης αξίας. Η αντικαταβολή προσφέρει μέγιστη ασφάλεια και αποτελεί την καλύτερη λύση για όσους διστάζουν να χρησιμοποιήσουν πιστωτική 4 Προτιμήστε υπηρεσίες paypal για αγορές από sites δημοπρασιών. Αν κάνετε αγορές μέσω δημοπρασιών ή από καταστήματα στο εξωτερικό, μια λύση που προσφέρει μεγάλη ασφάλεια είναι η υπηρεσία paypal. Στην ουσία ο συνδρομητής της υπηρεσίας καταθέτει ένα ποσό σε έναν εικονικό λογαριασμό και στη συνέχεια συναλλάσσεται με credits που του δίνει η paypal.

5Ασφαλείς συνδέσεις και προστασία δεδομένων. Στις περιπτώσεις που κάποιος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του για αγορές, καλό είναι να επιλέγει ηλεκτρονικά καταστήματα με σαφή πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων και με κρυπτογραφημένες συνδέσεις στις συναλλαγές. Το λουκετάκι στο κάτω μέρος του browser και το https:// στη γραμμή της διεύθυνσης μπορούν να γλιτώσουν τον υποψήφιο αγοραστή από μεγάλους κινδύνους.

6Αξιοποιήστε τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Στα ηλεκτρονικά καταστήματα οι προσφορές και οι εκπτώσεις μπορεί να είναι πολύ μεγάλες και γίνονται καθημερινά. Λίγο περισσότερο ψάξιμο στις σχετικές σελίδες, αλλά και η εγγραφή στα σχετικά newsletters είναι μια πολύ καλή ιδέα για όλους.

7 Βεβαιωθείτε για τη διάρκεια και τους όρους της εγγύησης. Η εγγύηση και η υποστήριξη από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα δεν είναι κάτι δεδομένο (πόσω μάλλον όταν το ίδιο ισχύει και για πραγματικές εμπορικές αλυσίδες με δεκάδες καταστήματα). Πριν από την αγορά ενός προϊόντος καλό είναι κανείς να συγκρίνει τους όρους και τη διάρκεια της εγγύησης και την πολιτική επιστροφών, ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεων.

8Επιβεβαιώσετε τον χρόνο αποστολής. O χρόνος αποστολής, ειδικά για προϊόντα που δεν πωλούνται μαζικά, μπορεί να είναι πολύ μεγάλος. Ο καλός αγοραστής πρέπει να γνωρίζει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνει η αποστολή, ενώ καλή ιδέα είναι να μοιράζονται οι παραγγελίες σε περισσότερες από μια αποστολές, ειδικά αν αυτό δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος.

Προσοχή στο τελωνείο
9 Βεβαιωθείτε ότι η αποστολή γίνεται από την Ελλάδα ή χώρα της Ε.Ε. Αν και πάντα υπάρχει η δυνατότητα αγορών και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Ζητήματα με την εγγύηση, την αποστολή και τη φορολόγηση μπορεί να αποδειχθούν μεγάλος μπελάς.

10Προσέξτε τι μπορεί να περάσει από το τελωνείο και τι όχι. Αν και τα περισσότερα καταστήματα ενημερώνουν τους πελάτες τους για το αν μπορούν να αγοράσουν κάτι ή όχι, ωστόσο πάντα υπάρχουν προβλήματα. Για αγορές από eshops εκτός Ε.Ε. υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, ενώ αρκετά προϊόντα μπορεί να φορολογηθούν επιπλέον όταν θα περνάνε από το τελωνείο, με αποτέλεσμα επιπλέον επιβάρυνση, αλλά και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
tanea

Κοινοποίηση
Hi, I’m admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *