Από τα περίπου 2.000.0000 σημερινά Ελληνόπουλα, 400.000 θα πεθαίνουν, λόγω του καπνίσματος, στη μέση ηλικία της ζωής τους!

Η φορολογία που σώζει ζωές

Κύριε διευθυντά (επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Σχετικά με την πολύ σωστή απόφαση της κυβέρνησης να βρεθεί το «οικονομικό ισοδύναμο» από την κατάργηση των 25 ευρώ για τα νοσοκομεία στη μικρή αύξηση της τιμής στα τσιγάρα, θα ήθελα να αναφέρω μερικά αντικειμενικά στοιχεία που είχα δημοσιεύσει σε παλαιότερη επιστολή μου (28/10/2007) με θέμα «Η φορολογία που σώζει ζωές».
Σύμφωνα με μελέτες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, από τα περίπου 2.000.0000 σημερινά Ελληνόπουλα, 400.000 θα πεθαίνουν, λόγω του καπνίσματος, στη μέση ηλικία της ζωής τους. Κάθε χρόνο, συνολικά 5.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο λόγω του καπνίσματος. Τα διεθνή στατιστικά στοιχεία ειναι πολύ σκληρά και πολύ ξεκάθαρα. Το κάπνισμα ενοχοποιείται για σοβαρά προβλήματα υγείας, που προσβάλλουν τόσο τους καπνιστές όσο και εκείνους που εκτίθενται δευτερογενώς στο κάπνισμα των άλλων. Πρόσφατες μελέτες ξεκαθάρισαν ότι το 30% των καρκίνων (90% των πνευμόνων), το 25 % των καρδιαγγειακών νόσων και το 75% των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων οφείλονται στο κάπνισμα.
Μελέτες επίσης από το Πανεπιστήμιο του Harvard έχουν δείξει ότι μια αύξηση κατά 10% στην τιμή του πακέτου των τσιγάρων έχει ως αποτέλεσμα 4% μείωση στον αριθμό των ενηλίκων καπνιστών. Το ποσοστό μείωσης είναι μεγαλύτερο μεταξύ των νέων και των οικονομικά ασθενέστερων ατόμων.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τιμή των τσιγάρων σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα διαφέρει. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία η τιμή του πακέτου είναι 5 ευρώ, στην Αγγλία 7,18 ευρώ, στη Νορβηγία 7,57 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι 3 ευρώ και στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές είναι χαμηλότερες.
Eχει λοιπόν τη δυνατότητα ο υπουργός Οικονομικών να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει την τιμή των τσιγάρων στην Ελλάδα, ώστε να εναρμονιστούν οι τιμές με εκείνες των «ανεπτυγμένων» ευρωπαϊκών χωρών. Με τον τρόπο αυτό θα βρεθούν σημαντικά «οικονομικά ισοδύναμα» για την αντιμετώπιση των πολλών άλλων σημαντικών αναγκών των Ελλήνων.
Είναι η μόνη φορολογία που αγόγγυστα θα δεχθούν τόσο οι καπνιστές (που κατά βάθος οι περισσότεροι προσπαθούν να περιορίσουν το κάπνισμα), όσο και οι μη καπνιστές. Και εάν μεν όντως με τον τρόπο αυτό περιοριστεί το κάπνισμα, θα σωθούν χιλιάδες ζωές και μάλιστα νέων ατόμων. Εάν δεν περιορισθεί το κάπνισμα, διότι οι Eλληνες δήθεν είμαστε πιο φανατικοί «θεριακλήδες», το κράτος θα έχει εισπράξει σημαντικά έσοδα από τη «φορολογία που σώζει ζωές», που θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν η Υγεία, η Παιδεία, η ανεργία, οι οικονομικές ανισότητες.

Δημητρης Λινος – Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Harvard

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.