Πρωταθλητές οι Ελληνες καταναλωτές μεταξύ των Νοτιοευρωπαίων στις e-αγορές | Διαδίκτυο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Το ρεκόρ αγορών μέσω Διαδικτύου κατέχουν μεταξύ των Νοτιοευρωπαίων οι Ελληνες καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι η διείσδυση τόσο του Ιnternet όσο και του ηλεκτρονικού εμπορίου έγινε με σχετική καθυστέρηση στα ελληνικά νοικοκυριά. Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι άλλαξε δραστικά τις καταναλωτικές συνήθειες, καθώς ολοένα και περισσότεροι αναζητούν πιο συμφέρουσες λύσεις στα ηλεκτρονικά καταστήματα, εντός κι εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με μελέτη του E commerce Europe (πρόκειται για την ευρωπαϊκή ένωση επιχειρήσεων ηλεκτρονικών πωλήσεων) για το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Νότια Ευρώπη, η μέση ετήσια δαπάνη του Ελληνα καταναλωτή για ηλεκτρονικές αγορές ήταν το 2012 1.347 ευρώ, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της περιοχής, που είναι τα 864 ευρώ.
Στη δεύτερη θέση κατατάσσονται οι Πορτογάλοι οι οποίοι το 2012 δαπάνησαν κατά μέσο όρο 979 ευρώ, στην τρίτη θέση οι Κύπριοι με 885 ευρώ, ενώ οι Ισπανοί βρίσκονται στην τέταρτη θέση.
Η Ισπανία, πάντως, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού είναι η χώρα στην οποία ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2012 ήταν ο μεγαλύτερος στη Νότια Ευρώπη, φτάνοντας τα 12,9 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ιταλία με τζίρο 9,5 δισ. ευρώ και τρίτη η Τουρκία με τζίρο 5,4 δισ. ευρώ. Συνολικά στη Νότια Ευρώπη ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε 33,5 δισ. το 2012, ενώ για το 2013 οι έως τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση στα 39,5 δισ. ευρώ. Από το 2009 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην περιοχή είναι 23%.
Οπως επισημαίνεται στη μελέτη του E commerce Europe, ο ευρωπαϊκός Νότος αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρόν για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς ακόμη τα ποσοστά διείσδυσης είναι πολύ χαμηλά. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% του συνολικού λιανεμπορίου, ενώ σε σύνολο 128 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών του Internet, αγορές μέσω Διαδικτύου κάνουν περί τα 40 εκατομμύρια χρήστες.
Εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Τουρκία (90% αύξηση το 2012 και 40% το 2013), κάτι βεβαίως που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους και ελληνικές εταιρείες. Η δραστηριοποίηση της Skroutz στη γείτονα, όπου δημιούργησε διαδικτυακή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Στην Ελλάδα, όπου οι ηλεκτρονικές αγορές αφορούν κυρίως αεροπορικά εισιτήρια και εν γένει τουριστικές υπηρεσίες, καθώς και τεχνολογικά προϊόντα, αρχίζουν και κερδίζουν έδαφος και οι μέσω Διαδικτύου αγορές βασικών ειδών διατροφής από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρωτοπόρος στην Ελλάδα σε αυτό το πεδίο ήταν η Βερόπουλος, η οποία εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο προτιμούν κυρίως οι εταιρείες για τις αγορές τους.
Ακολούθησαν αρκετά αργότερα η Μαρινόπουλος και η ΑΒ Βασιλόπουλος, αλυσίδες οι οποίες πρόσφατα ανέπτυξαν και εφαρμογές για «έξυπνα κινητά», όπου οι καταναλωτές ενημερώνονται για τις προσφορές των καταστημάτων.
Πριν από λίγες ημέρες το ηλεκτρονικό κατάστημα -υπό τη νέα του μορφή- της Μαρινόπουλος (www.caremarket.gr) έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, στο διάστημα αυτό μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος διεκπεραιώθηκαν 15.000 παραγγελίες. Η ιστοσελίδα δέχθηκε 90.000 επισκέψεις κατά μέσο όρο τον μήνα, ενώ οι μοναδικοί επισκέπτες ανήλθαν σε 50.000 τον μήνα. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες ανέρχονται σε 18.353 και η μέση παραγγελία είναι 130 ευρώ.