Εκκινούμε τον υπολογιστή μας…κατά βούληση

Η διαδικασία εκκίνησης ενός λειτουργικού στον υπολογιστή μας ονομάζεται booting και αν υπάρχει μόνο ένα λειτουργικό εγκαταστημένο, τότε η διαδικασία δεν γίνεται αντιληπτή. Απλά πατάμε το κουμπί του υπολογιστή και μπαίνουμε στα Windows.

Όταν όμως έχουμε δύο ή περισσότερα λειτουργικά συστήματα, θα πρέπει εμείς να επιλέξουμε ποιο θα εκκινήσει κάθε φορά. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνει ένας bootmanager, μια ρουτίνα η οποία τρέχει πριν από τα λειτουργικά συστήματα και προσφέρει ένα σχετικό μενού επιλογής.

Η εγκατάσταση πολλών εκδόσεων των Windows σε έναν υπολογιστή απαιτείται να γίνεται ξεκινώντας από την παλαιότερη έκδοση προς τη νεότερη. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλουμε να βάλουμε τα Windows 7 (ή XP) σε υπολογιστή με Windows 8, καλύτερα να το ξεχάσουμε (για την ακρίβεια κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατο να γίνει, αλλά θα παιδευτούμε). Αυτό συμβαίνει διότι τα Windows εγκαθιστούν πάντα τον boot manager τον οποίο διαθέτουν, χωρίς να ρωτάνε το χρήστη, και, φυσικά, ο παλαιότερος boot manager δεν μπορεί να “δει” το νεότερο λειτουργικό.

Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε ό,τι λειτουργικό σύστημα θέλουμε με όποια σειρά θέλουμε, καλύτερα να ξεφύγουμε από τον boot manager των Windows και να εγκαταστήσουμε τον δικό μας. Η καλύτερη επιλογή είναι ο EasyBCD, ο οποίος διατίθεται δωρεάν για προσωπική χρήση.

Εκτός από τη ρύθμιση για τη σειρά εκκίνησης των λειτουργικών συστημάτων, ο EasyBCD μπορεί να διορθώσει τα σφάλματα του μενού εκκίνησης, από παλιά λειτουργικά συστήματα που έχουν διαγραφεί, ενώ διαθέτει πλήθος άλλων λειτουργιών και ρυθμίσεων για απλούς και προχωρημένους χρήστες.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.