Τα υπέρ και κατά των Θερμοπομπών

Στα πλεονεκτήματα του συστήματος περιλαμβάνονται τα εξής: 1) Απόδοση ~ 100%, που σηµαίνει ότι όλη η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια µετατρέπεται σε θερµότητα. 2) Χαµηλό κόστος αγοράς. 3) Μηδαµινό κόστος τοποθέτησης. 4) Δεν εκπέµπει καυσαέρια. 5) Οι θερµοποµποί δεν παρακρατούν τη θέρµανση που παράγουν, αλλά την αποδίδουν 100% στο χώρο. 6) Όλα τα σώµατα έχουν αισθητήριο θερµοκρασίας χώρου (sensor). 7) Δεν ξηραίνουν την ατµόσφαιρα. 8) Η εξωτερική επιφάνεια των σωµάτων δεν καίει. 9) Παρέχεται πλήρης αυτονοµία θερµοκρασίας σε κάθε χώρο χωριστά. 10) Υπάρχει η δυνατότητα τηλεχειρισµού θερµοκρασίας. 11) Προσαρµόζεται σε συστήµατα Intelligent building. 12) Ηλεκτρονικός θερµοστάτης χώρου (απόκλιση ±0,1C° περίπου). 13) Δεν προκαλεί µετακίνηση σωµατιδίων στον αέρα. 14) Δεν απαιτεί συντήρηση – Απόλυτα ασφαλές.
Στα μειονεκτήματα των θερμοπομπών βρίσκουμε τα εξής: 1) «Απαρχαιωµένη» µέθοδος θέρµανσης. 2) Κατανάλωση ρεύµατος = Κατανάλωση λιγνίτη. 3) Έλεγχος ηλεκτρολογικής εγκατάσταση της οικίας για δυνατότητα εγκατάστασης. 4) Υψηλό κόστος χρήσης, αφού µεγάλο µέρος της απαιτούµενης ηλεκτρικής ενέργειας θα καταναλωθεί κατά τις ώρες υψηλής χρέωσης της ∆ΕΗ. 5) Χαµηλή ποιότητα θέρµανσης µε ψυχρές ζώνες σε αποµακρυσµένα σηµεία. 6) Οι θερµοποµποί και κυρίως οι θερµοσυσσωρευτές καταναλώνουν 2-3 φορές περισσότερο ρεύµα από συσκευές και κλιµατιστικά (υψηλής απόδοσης).
Όσον αφορά το κόστος, τώρα, οι τιμές των θερμοπομπών, ανάλογα κυρίως με την ισχύ τους, κοστίζουν μεταξύ 150 – 250 ευρώ ο καθένας. Ενδεικτικά, μπορούμε να πούμε ότι για ένα δωμάτιο 12 τ.μ. με σχετικά καλή μόνωση, απαιτείται θερμοπομπός ισχύος 1.500 W ο οποίος κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Εκτός απ’ αυτό το αρχικό κόστος για την κάθε συσκευή, δεδομένου ότι η λειτουργία τους γίνεται με ηλεκτρική ενέργεια, ανάλογα με την ισχύ τους και με τις ώρες λειτουργίας τους, υπάρχει και το αντίστοιχο κόστος προς τη ΔΕΗ.

όλο το άρθρο εδώ

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

2Comments

Add yours
  1. 2
    Gregory

    Πόσο καλύτερη θα ήταν αυτή η χώρα, αν ο καθένας έκανε απλώς την δουλειά του και δεν έγραφε ότι του κατεβαίνει επί παντός επιστητού.
    Τι δουλειά έχουν δημοσιογράφοι άνθρωποι να γράφουν άρθρα για τους θερμοπομπούς;

+ Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.