Αποδόσεις άνω του 500% για τις ελληνικές τράπεζες
Αποδόσεις άνω του 500% για τις ελληνικές τράπεζες
Παρά τη χρηματιστηριακή πτώση των ημερών, οι μακροχρόνιες τοποθετήσεις αποδεικνύονται «χρυσός»
Του Γιαννη Παπαδογιαννη/ jpapadogiannis@kathimerini.gr
Τι φέρνει το 2008 για τις τράπεζες; Μετά από μια εντυπωσιακή πορεία για τις τραπεζικές μετοχές την τελευταία 5ετία –που οδήγησε σε αποδόσεις άνω του 500%– το νέο έτος βρίσκει τον τραπεζικό κλάδο να ταλανίζεται σε όλο το κόσμο, η κρίση εμπιστοσύνης να αγγίζει τους πάντες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η έκθεση της Deutsche Bank για τους αυξημένους κινδύνους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τάραξε τα νερά και έδωσε αφορμή για επιθετικές ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών. Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις την Πέμπτη δεν μπόρεσαν να αναχαιτισθούν ούτε χθες, με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πληθώρα εκθέσεων άλλων διεθνών οίκων όπως η Credit Suiss, η Citigroup, η ING, η Lehman Brothers αλλά και άλλες υπογραμμίζουν την πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και μάλιστα οι παραπάνω οίκοι προχώρησαν σε αναβάθμιση των τιμών στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.
Οι επιτελείς των ελληνικών τραπεζών υπογραμμίζουν την ισχυρή θέση του κλάδου αφενός λόγω της καλής ποιότητας των χαρτοφυλακίων –τόσο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις όσο και τις χορηγήσεις δανείων– και αφετέρου λόγω της μεγάλης και δυναμικής παρουσίας τους στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι περισσότεροι αναλυτές αμφισβητούν την απαισιοδοξία της Deu-tsche, ενώ στελέχη της Eurobank αμφισβήτησαν ακόμα και την ακρίβεια ορισμένων στοιχείων της ανάλυσης, ωστόσο τα θέματα που έθιξε ο γερμανικός οίκος (αύξηση του κινδύνου, μακροοικονομική αστάθεια, δυσκολίες στη χρηματοδότηση κ.ά.) είναι ζητήματα που απασχολούν ολοένα και περισσότερο.
Αλλωστε η ελληνική αγορά και οι τραπεζικές μετοχές είναι άμεσα συνδεδεμένες με το διεθνές περιβάλλον. Και σε ένα περιβάλλον που χρηματοοικονομικοί γίγαντες όπως η Citigroup αναζητούν με αγωνία από ξένους επενδυτές κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων προκειμένου να καλύψει ζημιές από την έκθεσή του στα υψηλού κινδύνου ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές –όσο και να πλεονεκτούν– δεν μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται από ρεκόρ σε ρεκόρ σαν να μην τρέχει τίποτα.
Αλλωστε κέρδη της τάξης του 500% που αποκομίζουν μετοχές όπως της Πειραιώς, της Εθνικής και της Κύπρου είναι μεγάλος πειρασμός για ρευστοποιήσεις από ξένους θεσμικούς που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες σε άλλες τοποθετήσεις. Τα υπερκέρδη την τελευταία 5ετία των τραπεζικών μετοχών είναι αποτέλεσμα ασφαλώς της γενικότερης θετικής συγκυρίας για τα Χρηματιστήρια διεθνώς αλλά κυρίως λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης του κλάδου. Με αιχμή την απελευθέρωση της τραπεζικής λιανικής οι τράπεζες πετυχαίνουν κερδοφορίες ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν πραγματοποιήσει μια δυναμική επέκταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η εντυπωσιακή πορεία τους έχει προσελκύσει πολλά ξένα κεφάλαια και πλέον ξένοι θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν ποσοστά που προσεγγίζουν το 50% στις 4 μεγάλες τράπεζες. Ωστόσο η πιστωτική κρίση, η αύξηση του κόστους του χρήματος, η μεγάλη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η εξασθένηση του δολαρίου, οι μεγάλες αβεβαιότητες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και σύνθετα γεωπολιτικά ζητήματα διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον το οποίο δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις αγορές. Ειδικά όταν έχει προηγηθεί μια 5ετία αδιάκοπης ανόδου των τιμών των μετοχών σε όλον το κόσμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του σε δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι η Εθνική βάση της χρηματιστηριακής της αξίας κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ωστόσο προσέθεσε –κάτι που δεν είχε κάνει άλλες φορές– ότι η πορεία της τράπεζας και η επίτευξη των στόχων δεν συνδέονται απαραίτητα με τη χρηματιστηριακή αξία. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πτώση των τελευταίων δύο ημερών είναι υπερβολική και δεν στηρίζεται σε κανένα οικονομικό στοιχείο. Ωστόσο η συμπεριφορά των αγορών συνδέεται και εξαρτάται περισσότερο από στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς (αισιοδοξία, απαισιοδοξία, φόβος, απληστία, πανικός κ.ά.) και πολύ λιγότερο από οικονομικά στοιχεία και οικονομική λογική. Και όταν η απαισιοδοξία κυριαρχεί το συνταξιοδοτικό fund των καθηγητών της Montana των ΗΠΑ –για παράδειγμα– θα πουλήσει με τόση ευκολία μετοχές π.χ. της Εθνικής Τράπεζας, όση όταν αγόραζε πριν 2 χρόνια στις ημέρες της αισιοδοξίας. Στην πραγματικότητα και τότε και τώρα το fund των καθηγητών ελάχιστα γνώριζε για την Εθνική. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι διεθνείς αγορές αντιδρούν με ψυχραιμία, γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα οφείλεται περισσότερο σε τεχνικούς λόγους και προβλέπουν εξομάλυνση της κατάστασης.
Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2008
kathimerini