Κάντε back up στο… Ιnternet

nDigital, Τρίτη, 29 Ιουλίου 2008

Κάντε back up στο… Ιnternet

Aν κάθε λίγο τελειώνει ο χώρος στον σκληρό σας δίσκο, αν θέλετε να έχετε πρόσβαση σε αρχεία από διάφορους υπολογιστές ή ανησυχείτε για την ασφάλεια των δεδομένων σας, τότε μία είναι η λύση: να τα αποθηκεύσετε στο Ιnternet.
Είναι λογικό να τρέμει κανείς στην ιδέα ότι μπορεί να χαλάσει ο σκληρός δίσκος στον οποίο κρατάει σημαντικά αρχεία ή ότι είναι πιθανό να μπει κάποιος διαρρήκτης στο σπίτι ή στο γραφείο και να «σηκώσει» τον υπολογιστή όπου βρίσκεται το back up της δουλειάς. Ευτυχώς, σήμερα υπάρχουν λύσεις που εξασφαλίζουν ασφάλεια και ευελιξία και το κόστος τους είναι πολύ χαμηλό ή ακόμα και μηδενικό. Οι υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων στο Διαδίκτυο γνωρίζουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων, αλλά και απλών ιδιωτών.
Τα συστήματα αποθήκευσης και back up αρχείων στο Ιnternet που απευθύνονται σε επιχειρήσεις απαιτούν την ύπαρξη σημαντικών υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων και κοστίζουν αρκετά. Απαραίτητο είναι να υπάρχει το κατάλληλο λογισμικό, το οποίο συνδέεται στους υπολογιστές της εταιρείας και συγκεντρώνει, συμπιέζει, κρυπτογραφεί και αποθηκεύει τα σημαντικά αρχεία και ταυτόχρονα δίνει πρόσβαση σε όποιον το επιθυμεί σε δυναμικό περιεχόμενο.
Υπάρχουν όμως και αρκετές προτάσεις για τους απλούς χρήστες, οι οποίες δεν ανανεώνονται δυναμικά κάνοντας τακτικά back up στο σύστημά σας, αλλά σας επιτρέπουν να αποθηκεύετε στο Ιnternet μεγάλα αρχεία που θεωρείτε πολύ σημαντικά. Η αποθήκευση των αρχείων μπορεί να γίνεται μέσω ενός απλού web περιβάλλοντος ή με τη χρήση μιας εφαρμογής FΤΡ και, εκτός των άλλων, σας δίνει τη δυνατότητα να διανείμετε μεγάλα αρχεία (που δεν μπορείτε να στείλετε μέσω e-mail) σε άλλους χρήστες.
Οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες που προσφέρουν δωρεάν αποθηκευτικό χώρο βρίσκονται στα sites Βox. net, DropΒoks, eSnips και ΟmniDrive. Κατά κανόνα προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο 1 GΒ και υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε σχέση με τον όγκο των δεδομένων που μπορείτε να μεταφέρετε από και προς αυτά. Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή αγοράς μεγαλύτερου αποθηκευτικού χώρου και bandwidth, έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου.
Από την άλλη, ειδικά για όσους θέλουν τα αρχεία που αποθηκεύουν- ειδικά τα πολύ μεγάλα- να είναι προσβάσιμα και σε άλλους, υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες, όπως είναι το Rapidshare και το Μegaupload. Αν και οι δύο υπηρεσίες είναι πιο γνωστές για τη μεταφορά multimedia περιεχομένου (μουσικής, βιβλίων, ταινιών), μπορούν να αποτελέσουν πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους θέλουν να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν πολύ μεγάλα αρχεία, καθώς δεν έχουν περιορισμούς bandwidth και όγκου μεταφοράς δεδομένων. Από την άλλη, δεν προσφέρουν τις ίδιες ευκολίες διαχείρισης των αρχείων, όπως τα sites που αναφέραμε πιο πάνω.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.