ekatanalotis.grUncategorizedΚορωνοϊός: Επιστήμη και πρακτική
ekatanalotis.grUncategorizedΚορωνοϊός: Επιστήμη και πρακτική
Uncategorized

Κορωνοϊός: Επιστήμη και πρακτική

Επιστολή αναγνώστη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 6/11/2020

Κορωνοϊός: Επιστήμη και πρακτική

Κύριε Διευθυντά,

Είναι αναμφισβήτητο ότι η χώρα διαθέτει άριστους επιστήμονες και βοηθητικό ιατρικό προσωπικό οι οποίοι εργάζονται με αυτοθυσία για τη μεταχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό και έχουν ανάγκη από ιατρική περίθαλψη, και τους είμαστε ευγνώμονες.

Ομως το κυριότερο θέμα, στο οποίο δυστυχώς η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο έχουν κυριολεκτικά και εγκληματικά αποτύχει δεν είναι η ίαση των ασθενών αλλά η πρόληψη της προσβολής από την επιδημία αυτή.

Και συγκεκριμένα αναφέρομαι στα μέτρα που εξαγγέλλονται και (δεν) εφαρμόζονται για το ζήτημα αυτό και με τα οποία ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά οι αρμόδιοι επιστήμονες, λοιμωξιολόγοι ή επιδημιολόγοι. Ομως η πρακτική εφαρμογή των μέτρων αυτών δεν είναι ιατρικό αντικείμενο αλλά αντικείμενο άλλων επιστημών, όπως θα αναφέρω στη συνέχεια.

1) Μάσκα. Η μάσκα είναι το κυριότερο όπλο το οποίο υπάρχει για την προστασία από τον κορωνοϊό. Ομως κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το μέτρο αυτό ούτε έχει ενημερωθεί το κοινό. Επισημαίνω περιληπτικά:

α) Υλικό μάσκας. Για το υλικό από το οποίο πρέπει να αποτελείται η μάσκα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, και έτσι πωλούνται μάσκες από διάφορα υλικά και μάλιστα από διάφορα σημεία όπως φαρμακεία, σουπερμάρκετ, ακόμα και περίπτερα και λαϊκές. Είναι προφανές ότι το υλικό της μάσκας είναι το κυριότερο συστατικό της, γιατί αφενός πρέπει να μας προστατεύει από τον κορωνοϊό και αφετέρου πρέπει να εξασφαλίζει την άνετη αναπνοή μας και να μην προκαλεί ασφυξία. Η μη ύπαρξη συγκεκριμένων προδιαγραφών είναι αδιανόητη και εγκληματική παράλειψη των αρμοδίων της Κυβέρνησης, γιατί το θέμα αυτό δεν είναι προφανώς αρμοδιότητα των ιατρών (ή μόνο των ιατρών) αλλά άλλων επιστημόνων.

β) Χρήση μάσκας. Δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες ούτε έχει ενημερωθεί επαρκώς το κοινό για την ορθή χρήση μάσκας. Κανονικά για το θέμα αυτό θα έπρεπε να έχει εκδοθεί σχετικό φυλλάδιο, όπως έχω προτείνει, ούτε έχουν δοθεί λεπτομερείς και σαφείς οδηγίες, όπως π.χ. 1) πόση ώρα ή πόσες φορές συνολικά μπορεί να φορά, να βγάζει και να ξαναφορά κανείς την ίδια μάσκα ανάλογα με το περιβάλλον, γιατί δεν είναι το ίδιο να φορά κανείς τη μάσκα στον εξωτερικό χώρο, ή μέσα σε ένα σουπερμάρκετ, ή σε ένα λεωφορείο ή σε ένα δημόσιο κτίριο κ.λπ. Επομένως είναι ανάγκη να διευκρινιστεί ο χρόνος αυτός, τόσο για τις μάσκες μιας χρήσης, τις οποίες μετά πρέπει να απορρίπτει, όσο και για τις μάσκες (κυρίως υφασμάτινες) πολλαπλών χρήσεων τις οποίες πρέπει να ξαναπλύνει. 2) Πόσο χρόνο παραμένει ενεργός ο ιός σε κάθε μάσκα και εάν υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν τα χέρια μας από την επαφή με την εξωτερική επιφάνεια της μάσκας.

2) Συνωστισμός. Είναι προφανές ότι ο συνωστισμός είναι αδύνατον να αποφευχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως λεωφορεία, μετρό, ουρές σε τράπεζες κ.λπ. Στις περιπτώσεις αυτές η μόνη λύση είναι η πιστή εφαρμογή της σωστής μάσκας και η θέσπιση αυστηρών ποινών για όσους δεν το κάνουν και η εκδίωξή τους από τον χώρο συνωστισμού. Και επειδή στην πράξη δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυφύλακας για κάθε περίπτωση πρέπει να ορισθούν υπεύθυνα άτομα με εξουσιοδότηση να επιβάλλουν τις ποινές. Τέτοια άτομα μπορεί να είναι οι οδηγοί των λεωφορείων, οι σταθμάρχες του μετρό, υπάλληλοι των τραπεζών κ.λπ. Στους δημόσιους χώρους πρέπει προφανώς να υπάρχουν αστυφύλακες. Κάθε πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται στα άτομα αυτά και να καταγγέλλει τους απείθαρχους. Αυτό είναι υποχρέωση και καθήκον των πολιτών και όχι σπιουνιά.

3) Κυκλοφορία πεζών. Είναι ανώφελο να επιβάλλονται περιορισμοί στην κυκλοφορία των πεζών χωρίς μάσκα στο ύπαιθρο εφόσον δεν υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού. Είναι μάλιστα τουλάχιστον αστείο να επιτρέπεται αυτό για λόγους άθλησης!!! Δηλαδή ένας ηλικιωμένος που ο γιατρός του έχει συστήσει να περπατά για λόγους υγείας δεν κάνει άσκηση και κάνει ένας νεαρός που συνοδεύει το σκυλάκι του;

4) Ποινές. Οι ποινές για τους απείθαρχους πρέπει να αυστηροποιηθούν και να έχουν ποινικό χαρακτήρα, όπως φυλάκιση χωρίς αναστολή ή εξαγορά, και άλλες, γιατί οι χρηματικές αφενός δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και αφετέρου όπως αποδείχθηκε δεν είναι αποτελεσματικές.

Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Δρ. Μηχ/γος Ηλ/γος ΕΜΠ

Κοινοποίηση
Hi, I’m admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *