Γιατί το Tik Tok είναι το νέο Facebook
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 17/08/2021 (σελ. 2)
Γιατί το Tik Tok είναι το νέο Facebook
News Analysis Του Chris Stokel – Walker ΤΑ ΝΕΑ/THE GUARDIAN
Με την πανδημία να κρατάει εκατομμύρια ανθρώπων στα σπίτια τους με μόνη συντροφιά το κινητό τους τηλέφωνο, η εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο μικρής διάρκειας TikTok κατάφερε ήσυχα να αναρριχηθεί στην κορυφή της τεχνολογίας. Το TikTok ήταν η εφαρμογή που κατέβηκε τις περισσότερες φορές σε συσκευές πέρυσι και σύμφωνα με το App Annie, εταιρεία αναλύσεων δεδομένων κινητών τηλεφώνων, μόνο τον Μάρτιο του 2020, οι χρήστες πέρασαν εκεί τόσο χρόνο όσο δεν είχαν περάσει ποτέ από την εποχή του λίθου: 2,8 δισεκατομμύρια ώρες ή σχεδόν 320.000 χρόνια. Τον περασμένο μήνα, το TikTok έγινε η πρώτη εφαρμογή που δεν είναι ιδιοκτησίας Facebook και κατάφερε να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια downloads. Ετσι, υπολογίζεται ότι έχει 5,3 δισεκατομμύρια χρήστες σε κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως.
Ακόμα κι αν κάποιος δεν ξέρει τι είναι ακριβώς η εφαρμογή, σίγουρα θα την έχει ακούσει, αφού είναι πολύ διαδεδομένη ανάμεσα στους νέους και διαφημίστηκε αρκετά μέχρι και στην τηλεόραση. Η εταιρεία που της ανήκει, η ByteDance, είχε έσοδα 34 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 κι επομένως δεν της λείπουν τα χρήματα για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη βάση των χρηστών της. Στους αγώνες του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, για παράδειγμα, το logo του TikTok εμφανιζόταν σε κάθε διαφημιστική καταχώριση.
Η δυναμική που έχει αποκτήσει η εφαρμογή τον τελευταίο χρόνο θυμίζει την αντίστοιχη που είχε το Facebook πριν από μια δεκαετία. Και όχι άδικα. Το ΤikΤok με 732 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, έχει γίνει το νέο Facebook. Το Facebook έχει καταφέρει να συνδέεται με όλες τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες των χρηστών της, από εφαρμογές για εύρεση συντρόφου μέχρι αεροπορικές υπηρεσίες και delivery φαγητού. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πέρασε τα τελευταία χρόνια ενισχύοντας το περιεχόμενό της, σε μια προσπάθεια να μας κρατήσει ενεργούς στην εφαρμογή. Tώρα, ωστόσο, αναγνωρίζει τον κίνδυνο από την παρουσία του νέου ανταγωνιστή του: οι χρήστες περνούν περισσότερο χρόνο στο ΤikΤok και όχι στη σελίδα του.
Το ΤikΤok είναι το νέο Facebook κι αρχίζει να αλλάζει με τη σειρά του την εικόνα της τεχνολογίας. Οπως το Facebook άλλαξε το Διαδίκτυο, στον τρόπο που επικοινωνούμε και διαχειριζόμαστε τα προσωπικά μας δεδομένα τα τελευταία 20 χρόνια, έτσι και το TikTok έχει τη δυναμική να το κάνει για τα επόμενα 20.
Τα βίντεό του διαρκούσαν παλιότερα μεταξύ 15 και 60 δευτερολέπτων ενώ τώρα μπορούν να φτάσουν τα τρία λεπτά. Μέχρι τον Φεβρουάριο, το TikTok ήταν κυρίως μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Τώρα μπορείς να δεις βίντεο είτε μέσω του browser σου στον υπολογιστή ή ακόμα και την έξυπνη τηλεόραση. Ενώ ξεκίνησε με μια συγκεκριμένη μορφή βίντεο, τώρα μπορεί να εξυπηρετήσει και live streaming. Ακόμα, επιτρέπει στους χρήστες να αγοράσουν προϊόντα μέσα από την εφαρμογή και να δώσουν χρήματα στους αγαπημένους τους δημιουργούς. Ξεκίνησε δε να προσθέτει τα καλύτερα χαρακτηριστικά άλλων εφαρμογών στη δική του, μια τέχνη που καθιέρωσε το Facebook, ανακοινώνοντας τα TikTok Stories τον περασμένο μήνα. Ενα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι γίνεται το νέο Facebook; Μια μικρή αλλαγή στην πολιτική του τον Μάιο: η κυκλοφορία του TikTok login kit, η δυνατότητα δηλαδή να κάνουν log in σε τρίτες εφαρμογές, χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό τους στο TikTok. Ετσι, γίνεται σταδιακά portal για το υπόλοιπο Διαδίκτυο.
Ακόμα κι έτσι, βέβαια, υπάρχουν κάποιες σκιές πάνω από την εφαρμογή. Ο κινεζικός σχεδιασμός της εφαρμογής και η προσέγγισή του σε πράγματα όπως το περιεχόμενό του και οι κανόνες στη διαχείρισή του μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία. Δεν είναι τυχαίο πως το 91,3% των βίντεο που κατέβηκαν από την εφαρμογή και παραβίαζαν τους κανόνες της έγιναν πριν καν οι χρήστες προλάβουν να τα καταγγείλουν. Δείχνει όλο αυτό να είναι αποτέλεσμα πολύ υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών που ταιριάζουν με το κινεζικό σύστημα λογοκρισίας. Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς να βλέπουν στο TokTok ένα νέο δράμα τύπου Huawei και να ανησυχούν ότι αντικαθιστούμε πλέον τον φιλελευθερισμό της Σίλικον Βάλεϊ με τον κινεζικό κρατικό έλεγχο.