Δίχως φρένο το ράλι σε αέριο και πετρέλαιο

εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ – 03/10/2021 (σελ. 60), Δίχως φρένο το ράλι σε αέριο και πετρέλαιο

Ρεπορτάζ ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει. Το ράλι των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο συνεχίζεται δίχως… φρένο, με την κυβέρνηση να επιχειρεί και πάλι να δράσει πυροσβεστικά, αναζητώντας νέους πόρους για να επιδοτήσει και τα τιμολόγια φυσικού αερίου, πέρα από τους λογαριασμούς ρεύματος και την προγραμματισμένη αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Μέσα σε έναν χρόνο η τιμή χονδρεμπορικής του αερίου έχει πολλαπλασιασθεί, με τα προθεσμιακά συμβόλαια για παράδοση Νοεμβρίου στην πλατφόρμα διαπραγμάτευσης της Ολλανδίας να φτάνουν στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh). Την ίδια στιγμή η τιμή στο αργό βρίσκεται κοντά στα 80 δολάρια, για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, με παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν ότι η ανοδική πορεία του δεν θα σταματήσει πριν τα τέλη 2022.

Δεν υπάρχουν προβλέψεις

Η μετακύλιση των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών στη λιανική είναι αναπόφευκτη και ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τον τομέα των μεταφορών. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος μεγάλης εταιρείας προμήθειας αερίου, «δεν υπάρχουν προβλέψεις για τις τιμές των τιμολογίων αερίου τους επόμενους μήνες, διότι ό,τι “μοντέλα” τρέχουμε σήμερα, ανατρέπονται αύριο». Οι αυξήσεις είναι τόσο ραγδαίες ώστε αποτελεί ζητούμενο εάν οι παίκτες της αγοράς θα καταφέρουν να απορροφήσουν άμεσα κάποιο μέρος των κραδασμών, πριν τα πρώτα κρύα. Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σε σύγκριση με πέρυσι θα υπερδιπλασιαστούν οι τιμές της κιλοβατώρας στο φυσικό αέριο ενώ η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεπεράσει το 35%, τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κ. Γιώργος Ασμάτογλου, στην έναρξη της περιόδου διανομής πετρελαίου θέρμανσης, στις 15 Οκτωβρίου, οι τιμές θα είναι σημαντικά αυξημένες συγκριτικά με τα 0,80 ευρώ το λίτρο τον Οκτώβριο 2020, ακόμη και με τα 0,96 ευρώ τον Απρίλιο 2021, στο κλείσιμο της περασμένης περιόδου. «Αν η περίοδος διανομής ξεκινούσε σήμερα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ήταν στα 1,10 ευρώ στα αστικά κέντρα, ενώ στην περιφέρεια θα έπιανε τα 1,20 ευρώ και στη νησιωτική χώρα τα 1,30 ευρώ» επισημαίνει.

Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο;

Με τη θέρμανση να «πλασάρεται» πια ως είδος πολυτελείας, τα νοικοκυριά έχουν να επιλέξουν είτε την ψυχρολουσία των τιμολογίων είτε μια κατοικία-«ιγκλού», με πολικές θερμοκρασίες. Με βάση τις σημερινές τιμές και υπό την αίρεση μιας σειράς παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν τα τιμολόγια (όπως η δριμύτητα του επόμενου χειμώνα, η πιθανή τηλεργασία κ.ά.) τα κόστη θέρμανσης μιας μέσης κατοικίας με φυσικό αέριο και μιας αντίστοιχης με πετρέλαιο συγκλίνουν αναπάντεχα (την προηγούμενη περίοδο διανομής, μεσοσταθμικά, το φυσικό αέριο ήταν περίπου 40% φθηνότερο). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας δίνει στέλεχος εταιρείας προμήθειας, με βάση τις σημερινές τιμές για ένα μέσο νοικοκυριό 70 τ.μ. στην Αθήνα (με συνολική κατανάλωση 10.000 κιλοβατώρες εάν κάνει χρήση φυσικού αερίου ή 934 λίτρα εάν καίει πετρέλαιο) κατά την περίοδο 15 Οκτωβρίου με τέλη Απριλίου, δίχως επιδόματα.

Με καυστήρα φυσικού αερίου:

Οκτώβριος 2020 (τιμή αερίου 30 ευρώ/μεγαβατώρα). Κόστος ενέργειας 300 ευρώ και τελικό κόστος λογαριασμού (με τις ρυθμιζόμενες και λοιπές χρεώσεις) περίπου 550 ευρώ.

Οκτώβριος 2021 (με τιμή 63,58 ευρώ/μεγαβατώρα). Κόστος ενέργειας 640 ευρώ και τελικός λογαριασμός περίπου 900 ευρώ.

Με καυστήρα πετρελαίου:

Οκτώβριος 2020 (με τιμή 0,80 ευρώ): 747 ευρώ.

Οκτώβριος 2021 (1,10 ευρώ): 1.027 ευρώ.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.