Μεταλλαγμένα τρόφιμα με τη βούλα της ΕΕ

Μεταλλαγμένα τρόφιμα με τη βούλα της ΕΕ

Ιωάννης Ζαμπετάκης

 

H είδηση πέρασε στα ψιλά. Αλλωστε η συγκυρία έχει άλλες προτεραιότητες: τον αποστολέα του DVD, το Ασφαλιστικό και την καταιγίδα ακρίβειας στην αγορά. Κάτι που αφορά την ασφάλεια των τροφίμων ίσως να μη θεωρείται «εμπορική» είδηση όταν εκκρεμούν τόσα ερωτήματα για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τις συντάξεις και την κερδοσκοπία!

Η είδηση αφορά το γενετικά μεταλλαγμένο ρύζι LL601 που είχε βρεθεί στην Ελλάδα το 2006. Ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει με δελτία Τύπου (20.10.06 και 24.10.06) την παράνομη κυκλοφορία στην ελληνική αγορά αυτού του μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου ρυζιού LL601.

Στις 23.8.2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει αυστηρούς ελέγχους σε όλες τις εισαγωγές μακρύκοκκου ρυζιού από τις ΗΠΑ. Αυτό ίσχυε ως τις 20.12.2007, όμως, όταν η κοινοτική Μόνιμη Επιτροπή Τροφίμων και Υγείας αποφάσισε να διακοπεί ο συστηματικός έλεγχος για το απαγορευμένο αμερικανικό ρύζι που εισάγεται στην Ευρώπη! Σήμερα το ρύζι θα ελέγχεται σε διαπιστευμένα εργαστήρια μόνο στην Αμερική πριν από την αναχώρησή του και όχι και στην Ευρώπη κατά την άφιξή του. Η Επιτροπή δήλωσε απλά ότι τα μέτρα από τις ΗΠΑ με την επέμβαση και από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες (δηλ. την επιτροπή FDΑ- Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ), δικαιολογούν τη διακοπή του κοινοτικού ελέγχου στο αμερικανικό ρύζι. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν την ΕΕ σε ένα θέμα ύψιστης σημασίας για τη διασφάλιση της Ευρώπης ότι θα παραμείνει απαλλαγμένη από γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς (ΓΜΟ). Ενώ η ΕΕ δεν θα ελέγχει πλέον το ρύζι για ΓΜΟ, κάθε χώρα-μέλος έχει δικαίωμα ελέγχων αλλά καμία απολύτως χώρα δεν ανακοίνωσε σχέδια- έστω και δειγματοληπτικών- ελέγχων!

Η επιστημονική απορία που έχει ο γράφων είναι η εξής: γιατί οι Αμερικανοί δεν ήθελαν πλέον να γίνονται έλεγχοι για ΓΜΟ και στην ΕΕ; Η παρελθούσα πρακτική με το αμερικανικό ρύζι είχε δείξει ότι φορτία με ρύζι που έφευγαν χωρίς ΓΜΟ από τις ΗΠΑ όταν έφθαναν στην Ευρώπη είχαν επίπεδα ΓΜΟ μεγαλύτερα των νομίμως επιτρεπομένων (δηλ. 0,9%). Πραγματικά οξύμωρο είναι το γεγονός αυτό που αναφέρει ο κ. Μάρβιν Μπέιντεν (αντιπρόεδρος της Ρroducers Μill και πρόεδρος της υποεπιτροπής για την ευρωπαϊκή πολιτική της ομοσπονδίας των ρυζοπαραγωγών στις ΗΠΑ, ονόματι USΑ Rice). Με άλλα λόγια, ο κ. Μπέιντεν μας λέει ότι «κάτι γινόταν» κατά τη διάρκεια του υπερατλαντικού ταξιδιού του ρυζιού και όταν έφθανε το ρύζι στην ΕΕ είχε απαγορευμένους ΓΜΟ (δηλ. τους LibertyLink). Με αυτή την απόφαση της Επιτροπής της 20ής Δεκεμβρίου του 2007 ανοίγει δυστυχώς μια κερκόπορτα. Ο κίνδυνος να εισαχθούν κατά λάθος γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα στην Ευρώπη μεγαλώνει. Ισως να χαρακτηριστώ υπερβολικός στις φοβίες μου, μιας και αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν αποδειχθεί ανασφαλή για τον άνθρωπο. Ο αντίλογος σε αυτό είναι: μπορεί μεν οι ΓΜΟ να μην έχουν αποδειχθεί ακόμη ανασφαλής τροφή, αλλά η διασπορά τους στο περιβάλλον μειώνει σίγουρα τη βιοποικιλότητα, όπως μας διαβεβαιώνει το βρετανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για το Φυσικό Περιβάλλον (Νational Εnvironment Research Council, ΝΕRC).

Επιμύθιο: το ρύζι έφερε πιο κοντά τις Βρυξέλλες με την Ουάσιγκτον!

Ο κ. Ι. Ζαμπετάκης είναι λέκτορας της Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.