Νέοι λογαριασμοί με επιδοτήσεις και πάγιες χρεώσεις έως 5 ευρώ

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 01/08/2022 (σελ. 40)

Νέοι λογαριασμοί με επιδοτήσεις και πάγιες χρεώσεις έως 5 ευρώ

Τι αλλάζει με την ενεργοποίηση των κυβερνητικών μέτρων για τον έλεγχο των αυξήσεων – Στις 20 κάθε μήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώνει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ

Σε ειδικό καθεστώς τίθεται από σήμερα και μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023 η λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιούνται τα κυβερνητικά μέτρα για τον έλεγχο των αυξήσεων που έχουν πυροδοτήσει η ενεργειακή κρίση και τα παιχνίδια του Πούτιν με την επάρκεια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Με βάση το νέο πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση, την 20ή ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτούν τις τιμές της κιλοβατώρας για τα προγράμματα που διαθέτουν στους πελάτες τους (οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις). Αυτοί οι τιμοκατάλογοι θα έχουν ισχύ για τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα, στις 20 κάθε μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώνει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ώστε τελικά οι καταναλωτές να πληρώνουν φθηνότερα σε σχέση με τα τιμολόγια των παρόχων τους την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Για τον Αύγουστο η επιδότηση που ανακοινώθηκε από το υπουργείο ορίστηκε στα 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ο Αύγουστος, λοιπόν, θα είναι ο πρώτος μήνας εφαρμογής των προαναφερόμενων μέτρων και η αγορά, είναι η αλήθεια, έκανε για αυτόν τον μήνα μία περιπετειώδη πρεμιέρα…

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ. Κι αυτό καθώς οι πάροχοι ανακοίνωσαν μεν στις 25 Ιουλίου τούς τιμοκαταλόγους των προϊόντων τους, η δε κυβέρνηση παρενέβη την περασμένη Πέμπτη με νέα νομοθετική διάταξη, προκαλώντας νέες αλλαγές στα τιμολόγια των παρόχων. Εθεσε πλαφόν έως 5 ευρώ κάθε μήνα στις πάγιες χρεώσεις, αφού διαπίστωσε πως εταιρείες είχαν διαμορφώσει υψηλότερες τιμές που έφταναν ακόμα και τα 90 ευρώ τον μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν χθες το βράδυ να προχωρήσουν σε προσαρμογές των παγίων, να μειώνουν τις συγκεκριμένες χρεώσεις, αλλά ταυτόχρονα να ανεβάζουν και τις τιμές της κιλοβατώρας.

Στο διά ταύτα, οι τιμές της κιλοβατώρας, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις, κυμαίνονται από 0,486 εύρώ έως 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι δε πάγιες χρεώσεις δε, ανάλογα με την εταιρεία και το πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας, κυμαίνονται από 0 έως και 5 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας στην αγορά, τα 0,486 ευρώ, έχει διαμορφωθεί από τη ΔΕΗ και αφορά τις μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες. Το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ τον μήνα. Ετσι, με την κρατική επιδότηση η τιμή της κιλοβατώρας πέφτει στα 0,149 ευρώ.

ΤΙ ΧΡΕΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Ωστόσο, ακόμη πιο φθηνή κιλοβατώρα διαμορφώνει η εταιρεία Ηρων. Αν και αυτή είναι στα 0,595 ευρώ ανά κιλοβατώρα με πάγια χρέωση τα 3 ευρώ ανά μήνα, εντούτοις παρέχει έκπτωση συνέπειας 20%, με αποτέλεσμα αυτή να προσγειώνεται στα 0,476 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με την κρατική επιδότηση η τελική τιμή για τα νοικοκυριά υποχωρεί στα 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Την υψηλότερη τιμή της αγοράς την ανακοίνωσε η Elpedison. Τα τιμολόγιά της κυμαίνονται από 0,939 έως 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγια έως 4,99 ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία παραπέμπει σε νεότερες ανακοινώσεις της για τη χορήγηση έξτρα εκπτώσεων από τον Σεπτέμβριο.

Η Protergia έχει ανακοινώσει εύρος τιμών από 0,549 έως 0,568 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγιες χρεώσεις από 1 έως 5 ευρώ.

Η Zενίθ ανήρτησε τιμή 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγια μηνιαία χρέωση 4,5 ευρώ.

Η Watt & Volt γνωστοποίησε τιμή στα 0,585 ευρώ ανά κιλοβατώρα χωρίς πάγιο, ενώ η Volterra 0,67 ευρώ με 4,5 ευρώ πάγια μηνιαία χρέωση.

Οι εταιρείες Φυσικό Αέριο Ελλάδος, Volton και NRG είναι από αυτές που θα έπρεπε να αλλάξουν τιμοκαταλόγους τελευταία στιγμή λόγω των παγίων που είχαν τιμολογήσει πριν από την επιβολή πλαφόν. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν ανακοινώσεις του τιμοκαταλόγους τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς τους τις νέες χρεώσεις σε συνδυασμό και με την κρατική επιδότηση 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα από τον Σεπτέμβριο. Οι προαναφερόμενες χρεώσεις, όπως και η κρατική ενίσχυση αφορούν τις καταναλώσεις του Αυγούστου.

Προσθήκη του διαχειριστή:
dei-timok-xt-082022-g1-g1n_final

https://heron.gr/news/heron-anakoinosi-neon-xreoseon-he/

https://heron.gr/energy/electricity/gia-to-spiti/generous-home/

 

Κοινοποίηση

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.